ABD Temsilciler Meclisi başkanı Kevin McCarthy: Çin'i küresel sisteme kabul edecek politikalar için onlarca yıl harcadık. Ancak karşılığında Çin dünyaya baskı, saldırganlık ve Amerika karşıtlığı ihraç etti.
Yazıların kategorisi: “Batı’da”
Japonya'nın Üst Meclisi, Doğu Türkistan ve Çin'deki insan hakları durumuyla ilgili endişelerini dile getiren bir kararı kabul etti.
Uygur Araştırma Merkezi, Uygur Hareketi ve Uygur Akademisi temsilcileri ABD Kongresi'nde Kongre üyeleriyle bir araya geldi.
Brüksel'de "Uluslararası Uygur Forumu" gerçekleşti. Forumda politikacılar, STK temsilcileri, akademisyenler, hukukçular ve Uygur aktivistler bir araya gelerek toplama kamplarının kapatılması için somut olarak neler yapılması gerektiği konusu tartışıldı.
İlham Tohti İnsiyatifi’nin organizasyonuyla Berlin’de Uygur soykırımına karşı ikinci uluslararası konferansı düzenlendi. Milletvekilleri, Uygurlarla ilgili araştırma yapan akademisyenler ve Uygur aktivistler konuşma yaptı.
İlham Tohti İnsiyatifi'nin organizasyonuyla 10 Kasım 2022 tarihinde Berlin'de Uygur soykırımına karşı ikinci uluslararası konferansı düzenlenecek. Milletvekilleri, Uygurlarla ilgili araştırma yapan akademisyenler ve Uygur aktivistler konuşma yapacak.
Ticari ilişkiler başta olmak üzere ikili ve bölgesel konuları görüşmek için Çin’e giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz Çin'in Devlet Başkanı Xi ile görüştü.
Hollanda, Çin'den ülkede kurduğu yasadışı polis merkezleri hakkında açıklama talep etti ve Çin büyükelçisine bu merkezlerinin derhal kapatılması gerektiği konusunda nota verdi. Ayrıca konuyla ilgili soruşturmaların devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50 ülke, keyfi olarak özgürlüklerinden mahrum bırakılan milyonlarca Uygurun serbest bırakılması ve kayıp kişilerin akıbetinin acilen açıklığa kavuşturulması çağrısında bulundu.
Çin'in 2018'den bu yana birçok ülkede en az 54 yasa dışı ve gizli üs kurduğu ortaya çıkarıldı. Hollanda hükümeti, ülkede Çin'in kurduğu ve muhaliflerini takip etmek, baskı altında tutmak için kullandığı merkezleri soruşturmak için harekete geçti.
Kanadalı Parlamentosu'nda, hükumeti Doğu Türkistanlılara sığınma hakkı verecek şekilde özel göçmenlik şartlarını değiştirmeye çağıran önerge 0'a karşı 258 oyla onaylandı.
Çin, yurtdışındaki zanlıları geri götürmek amacıyla birçok ülkede yasadışı polis ağları kurdu. Ana üssü Çinle ilgili STK'lar olan bu polis ağına Çin destekli çevrimiçi gazeteleri ile Asya restoranlarının bile bağlantılı olduğu tespit edildi.
Amerikalı Senatör Hawley, Şi Cinping dahil ÇKP üst düzey yetkililerini, Uygur soykırımına ortak olarak tanıyan ve onlara yaptırım uygulamayı planlayan yasa tasarısı sundu.
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Çin'in uluslararası standartlar yerine kendi kurallarını dayatmaya çalıştığını ve Tayvan'a karşı tehditte bulunduğunu, bu nedenle Avrupa'nın Çin'e karşı Asya'da alternatif pazar açması gerektiğini söyledi.
Doğu Türkistan’daki toplama kamplarından sağ kurtarılan tanıklar, Norveç Parlamentosunda kampların durumunu ve Uygur soykırımını anlattı.
Hong Konglular, İngiltere Manchester kentindeki Çin Başkonsolosluğu önünde ÇKP kongresini protesto etti. Başkonsolos dahil konsolosluk mensupları bir protestocuyu darp etti.
Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk: "BM'deki Uygurlarla ilgili oylama sonucu, Kandaşlık ve Dindaşlık gibi değerlerin artık anlamsız boş şeylere dönüştüğünü daha açık bir şekilde gösteriyor."
Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, BM İnsan Hakları Konseyinde Ukrayna’nın Uygurlar konusunda tarafsız kalmasının üzücü olduğunu ve sonradan fikrini değiştirerek Uygurları destekleyeceğini ifade etmesinden sevindiklerini söyledi.
Çin asıllı İsveçli moda tasarımcısı Louise Xin: "Çin'i çok seviyorum. Çinlileri, insan haklarını umursamayan bir halk olarak tanınmasını istemiyorum. Bu nedenle Uygurlara destek veriyorum. Bence Çinliler gerçeği anlarlarsa mutlaka ses verirler."
İngiliz basınında yer alan iddialara göre Bileşik Krallık hükümeti, Çin'i bir tehdit olarak ilan etmeyi planlıyor. Başbakanlık'tan bir yetkili de Liz Truss'in Çin'in görünümünü "tehdit" olarak değiştirmenin planladığını doğruladı.
ABD'nin, Çin’e yönelik çip ticaretiyle ilgili ihracat kısıtlamalarını içeren kararlarından sonra Çinli çip ve teknoloji şirketlerinin hisseleri değer kaybetmeye başladı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, nadir toprak elementlerinde Çin'e bağımlılığa düşmekten kaçınmak için bu alandaki tedarik zincirlerini çeşitlendirmeyi planladıklarını söyledi.
ABD yönetimi, Çin'in askeri gücü için ihtiyaç duyulan kritik teknolojilere erişimini engellemek amacıyla gelişmiş çiplerin ülkeye ihracatına yönelik yeni kısıtlamalar getirdi.
BM'de Uygurların durumunun tartışılması talebi, çoğu Türk ve Müslüman 19 ülkenin karşı oyu, Ukrayna dahil 11 ülkenin çekimser kalmasıyla reddedildi. Ukrayna Milletvekili "Uygur soykırımı hakkında hükumeti bilgilendirmek için elimden geleni yapacağım" dedi.
BM İnsan Hakları Konseyinde, Doğu Türkistan'daki insani hakları ihlalleri durumunun tartışılması için özel toplantı yapılması talebi, Kazakistan, Özbekistan, Pakistan, Katar, Endonezya, Sudan, Nepal ve BAE dahil 19 ülkenin oyuyla reddedildi.
Doğu Türkistan'daki diğer milyonlarca Uygur Türkü gibi haksız yere hapse atılan yazar Ferhat Tursun, özgür edebiyatın güçlü sesi olduğu için İsveç PEN tarafından 2022 Tucholsky Ödülü'ne layık görüldü.
BM üyesi ülkeler, Çin’in Uygur ve diğer Türk halklarına karşı işlediği suçlarının İnsan Hakları Konseyi’nde ele alınması çağrısında bulundu. Konunun Şubat'ta tartışılması bekleniyor. Kararın destekçi ülkeleri arasında ABD ve İngiltere de bulunuyor.
Toplama kamplarından sağ kurtarılan Uygur ve Kazak türkü tanıklar, ABD'nin Birleşmiş Milletler'de (BM) Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri konusunda çözüm önermesini talep etmek için Beyaz Saray önünde açlık grevine ediyor.
New York'ta bir araya gelen G7 ülkeleri dışişleri bakanları, BM'nin Uygur İnsan Hakları Raporunu değerlendirdi; Uygur meselesini ele almaya devam edeceklerini taahhüt etti ve BM'nin bu raporu takip etmesi gerektiğini vurguladı.