BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, Uygurların Tayland’dan Çin’e sınır dışı edilmesini kınayarak bunun “uluslararası insan hakları hukukunun ve standartlarının açık bir ihlali” olduğunu söyledi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, 27 Şubat 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, Tayland’da 11 yılı aşkın süredir gözaltında tutulan 40 Uygur kökenli kişinin Çin’e sınır dışı edilmesini “uluslararası insan hakları hukukunun ve standartlarının açık bir ihlali” olarak nitelendirerek kınadı. Türk, zorla geri gönderilmelerinin derin üzüntü verici olduğunu belirtti.
‘Geri Göndermeme’ İlkesi İhlal Edildi
Türk açıklamasında “Bu durum, kişinin geri gönderilmesi halinde işkence, kötü muamele veya telafisi mümkün olmayan başka bir zararla karşılaşma riski bulunması halinde kesinlikle yasak olan ‘geri göndermeme’ (non-refoulement) ilkesinin ihlalidir,” dedi.
Geri göndermeme ilkesi, Tayland’ın taraf olduğu İşkenceye Karşı Sözleşme’nin 3. maddesinde, Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 7. maddesinde ve Tayland’ın kendi iç hukukunda yer almaktadır. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yapılan basın açıklamasına göre, bu ilke, bireylerin uluslararası koruma ihtiyacına uygun muamele görmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Türk: Çin, Uygurların Akıbetini Açıklamalı
Türk, ofisinin Tayland makamlarını uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine uymaya defalarca çağırdığını hatırlatarak, Çin makamlarının sınır dışı edilen Uygurların akıbetine ilişkin bilgi vermesi gerektiğini vurguladı. “Ofisim, Tayland makamlarını bu kişilerin uluslararası koruma ihtiyacını dikkate alarak uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine uymaya defalarca çağırdı. Zorla geri gönderilmeleri derin üzüntü vericidir,” dedi.
Çin’i Uygurların akıbetini açıklamaya çağıran Türk, “Şu anda Çin makamlarının, bu kişilerin nerede olduklarını açıklaması ve uluslararası insan hakları standartlarına uygun şekilde muamele görmelerini sağlaması büyük önem taşımaktadır,” ifadelerini kullandı.
Tayland’daki Gözaltı Koşulları ve Ölümler
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre, söz konusu kişiler daha büyük bir grubun parçası olup Mart 2014’ten bu yana Tayland’daki çeşitli göçmen gözaltı merkezlerinde kötü koşullarda tutuluyordu. Beş kişi gözaltında hayatını kaybederken, sekiz kişinin halen gözaltında olduğu düşünülüyor.
Türk, “Tayland makamları, bundan sonra başka sınır dışı işlemlerinin gerçekleşmemesini sağlamalı ve Tayland’da gözaltında tutulan, mülteci veya sığınmacı olabilecek grup üyelerinin uluslararası hukuk çerçevesinde tam olarak korunmasını temin etmelidir,” dedi.
ABD’den Tayland Hükümetine Sert Tepki
Öte yandan, ABD de Perşembe günü yaptığı açıklamada, Tayland hükümetinin 40 Uygur mülteciyi zorla Çin’e geri göndermesi kararını kınadı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Uygurların “onurlu bir şekilde muamele görmesi” ve haklarının korunması çağrısında bulundu.
Rubio, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Tayland, bir grup Uyguru zorla Çin’e gönderdi. Tayland’ın uzun süredir müttefiki olarak, bu eylem karşısında derin endişe duyuyoruz; zira bu, Tayland’ın uluslararası yükümlülüklerine aykırıdır,” ifadelerini kullandı. “ABD, bu eylemi kınamaktadır. Tayland hükümetini, Uygurların onurlu bir şekilde muamele görmesini ve haklarının korunmasını sağlamaya ve bunu teyit etmeye çağırıyoruz,” diye ekledi.
Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun