Güney Kore'de Doktora eğitimi alan Uygur Türkü Abduveli, arkadaşını ziyaret etmek için Hong Kong'a gitti, havaalanına varınca Çin polisi tarafından sorguya çekildiğini belirten kısa mesajından sonra ortadan kayboldu.
Yazıların kategorisi: “Uygurlar”
İçişleri Bakanı Sülayman Soylu, CNN TÜRK kanalında verdiği röportajda, Uygurlarla ilgili Çin'in Doğu Türkistan'da yaptığı soykırımı kınamak yerine, Çin'in söylemleriyle Uygur Türklerinin mücadelesini yine ABD'ye bağladı.
Doğu Türkistan'da, geç kalırsa cezalandırılacağı korkusuyla zorunlu bayrak törenine koşan Uygur kadın düşerek hayatını kaybetti.
İnsan hakları grupları, Uygurların zorla çalıştırılmasından kar elde ettikleri iddiasıyla Fransa'da Uniqlo ve Zara'nın sahibi Inditex'in de aralarında bulunduğu giyim devleri hakkında şikayette bulundu.
Dünya Uygur Kurultayı ve insan hakları aktivistleri, Doğu Türkistan'da Uygurları zorla çalıştırdığı iddiasıyla Volkswagen'i protesto etti.
Cenevre İnsan Hakları ve Demokrasi Zirvesi'nde Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa konuşma yaptı. Çin zulmüne karşı mücadelelerini, bu nedenle kendisi ve ailesinin başına gelenleri ve ÇKP'nin Doğu Türkistan'da yürüttüğü soykırım politikalarını anlattı.
Japonya'nın Uygur milletvekili Arfiya Eri, TIME'a verdiği röportajda "Uygurlar çağımızın en ağır insan hakları ihlallerinin birini yaşıyoruz, bence bu, küresel toplumun insan hakları ihlallerine yönelik tutumlarını test eden bir durum" dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Doğu Türkistan'da Uygurların telefonlarının izlendiğini, Müslümanların sadece dinlerini uyguladıkları için şiddet yanlısı aşırılıkçı olarak işaretlendiğini ortaya koyuyor.
Japonya'nın Uygur Milletvekili Arfiya Eri: "Soykırımın kurbanlarıyız, ama biz bundan çok daha fazlasıyız. Ayrıca başarıyı ve gelişmeyi hak ediyoruz."
Rapor, Doğu Türkistan'da yaşlı Uygurların bile pamuk toplamaya zorlandığını, sözde 'düşünce eğitimi' ile karşı karşıya kaldığını, makineli hasat yerine zorunlu Uygur işçiliğini kullandığını ortaya koyuyor.
Çin yönetimi, 2016 yılında Doğu Türkistan'da Uygurlar ve diğer Türk halklarına karşı toplu gözaltı süreci başlattı. Çin ayrıca bölgeden ayrılıp farklı ülkelerde yaşamak zorunda kalan Uygurlara yönelik baskıcı gözetim politikalarını da sürdürmektedir.
"Çin'e Uygurlara yönelik soykırımsal zulmünü sona erdirmesi adına baskı yapmak için elimizdeki ekonomik, diplomatik, kültürel tüm araçları kullanmalıyız."
Türkiye dahil birkaç ülke başkonsolosları, Çin'in hükumetinin davetiyle Ürümçi'de ziyarette bulundu. Çin'in Doğu Türkistan'daki en üst düzey yetkilisi, diplomatları Uygur soykırımıyla ilgili kınamalar karşısında Pekin'i güçlü sesle desteklemeye çağırdı.
Uygur Araştırmalar Merkezi “Çin’deki İslamofobi ve Müslüman Ülkelerin Tutumları” raporu yayınladı: Rapor, Çin'de devlet destekli İslamofobi ve Doğu Türkistan’daki İslam karşıtı politikalara odaklanıyor. Ayrıca, İslam dünyasının tutumlarını inceliyor.
Günümüz Uygur şiirinin diasporadaki önemli isimlerinden biri olan Mutallip Saydulla'nın "Ayrılık Mersiyesi" adlı eseri Bengü Yayınları tarafından yayınlandı.
Uygur Soykırımını anlatmak için Malezya'da bulunan Uygur Araştırmaları Merkezi icra direktörü Abdulhakim İdris Başbakan Enver İbrahim'le görüştü ve Uygur soykırımını anlattı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın finanse ettiği bir rapora göre, ülkede yaşayan Uygurların yüze 60'i, Çinli ajanlar tarafından taciz ediliyor ve vatanda kalan aileleri üzerinden tehdit edilerek birbirlerini gözetlemeye zorlanıyor.
Uygur Araştırmaları Merkezi, Endonezya üniversitelerinde konferanslar düzenledi. Konferansta konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Hardi Mulyono Surbakhti, Uygurlara üzerindeki baskıların hafiflemesi için çalışmanın görevleri olduğunu vurguladı.
Yurtdışındaki Uygurlar ve Çinli muhalefetler, Çin polisi ve ajanlarının izleme, taciz ve saldırılarına maruz kalıyor; vatanda kalan aile üyeleri cezalandırılıyor. Global News, Kanada'da tehdit altındaki kişilerin anlattıklarını raporlaştırdı.
Çin’in baskıcı politikaları, Batı ülkeleri ve uluslararası insan hakları örgütlerince yıllardır gündeme getirilse de İslam dünyası bu konuda sessiz kalmayı sürdürüyor. Yazıda Doğu Türkistan'da yıllardır devam eden İslam karşıtı uygulamalar sıralandı.
Uygur Araştırmalar Merkezi, Ramazan ayında Müslümanları zulüm altındaki Uygurları unutmamaya, islam ülke liderlerini Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı dini baskıları kınamaya ve Uygur Soykırımı’nı durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
ABD kongresinin Çin Komünist Parti Özel Komitesi'nin Çin konulu ikinci oturumunda Uygur ve diğer Türk halklarına karşı devam eden soykırım konuları vurgulandı. Toplama kamp şahitleri ve aktivistlerden tanıklık alındı.
Uygur aktivist BM'de, Çin'i Doğu Türkistan'da BM tevsiyelerini uygulayarak insan hakları ihlallerini durdurmaya, üye devletleri BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi'nin ilgili kararını takip etmeye çağırdı.
Doğu Türkistanlılar ve Irak Türkmenlerinin kurduğu "Gök Bayrak Dayanışma Platformu", Kahramanmaraş'ta depremzedeler için çadır alan oluşturdu.
Çinli öğretmenin çektiği video, Çin'in Uygur çocuklarının beyinlerini nasıl yıkadığını ve onlara ne amaçlarla eğitim verdiklerini gözler önüne seriyor.
İlham Tohti İnsiyatifi, Uygur Hareketi ve Uygur Araştırma Enstitüsü yetkilileri, Çekya’da görüşmelerde bulundu; siyasileri, Uygur soykırımı ve zorla çalıştırılmasına karşı somut adımlar atmaya çağırdı.
İstanbul bulunan Uygur kitabevindeki kitaplara barkodsuz olması nedeniyle el konuldu, görevliler kitapçı gence şiddet uyguladı, tepkilerin ardından kitaplar geri verildi.