Yıllardır Adana'da yaşayan İlham Ömercan hakkında, asılsız tehdit kodları gerekçesiyle sınır dışı kararı verildi.
İşlemleri tamamlandığında, istemesi durumunda Çin'e, istememesi durumunda ise Malezya'ya sınır dışı edileceği belirtildi.
Yazıların kategorisi: “Uygurlar”
Çin’in Uygurlara yönelik soykırım politikaları karşı artan tepkiler nedeniyle batılı şirketler Doğu Türkistan'dan çekiliyor. Kazak ve Türk şirketler bölgede faaliyetlerini sürdürüyor.
Cenevre'deki BMİHK 58 oturumuna katılan DUK temsilcileri, Çin’in Uygurlara yönelik devam eden zulmüne ve din veya inanç özgürlüğü ihlallerine dikkat çekerek BM ve İİT’yi acilen harekete geçmeye çağırdı.
Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: Göç İdaresi Uygurlara hukuki güvenlik sağlamıyor, fiilen Çin'e 'sınır dışı etmemeyi lütuf olarak görüyor ve uygulamada 'Türkiye'den çek git' diyor.
Erzurum'da sağlık çalışanları, Çin'in Uygurlara karşı uyguladığı soykırım politikalarını protesto etmek için sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.
Yeni Yol Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, İstanbul 16. ve 18. İdare Mahkemeleri’nin iki Uygur Türkü’nün Çin’e iadesini onaylayan kararına tepki gösterdi.
İstanbul 16. ve 18. İdare Mahkemeleri’nin iki Uygur Türkü’nün Çin’e iadesini onaylayan kararının ardından, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde basın açıklaması düzenlendi.
ABD, Uygurlarların Çin'e zorla geri gönderilmesine karışan yabancı hükümet yetkililerine yönelik yeni bir vize kısıtlama politikası uygulanacağını duyurdu.
Avrupa Parlamentosu, Tayland'ın Uygurları Çin'e teslim etmesini kınayan kararı kabul etti. Tayland'ı Uygurları Çin'e iade etmeyi durdurmaya çağırdı. Üye devletleri Çin ile suçluların iadesine ilişkin anlaşmaları askıya almaya davet etti.
Doğu Türkistan’da Ramazanda orucu engellemek için tehdit toplantıları, ev kontrolleri ve toplu ziyafetler düzenlenmesinin yanı sıra, Kaşgar’da sakinler öğle yemeklerini videoya çekip yetkililere göndermeye zorlanıyor.
Çin zulmünden kaçan iki Uygur Türkü’nün “Ülkelerine iadesi halinde zulme maruz kalacakları konusunda ciddi, somut maddi delil yok” gerekçesiyle Pekin’e iadesine karar verildi.
BM İnsan Hakları Konseyi'nin 58. oturumunda Uygur soykırımı gündeme getirildi. Soykırıma karşı ivedilikle pratik adımlar atılması, soruşturma yürütülmesi ve bu soykırımın önlenmesi talep edildi.
Uygur aktivistler, İngiltere Parlamentosu'nun iftar programına davet edildi. İngiltere Başbakanı'nın da katıldığı etkinlikte söz alan Ruşan Abbas, Uygur soykırımı hakkında konuştu.
Uygur kadınları, Çin’in soykırım politikaları altında en ağır şekilde mağdur olanlardır ve aynı zamanda zulme karşı direnişte ve soykırımı dünya kamuoyuna duyurma mücadelesinde en cesur kahramanlardır.
Sürgündeki Uygur Aziz Isa Elkün, annesiyle yedi yıl sonra ancak konuşabildi. Annesi 2018'de toplama kampına alınmıştı. Elkün, annesiyle bir araya gelebilmek için İngiliz hükümetinden destek istiyor.
