Çin, yıllardır Çinlileri, Doğu Türkistan'a yerleşmeye Uygurlar ile evlenmeye teşvik ediyor. Uygurlarla evlenenlere yüklü miktarda para ödülü, ev, arazi ve istihdam fırsatı sağlanıyor. Uygur kızları, Çinlilerle evlenmek zorunda bırakılıyor.
Yazıların kategorisi: “Uygurlar”
Bugün TBMM'de Doğu Türkistan'daki soykırım gündeme geldi. İYİ Parti grubu tarafından verilen araştırma komisyonu kurulması önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla yine reddedildi.
Zeytinburnu'da bir Uygur genç, diğer Uygurların fotoğraflarını çekerken yakalandı. Genç kendisinin Çin istihbaratı tarafından Doğu Türkistan'daki annesine zarar vermekle tehdit edilerek muhbirlik yapmaya zorlandığını itiraf etti
İlham Tohtı, 15 Ocak 2014 tarihinde, gözaltına alındı ve sonra düzmece mahkeme kararıyla suçsuz yere müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
İlham Tohtı İnisiyatifi, İlham Tohtı'nın tutuklanmasının 9. yıldönümü münasebetiyle basın açıklaması yayımladı.
Çin verilerine göre, Doğu Türkistan'ın onlarca yıldır ‰10'un üzerinde devam eden doğal nüfus artışı, soykırım politikalarının geniş çaplı uygulanmaya başladığı son 5 yılda ‰0,56'ya geriledi.
Yüzbinlerce Uygur hapse atıldı ve milyonlarca Doğu Türkistanlı suçsuz yere toplama kamplarına gönderildi. Onlar, Çin'in çeşitli işkencelerine maruz kalıyor; yemek, su, uykudan yoksun, aşırı soğuğa maruz bırakılıyor.
Türkiye’de eğitimleri devam eden yüzlerce Doğu Türkistanlı, yıllar önce tatillerde memleketine döndüğünde, Çin polisleri tarafından gözaltına alınıp toplama kampına gönderildi, hapse atıldı veya pasaportuna el konuldu. Daha önce Türkiye’den mezunlar da hapsedildi, hatta kimileri işkenceler sonucu vefat etti. Uygur Haber olarak bunlardan bazılarının akibetlerini araştırdık.
Çin, Doğu Türkistan'la ilgili propagandalarının internette yayılması için 8 ayrı ihale düzenleyerek yapım şirketlerine ve çok takipçili sosyal medya kullanıcılarına 620 bin dolar ödedi. TikTok'un sahibi şirkete de binlerce dolar verdi.
Japonya'nın Üst Meclisi, Doğu Türkistan ve Çin'deki insan hakları durumuyla ilgili endişelerini dile getiren bir kararı kabul etti.
Ürümçi'de bir apartmanda çıkan yangında çocuklar dahil çok sayıda Uygur Türkü hayatını kaybetti ve yaralandı. Sosyal medya paylaşımlarında, Sıfır Kovid politikası nedeniyle kapılara kaynak yapıldığı için müdahelenin zamanında yapılamadığı belirtildi.
Milletvekili İbrahim Halil Oral, TBMM'deki İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, hükumetin Türkiye'ye gelen Uygur Türklerinin sorunlarıyla yeterince ilgilenmediğini dile getirdiği için Bakan Süleyman Soylu tarafından Amerika'ya hizmet etmekle suçlandı.
Uygur Araştırma Merkezi, Uygur Hareketi ve Uygur Akademisi temsilcileri ABD Kongresi'nde Kongre üyeleriyle bir araya geldi.
Toplama Kamp Mağdurları Platformu üyeleri ve avukatları, suç duyurusunda bulundukları çinli yöneticiler ile memurlar hakkındaki soruşturma dosyasına ek deliller sundu. Süreç hakkında bilgi vermek amaçlı Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.
Brüksel'de "Uluslararası Uygur Forumu" gerçekleşti. Forumda politikacılar, STK temsilcileri, akademisyenler, hukukçular ve Uygur aktivistler bir araya gelerek toplama kamplarının kapatılması için somut olarak neler yapılması gerektiği konusu tartışıldı.
