İnsan Hakları İzleme Örgütü BM'ye, Doğu Türkistan'daki mevcut duruma ilişkin güncel rapor yayınlama ve sorumlulardan hesap sorulması için somut bir eylem planı sunma çağrısında bulundu.
Yazı etiketleri “BM”
CAP Liberte de Conscience, Uygur Hareketi ve Uygur Araştırmaları Merkezi, BM İnsan Hakları Konseyinin 56. Olağan Oturumu sırasında gerçekleştirdikleri bir etkinlikte Çin'in Doğu Türkistanlılar üzerindeki soykırım politikasını dile getirdi.
ABD kongresi Çin komisyonu başkanı: "Çin kelimenin tam anlamıyla göz göre göre cinayet işlemekten paçayı sıyırıyor ve çok sayıda ülke de Çin'in kötü şöhretiyle bilinen sorunlarına göz yumuyor."
BM, Türkiye vatandaşı Mevlüde Hilal da dahil Uygurların Çin tarafından tutuklu bulunmasını ‘hukuki değil’ dedi. Avukat Gülden Sönmez: “Türkiye, Mevlüde’yi getirmek zorunda”
BMİHK Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu’na yapılan bir başvuruda daha kritik sonuçlar elde edildi. İstanbul'da, BM'den Çin'e "keyfi tutulan Uygurları serbest bırak" kararıyla ilgili basın toplantısı düzenlenecek.
BM Üçüncü Komitesinde Birleşik Krallık ve diğer 50 ülke ortak açıklamayla Doğu Türkistan'daki soykırım ve insan hakları ihlalleri konusunda Çin'i kınadı. Aralarında Müslüman çoğunluklu ülkelerden tek bir Arnavutluk var.
BM Özel Raportörü, Çin'de asılsız suçlamalarla hapis cezasına çarptırılan ve hapishanede sağlığı ciddi şekilde kötüleşen insan hakları savunucusu Guo Feixiong'un serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler özel raportörleri, Uygur çocukların ailelerinden zorla koparılması ve onlara ÇKP yatılı okullarında Uygur karşıtı eğitim verilmesini kınayan ortak bir bildiri yayımladı.
Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti, 78. Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna ve üye devletlerine, Çin'in Uygur ve diğer Türk halklarına karşı devam eden soykırımını durdurmaya yönelik acil ve kararlı eylem çağrısında bulundu.
Türkiye’de yaşayan Uygurların BM’ye, Çin’deki toplama kamplarıyla ilgili yaptığı başvurularıyla ilişkin ilk hukuki sonuç alındı. Çin'in verdiği yanıt üzerine BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, bir karar açıklayacak görüşlerini bildirdi.
Çin, BM İnsan Hakları Konseyi oturumunda Dünya Uygur Kurultayı başkanı Dolkun İsa'nın konuşma yapmasını engellemeye çalıştı.
Uygur aktivist BM'de, Çin'i Doğu Türkistan'da BM tevsiyelerini uygulayarak insan hakları ihlallerini durdurmaya, üye devletleri BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi'nin ilgili kararını takip etmeye çağırdı.
BM İnsan Hakları Komiseri Türk, Doğu Türkistan'da keyfi gözaltılar ve aile ayrılıkları gibi ciddi endilerin belgelendiğini dile getirdi ve somut takip çağrısında bulundu.
Anthony Blinkin, BM İnsan Hakları Konseyi 52. oturumunda, Çin’in Uygurlara soykırım ve insanlığa karşı suçları işlemeyi sürdürdüğünü dile getirdi. İnsan haklarını korumanın üye her devletin sorumluluğu olduğuna vurgu yaptı.
BM insan hakları ofisinde Çin'in insan hakları sicili üzerinde duruşma devam ederken, dünyanın her yerinden Cenevre'ye gelen Uygur Türkleri, Çin'in Doğu Türkistan'da Uyguladığı soykırım politikalarını protesto etti.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50 ülke, keyfi olarak özgürlüklerinden mahrum bırakılan milyonlarca Uygurun serbest bırakılması ve kayıp kişilerin akıbetinin acilen açıklığa kavuşturulması çağrısında bulundu.
Türkiye'nin de aralarında olduğu 19 ülke, Uygur Türklerine karşı ciddi insan hakları ihlalleri işlemekle suçlanan Çin'e, B M İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile iş birliği ve Uygur Türklerinin haklarının korunması çağrısında bulundu.
BM üyesi ülkeler, Çin’in Uygur ve diğer Türk halklarına karşı işlediği suçlarının İnsan Hakları Konseyi’nde ele alınması çağrısında bulundu. Konunun Şubat'ta tartışılması bekleniyor. Kararın destekçi ülkeleri arasında ABD ve İngiltere de bulunuyor.
Berlin ve Washington, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen kapalı oturumda, Pekin yönetimini Uygurları temel insani haklarından yoksun bırakmakla suçladı.