Mehmet Emin Hazret’in “Zincirsiz Zihin: Özgürlük ve İnovasyonun Hikayesi” adlı kitabı yayımlandı. Eser, özgür düşüncenin gücünü, tarihsel ve güncel zorlukları keşfederek zihinsel bağımsızlığı savunuyor.
Tayland’ın Uygurları Çin’e sınır dışı etmesinden önce, ABD, Kanada ve Avustralya onları yeniden yerleştirmeyi teklif etti. Ancak Tayland, Çin’i kızdırmaktan çekindiği için bu tekliflere yanıt vermedi.
"Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın, İlham Tohti'yi 2018 yılında Turan Yazgan Büyük Ödülü'ne layık görmesi ve onun Türkiye'de tanınması ile Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi sürecine verdiği destek büyük önem taşımaktadır."
Uygurlara karşı soykırım uygulayan ve dil, din ile kültürlerini yok etmeye çalışan Çin, Ramazan ayını Uygurlar için baskı ve korkunun en karanlık dönemlerinden birine dönüştürüyor.
UNESCO konferansında Çin baskısı: Uygurlara karşı soykırım politikalarında rolü olan iFlytek’in bile katıldığı etkinlikte, Uygur dilbilimci Abduveli Ayup’un sunumu son anda iptal edildi.
Simon-Skjodt Soykırımı Önleme Merkezi'nin raporuna göre, Çin Uygurları kitlesel olarak gözaltında tutmaya ve zorla çalıştırmayı artırmaya devam ediyor. 2023 yılında 3 milyon Uygurun daha zorla çalıştırıldığı bildirildi.
Fransa hükümeti, Tayland'ın 40 Uygur Türkü'nü Çin'e sınır dışı etmesinden derin üzüntü duyduğunu bildirdi. Bu eylemin Tayland’ın uluslararası taahhütlerine aykırı olduğunu belirtti.
Mehmet Emin Hazret'in, 1900'den 2024'e kadar ABD ile Çin arasındaki ilişkiyi kapsamlı bir şekilde ele alan "Çatışma ve İttifak: ABD ve Çin - Bir Asırlık Dans" adlı kitabı yayımlandı.
Laçin İdil Öztığ & Abdürreşit C. Karluk'un "Çin'in Uygurlara Karşı Yüksek Teknolojili Baskısı: Yeni Teorik Yaklaşımlar" kitabı yayımlandı. Çalışma, Çin’in teknolojik baskı yöntemlerini ve bu baskının sınırların ötesinde nasıl sürdüğünü detaylandırıyor.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, Uygurların Tayland’dan Çin’e sınır dışı edilmesini kınayarak bunun “uluslararası insan hakları hukukunun ve standartlarının açık bir ihlali” olduğunu söyledi.
ABD, Tayland'ın en az 40 Uygur’un zorla Çin’e sınır dışı etmesini “şiddetle” kınadı ve bu kişilerin Çin’de “soykırım ve insanlığa karşı suçlarla” karşı karşıya olduğunu belirtti.
Uygur Akademisi tarafından Uygur mücadelesine öncü bireyler yetiştirmek amacıyla planlanan ve gençlere yönelik ‘Uluslararası Konjonktür ve Milli Mücadele Yöntemi’ eğitim programının beşinci bölümü İstanbul’da gerçekleşti.
Tayland’daki Uygurların, insan hakları endişelerine rağmen Çin’e iade edilmesi, Uygurlar arasında büyük bir güvensizlik yaratırken, kardeş veya demokratik ülkelerin 11 yıldır onlara sahip çıkmaması derin bir hayal kırıklığına yol açtı.
Aksu’daki bir üniversiteden 20’den fazla Uygur akademisyenin hapsedildiği, bir tarihçinin Türk kimliği üzerine yaptığı araştırmalar nedeniyle 17 yıl hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi.
Ankara'da, "Doğu Türkistan'da Çocuk İşçiliği" ve "Zorla Çalıştırmanın Dinamikleri" raporlarının tanıtım toplantısı düzenlendi.