Çin, Hindistan kontrolündeki Srinagar'da gerçekleştirilen G20 toplantısına katılmayı reddetti. Uzmanlara göre bu, uluslararası konularda Çin'in çifte standartlı tutumunu gösteriyor.
Yazıların kategorisi: “Çin”
ABD istihbaratı ve Microsoft, Çin'in devlet destekli bilgisayar korsanlığı grubunun ABD'nın telekomünikasyon sistemlerine casusluk amaçlı gizemli bir bilgisayar kodu yerleştirdiğini tespit etti.
Birleşik Krallık Başbakanı Sunak, G7 zirvesinin ardından yaptığı açıklamada "Çin, küresel güvenlik ve refahın önündeki en büyük tehdit, diğer önde gelen ekonomiler Pekin ile ilişkilerini tamamen kesmemeli" dedi.
Çin'in Orta Asya'da Kuşak ve Yol Girişimi'ne yeni bir destek verme çabası olarak görülen Çin-Orta Asya zirvesi, bölgeyi felç edici bir borç tuzağına doğru itmenin sağlam bir temelini oluşturdu.
Genç işsizlik Çin ekonomisini zorluyor. Hükumet verileri iş arayan 16-24 yaş arası gençlerin %20,4'ünün işsiz kaldığını gösteriyor. Dönem sonunda mezun olacak milyonlarca genç bu oranı daha da arttırabilir.
İçişleri Bakanı Sülayman Soylu, CNN TÜRK kanalında verdiği röportajda, Uygurlarla ilgili Çin'in Doğu Türkistan'da yaptığı soykırımı kınamak yerine, Çin'in söylemleriyle Uygur Türklerinin mücadelesini yine ABD'ye bağladı.
Kanada'nın en büyük kamu emeklilik fonlarının Çin'deki yatırımları, bazılarının Çin'in Uygurlara yönelik baskılarını finanse ettiği iddiaları ve iki ülke arasındaki kötüleşen ilişkiler nedeniyle daha fazla incelemeye tabi tutuluyor.
Dünya Uygur Kurultayı ve insan hakları aktivistleri, Doğu Türkistan'da Uygurları zorla çalıştırdığı iddiasıyla Volkswagen'i protesto etti.
G7 liderleri yayımladıkları ortak bildiride, Çin yönetiminin Doğu Türkistan ve Tibet'te işlediği insan hakları ihlalleriyle ilgili endişelerini dile getirdi.
ABD'nın Din Özgürlüğü Raporu'na göre Pekin, tüm dini faaliyetleri Komünist Parti kontrolü altına alma çabalarını genişletti. Dine yönelik baskı kampanyası kapsamında en az 10 bin insanı suçsuz yere hapsetti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Doğu Türkistan'da Uygurların telefonlarının izlendiğini, Müslümanların sadece dinlerini uyguladıkları için şiddet yanlısı aşırılıkçı olarak işaretlendiğini ortaya koyuyor.
Rapor, Doğu Türkistan'da yaşlı Uygurların bile pamuk toplamaya zorlandığını, sözde 'düşünce eğitimi' ile karşı karşıya kaldığını, makineli hasat yerine zorunlu Uygur işçiliğini kullandığını ortaya koyuyor.
Blinken, Uluslararası Din Özgürlüğüne ilişkin rapor hakkındaki konuşmasında, Uygur soykırımına değindi: "Çin'in Uygurları suçsuz yere tutukladı, hapse attı ve toplama kamplarına kapattı" dedi.
İçe dönük politikaları yüzünden Çin'e olan güvenleri azalan yabancı yatırımcılar, Çin'in Rusya'nın yanında yer alması ve çeşitli ekonomik düzenlemeleri nedeniyle yatırımlarını Hindistan, Vietnam ve Tayland gibi diğer pazarlara kaydırmanın yollarını arıyor.
