ABD Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio, Tayland'taki 48 Uygur'un zulme uğrayacağı Çin'e sınırdışı edilmemesi için girişimde bulunacağını söyledi.
Yazıların kategorisi: “Batı’da”
ABD, Wechat'in sahibi Çinli teknoloji devi Tencent Holdings Ltd'yi ve dünyanın en büyük elektrik araç pili üreticisi olan Contemporary Amperex Technology Co'yu Çin askeri şirketler kara listesine aldı.
ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Chris Smith: “Eğer Tayland, Çin’in bu baskılarına boyun eğerse, Trump Yönetimi ve Uygur insan hakları konusunda yakından çalıştığım Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio tarafından hoş karşılanmayacaktır.”
ABD, Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası kapsamında 37 Çinli kuruluştan daha ithalatı yasakladı. Uygurların zorla çalıştırılmasıyla bağlantısı olduğu gerekçesiyle yasaklanan toplam şirket sayısı 150'ye yaklaştı.
İlham Tohti'nin haksız yere tutuklanmasının 11. yıl dönümünde, Almanya merkezli insan hakları kuruluşları, Alman siyasetçilerden onun serbest bırakılması için harekete geçmelerini talep etti.
Uygur sanatçı ve aktivist Rahima Mahmut, Londra'da sahne alacak. Index on Censorship tarafından düzenlenen etkinlik, Çin hükümeti tarafından Uygurlara yönelik soykırımı ve sanatçılara yönelik zulmü vurgulamayı amaçlıyor.
ABD Hazine Bakanlığı, çok sayıda siber saldırıda oynadığı rölü nedeniyle Çin merkezli Integrity Technology şirketini yaptırım listesine ekledi.
Aktivistler ve akademisyenler, Çek Cumhurbaşkanı Petr Pavel'e açık mektup yayımlayarak, Çin'den İlham Tohti'nin serbest bırakılmasını talep etmesi ve onun 2025 Nobel Barış Ödülü adaylığını desteklemesi talebinde bulundu.
2025 ABD Savunma Harcamaları Tasarısı'na Çin'in Uygurlara karşı devam eden baskılarını (soykırımı) ele almayı amaçlayan kritik önlemler de dahil edildi.
Hollanda'nın Rotterdam şehrinde Türk gençlerine "Doğu Türkistan ve Uygur Soykırımı" başlıklı konferans verildi.
ABD, Hazine Bakanlığının, aralık ayı başında 'Çin devleti destekli aktörler tarafından' siber saldırıya uğradığını açıkladı.
Uygur Hareketi başta olmak üzere ABD'deki Uygur, Hongkong ve Tibet STK'lar, Çin'in otoriter taktikleri yansıtan TikTok gibi ÇKP bağlantılı uygurlamalarla ile ilgili davaya görüş sundu.
Kanada hükümeti, Çin'in Kanada'daki Uygur ve Tibet insan hakları örgütleri ile onlarla bağlantılı kişilere yaptırım uygulama kararını şiddetle kınadı. Yaptırımı, insan haklarını savunanlara yönelik saldırı olarak eleştirdi.
ABD'den Çin'in çip üretimine yeni soruşturma başlatıldı. Çin hükumetinin kapsamlı rekabete aykırı ve piyasa dışı yöntemler kullandığı öne sürüldü.
Kanada'nın, Uygur Soykırımı'nda parmağı olan 8 Çinli yetkiliye yaptırım uygulamasının ardından Çin, Kanada'daki Uygur ve Tibet haklarını savunan 2 kuruluşa ve onlarla bağlantılı 20 kişiye yaptırım uyguladığını açıkladı.
İsviçre'de Uygur STK'lar yıllardır üniversiteler, teknik okullar ve çeşitli liselerde gençlere Uygur soykırımını ve Çin'in asimilasyon politikalarını tanıtmaya devam ediyor.
STK'lar, Avrupa'daki önemli siyasilere mektup yazarak, suçsuz yere apse atılan Uygur akademisyen İlham Tohti'nin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunmalarını ve onun 2025 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi için destek vermelerini talep etti.
ABD milletvekilleri, fentanil krizindeki Çin'in rolünü ele alan ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi amaçlayan 3 yasa tasarısı önerdi. Tasarılar, ÇKP'yi "ön kimyasal maddelere sübvansiyon vererek doğrudan fentanil krizine katkıda bulunmakla" suçluyor.
Çek Temsilciler Meclisi, Çin'in 2758 sayılı BM kararını yanlış yorumlamasına yönelik eleştirileri ve Tayvan'ın uluslararası örgütlere katılımını destekleyen bir kararı onayladı.
Dışişleri Bakanlığı ve BBC'de çalışmış bir Çinli ile birlikte, Prens Andrew'un "yakın sırdaşı" olan bir diğer Çinli casuslukla suçlanıyor.
Uluslararası İnsan Hakları Günü'nde, Tibetler, Uygurlar ve Çinli Hıristiyanlar, Çin Komünist Partisi'nin uyguladığı sistematik baskılara son verilmesi talebiyle Viyana'daki Çin Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.
Norveç Uygur Komitesi, Norveç'teki okullarda, Çin'in Doğu Türkistan'da kurduğu toplama kampları başta olmak üzere işlediği soykırım suçlarını ele alan sunumlar gerçekleştirdi.
Kanada, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine karıştığı gerekçesiyle sekiz Çinli yetkiliye karşı derhal geçerli olmak üzere yaptırım uygulayacağını duyurdu.
Berlin Tayvan Konferansı'nın üçüncüsü olan “Tayvan ile Ortaklık” konferansı Berlin'de başarıyla gerçekleştirildi.
Amerika Devlet Meclisinde "Yazma Eserlerin Korunması: Çin'in Tarihi Çarpıtması ve Kültürü Yok Etmesi" başlıklı tanıklık toplantısı gerçekleşti. Uygur dili, kültürü ve yazma eserlerinin yok edilme tehlikesine odaklanıldı.
Uygur Akademisi öncülüğünde Washington'da düzenlenen "Uygur Soykırımı: Ulusal Kimlik ve Kültürü Koruma" çalıştayı kapsamına Uygur Sanat Sergisi ve Uygur Soykırımı Semineri düzenlendi.
Domates salçalarının tedarik zincirinde Uygurların zorla çalıştırıldığını ortaya çıkaran raporun ardından, İngiliz milletvekilleri, Çin bağlantılı ürünlere yönelik daha sıkı yasalar çıkarılması çağrısında bulundu.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Çinli e-ticaret uygulaması TEMU'yu Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası'nın ihlalleri ve siber güvenlikle ilgili endişeler nedeniyle soruşturuyor.
ABD, Çin’in teknolojideki suistimallerini engellemek amacıyla ülkeye önemli yarı iletken üretim ekipmanları ve yüksek bant genişliğine sahip bellek satışını kısıtlayan yeni bir dizi ihracat kontrolü açıkladı.
Biden yönetimi Çin ile gerçekleştirilen esir takas dahilinde Uygur aktivist Nury Türkel’in annesi Ayşem Mahmut dahil 3 Uygur'u ABD’ye getirdi.