Doğu Türkistan’da 1933 ve 1944 yılları 12 Kasım'da ilan edilen iki cumhuriyetin kuruluş yıldönümleri münasebetiyle, Bursa'da "Dünü, Bügünü, Yarını ile Doğu Türkistan" adlı panel gerçekleştirildi.
Doğu Türkistan’da 1933 ve 1944 yılları kurulmuş iki cumhuriyetin kuruluş yıldönümleri münasebetiyle, 12 Kasım 2022 tarihinde İstanbul'da Doğu Türkistan Cumhuriyet Günü etkinliği düzenlendi.
İlham Tohti İnsiyatifi’nin organizasyonuyla Berlin’de Uygur soykırımına karşı ikinci uluslararası konferansı düzenlendi. Milletvekilleri, Uygurlarla ilgili araştırma yapan akademisyenler ve Uygur aktivistler konuşma yaptı.
İlham Tohti İnsiyatifi'nin organizasyonuyla 10 Kasım 2022 tarihinde Berlin'de Uygur soykırımına karşı ikinci uluslararası konferansı düzenlenecek. Milletvekilleri, Uygurlarla ilgili araştırma yapan akademisyenler ve Uygur aktivistler konuşma yapacak.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50 ülke, keyfi olarak özgürlüklerinden mahrum bırakılan milyonlarca Uygurun serbest bırakılması ve kayıp kişilerin akıbetinin acilen açıklığa kavuşturulması çağrısında bulundu.
Uygur Araştırma Merkezi müdürü Abdulhakim İdris, Hindistan'da Hintli bazı parlamento üyeleri, üniversite hocaları, öğrencileri ve bazı araştırma merkezleri başkanları ile bir araya geldi ve ayrıca önde gelen Hint medyalarına röportajlar verdi.
Çin'in Doğu Türkistan'da işlediği soykırım ve insan hakları ihlalleri binlerce Uygur'u vatanlarından ayrılmak zorunda bıraktı. On yıl önce Tayland'a kaçan 50'den fazla Uygur halen gözaltında tutuluyor ve Çin'e geri gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya...
Türkiye'nin de aralarında olduğu 19 ülke, Uygur Türklerine karşı ciddi insan hakları ihlalleri işlemekle suçlanan Çin'e, B M İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile iş birliği ve Uygur Türklerinin haklarının korunması çağrısında bulundu.
Kanadalı Parlamentosu'nda, hükumeti Doğu Türkistanlılara sığınma hakkı verecek şekilde özel göçmenlik şartlarını değiştirmeye çağıran önerge 0'a karşı 258 oyla onaylandı.
İlham Tohti İnisiyatif Hareketi: “İlham Tohti’nin doğum gününü dünya çapında onu tanıyan, takdir eden parlamenterler, ilim adamları, aktivistler ve insan hakları savunucularının kutlama mesajlarıyla gündeme taşıyarak kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz”
Amerikalı Senatör Hawley, Şi Cinping dahil ÇKP üst düzey yetkililerini, Uygur soykırımına ortak olarak tanıyan ve onlara yaptırım uygulamayı planlayan yasa tasarısı sundu.
Uygur Araştırma Merkezi müdürü Abdulhekim İdris ve Uygur Hareketi başkanı Ruşen Abbas, Endonezya'da Çin'in Uygur soykırımını ve İslam'a karşı baskısını anlattı. BM'de Çin lehine oy veren Endonezya hükumetini soykırıma ortak olmamaya çağırdı.
Doğu Türkistan’daki toplama kamplarından sağ kurtarılan tanıklar, Norveç Parlamentosunda kampların durumunu ve Uygur soykırımını anlattı.
Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk: "BM'deki Uygurlarla ilgili oylama sonucu, Kandaşlık ve Dindaşlık gibi değerlerin artık anlamsız boş şeylere dönüştüğünü daha açık bir şekilde gösteriyor."
Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, BM İnsan Hakları Konseyinde Ukrayna’nın Uygurlar konusunda tarafsız kalmasının üzücü olduğunu ve sonradan fikrini değiştirerek Uygurları destekleyeceğini ifade etmesinden sevindiklerini söyledi.
Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk'un kaleme aldığı "Uygurlarda Yenileşme - Aydınlar, Kimlik ve Mecburi Değişme" adlı kitap Nobel Akademik Yayıncılık tarafından yayımlandı.