Çin etkisi Taşkent'te giderek yaygınlaşıyor ve Çin markalı ürünler ile işletmeler şehri domine ediyor. Çin vatandaşları, halkının kendilerine dostane tutumlar sergilediği Özbekistan'a akın ediyor.
Çin yönetimi, 2016 yılında Doğu Türkistan'da Uygurlar ve diğer Türk halklarına karşı toplu gözaltı süreci başlattı. Çin ayrıca bölgeden ayrılıp farklı ülkelerde yaşamak zorunda kalan Uygurlara yönelik baskıcı gözetim politikalarını da sürdürmektedir.
Çin, askerlik yönetmenliğini değiştirdi. Yüksek kaliteli emekli askerleri tekrar göreve çağırıyor ve yüksek teknolojik becerilere sahip üniversite öğrencilerini savaşa hazırlamak için askere alıyor.
Uzmanlar, Çin liderliğinin Nepal'da Pekin yanlısı bir komünist hükümet kurma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını, ülkedeki etkisinin azaldığını söylüyor.
Kanada, Çin'in Toronto Başkonsolosluğunda görevli bir diplomatı, Uygur soykırımını gündeme getiren bir milletvekiline karşı tehdit girişiminde bulunduğu gerekçesiyle sınır dışı etti.
Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde, 180 ülke arasıda Çin 179. sırada, en sonda ise Kuzey Kore yer aldı.
"Çin'e Uygurlara yönelik soykırımsal zulmünü sona erdirmesi adına baskı yapmak için elimizdeki ekonomik, diplomatik, kültürel tüm araçları kullanmalıyız."
Avrupa Birliği, Rusya'ya silah yapımında kullanılabilecek teçhizatları sattığı iddia edilen 7 Çinli şirkete yaptığım uygulayacak.
Kanada Dışişleri Bakanı, parlamentoda yaptığı açıklamada Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini ele alma girişimlerini desteklemeye devam edeceğini ve Uygurları Kanada'ya getirmek için üzerimize düşeni yapacağını ifade etti.
Rapora göre, Çin, insan hakları savunucuları ve ailelerine karşı çıkış yasağının kullanımını arttırdı. İlgili düzenlemeleri soruşturma altındaki veya soruşturma ile bağlantılı herhangi bir kişiye kadar genişletti.
Türkiye dahil birkaç ülke başkonsolosları, Çin'in hükumetinin davetiyle Ürümçi'de ziyarette bulundu. Çin'in Doğu Türkistan'daki en üst düzey yetkilisi, diplomatları Uygur soykırımıyla ilgili kınamalar karşısında Pekin'i güçlü sesle desteklemeye çağırdı.
Sri Lanka, çevrimiçi dolandırıcık yapan büyük bir ağı çökertti. Dünya çapında milyonları dolandıran bu çetenin üyeleri Çin vatandaşlarından oluşuyor.
Çin'in Wuhan kentindeki ilk Covid salgınını belgeleyen ve üç yıl hapis cezasına çarptırılan muhabirin serbest bırakıldığı iddia edildi.
Konfüçyüs Enstitüleri programı, Birleşik Krallık üniversitelerinde çeşitli kural ve düzenlemelere aykırı biçimde yasadışı olarak çalışıyor. İşe alım sürecinde ayrımcılık yapıyor ve ÇKP çıkarlarını gözetliyor.
Endonezya yetkilileri, Sri Lanka tipi bir Borç Tuzağı ile karşı karşıya: %40'ı Çin'e ait olan şirket, yapım aşamasındaki yüksek hızlı bir demiryolu üzerindeki 50 yıllık imtiyazına 30 yıl daha eklemeyi teklif etti.
Çin, yolsuzluğa karşı mücadele bahanesiyle, ülkenin bankacılarını hedef almaya başladı ve ÇKP liderliğini ihmal eden bir çok önemli isimler bu kapsamda "soruşturmaya" alındı.