İnsan Hakları İzleme Örgütü BM'ye, Doğu Türkistan'daki mevcut duruma ilişkin güncel rapor yayınlama ve sorumlulardan hesap sorulması için somut bir eylem planı sunma çağrısında bulundu.
Yazıların kategorisi: “Uygurlar”
Uygur aktivisti, Çin'i devlet tarafından düzenlenen ve finanse edilen turizm faaliyetleriyle Uygur soykırımını örtbas etmeye çalışmakla kınadı
İsveç Uygur Komitesi, Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı Uygur soykırımına karşı küresel eylem çağrısında bulundu.
Uygur STK'lar ve araştırmacılar, İstanbul'da "Doğu Türkistan Mücadelesinde Öncelikli Yapılması Gereken Çalışmalar" konulu 5. yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Uygur Akademisi Vakfı üyeleri, yeni başkanlarını seçmek üzere İstanbul'da bir araya geldi. Seçimde Abdülhamid Karahan Uygur Akademisi Vakfı başkanlığına seçildi.
ABD yönetimi, Uygurların zorla çalıştırılmasıyla bağlantılı olmaları nedeniyle beş Çinli şirkete daha ithalat yasağı getirildi. Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası kapsamında toplam 70'ten fazla Çinli şirket yasak listesine alındı.
Çin, soykırıma karşı Uygurları savunan ABD'li Senatör Jim McGovern'a ülkenin "iç işlerine karıştığı" bahanesiyle yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu.
Son zamanlarda Türkiye'de Uygur Türkleri, belirsiz nedenlerle peş peşe gözaltına alınmaya başladı. Bu olayların, Çin ziyareti ve görüşmelerinden sonra gerçekleşmesi, Uygur toplumu ve ilgilenenleri arasında endişelere yol açtı.
Doğu Türkistan’da soykırıma devam eden Çin, Uygurları ve kültürlerini ortadan kaldırmaya yönelik sindirme politikalarını sürdürüyor. Bunun bir parçası olarak, son zamanlarda Uygur kültürünü yansıtan yüzlerce köyün adını değiştirdi.
Haksız yere hapis cezasına çarptırılan Uygur doktor Gülşen Abbas'ın tutukluluğuyla ilgili olarak Çinli yetkililere vize kısıtlaması getirme kararına ABD Senatosu Tahsisat Komitesi'nin oybirliğiyle destek verdi.
İlham Tohtı'nın haksız yere müebbet hapse çarptırılmasının 10. yılında, uluslararası toplumda onun durumu ile ilgili endişeler artmaya devam etti. Uluslararası Af Örgütü Çin'i, İlham Tohtı'yı koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırdı.
Tokyoda düzenlenen Uluslararası İnanç Özgürlüğü Zirvesi'nde Uygurların maruz kaldığı soykırım ve dini zulum, önemli konulardan biri olarak gündeme getirildi.
ABD'de Esir Milletler Haftası etkinliklerinde, Uygur sivil toplum kuruluşları, ABD'yi ve küresel toplumu Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da devam eden kötü duruma odaklanmaya çağırdı.
Dünya Vatandaşları Mahkemesi tarafından Berlin'de düzenlenen panele Uygur Aktivistler, soykırıma karşı küresel eylem çağrısında bulundu.
Japonya’nın Uygur Milletvekili Arfiya Eri, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yıldönümü dolaysıyla Tokyo'ya giden TCG Kınalıada korvetini ziyaret etti.
İstanbul'da "Kuruluşunun 15. Yıldönümünde Uygur Akademisi ve Uygur Diasporasındaki Rolü Toplantısı" gerçekleşti.
Uygur Türkü öğrenci Abdullah Pakzat, Malezya'da düzenlenen dünya matematik yarışmasında (World Mathematics Invitational) kazandığı madalya ile Türkiye'yi temsil etti.
CAP Liberte de Conscience, Uygur Hareketi ve Uygur Araştırmaları Merkezi, BM İnsan Hakları Konseyinin 56. Olağan Oturumu sırasında gerçekleştirdikleri bir etkinlikte Çin'in Doğu Türkistanlılar üzerindeki soykırım politikasını dile getirdi.
Dünya Uygur Kurultayı Başkanı, Çin'i kötü insan hakları sicili ve özellikle Afrika'daki uluslararası ekonomik sömürü politikaları nedeniyle eleştirdi.
Bugün 5 Temmuz, Ürümçi’de 2009 yılında Uygur gençleri tarafından gerçekleştirilen barışçıl protestonun, Çin güvenlik güçleri ve silahlı paramilisler tarafından kanlı bir şekilde acımasızca bastırılmasının 15. yıldönümü.
Ürümçi Katliamı'nın 15. yıldönümünde Türkiye'deki Uygur STK'lar, şehitleri anma ve soykırımcı Çin'i lanetleme amaçlı "Katliamdan Soykırıma Giden Süreç 5 Temmuz 2009" başlıklı basın açıklaması metni yayımladı.
Tayvan Yasama Yuanı'nda Tayvan Parlamentosu Uygur Grubu kuruldu. Uygurları zorla çalıştırmayla bağlantılı ürünlerinin Tayvan'a girişinin yasaklamak için çalışacaklarını, Uygurları destekleyen ülkelerin parlamentolarıyla dayanışacaklarını belirtti.
2023 Uluslararası Dini Özgürlük Raporunda Çin'in Uygurlara karşı soykırım ve insanlık suçu işlediğine, ayrıca ulusötesi baskı uyguladığına ilişkin konuların yer aldığı belirttildi. Blinken, Ruşen Abbas'ın bu konuda farkındalık yaratma çabalarını takdir etti.
BM İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor, Çinli yetkilileri, asılsız suçlamalarla 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Uygur doktor Dr. Gülşen Abbas'ın durumu ve bulunduğu yer hakkında bilgi vermeye çağırdı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre Çin, Doğu Türkistan'daki 3600 köyün Uygur kültürel anlamı taşıyan isimlerini değiştirdi. Örgüt, Çin’in bu hamlesinin “Uygur ve İslam kültürünü yok etmek” amacıyla yapıldığını söyledi.
İYİ parti genel başkanı Müsavat Dervişoğlu, Doğu Türkistan meselesinin partinin milli meselesi olduğunu söyledi ve bölgedeki Uygur ve diğer Türk halklarının haklarını korumaya devam edeceğini vurguladı.
Dünya Uygur Kongresi, 1988 yılında Ürümçi'de öğrenciler tarafından gerçekleştirilen demokrasi yanlısı protestonun 36. yıldönümünü anıyor.
Uygur Akademisi tarafından hazırlanan “Uygur Dili ve Edebiyatı Dersleri” kitap serisi, İstanbul'da Uygur anadili öğretmenlerine tanıtıldı.
Türkiye’deki Uygur kanaat önderleri ve STK’lar hakkında bilgi topladıkları için gözaltına alınan 7 Çin ajanına dava açıldı. Çin konsolos yardımcısı ajan çıktı. Bir ajanın cep telefonunda 933 Uygur Türküne ait kimlik bilgileri çıktı.
Uygurlar, ABD Senatosu'na, ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Uygur Sorunları Özel Koordinatörlüğü kurulması için Uygur Politikası Yasası'nı gecikmeden kabul etmesi çağrısında bulundu.