İstanbul 16. ve 18. İdare Mahkemeleri’nin iki Uygur Türkü’nün Çin’e iadesini onaylayan kararının ardından, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde basın açıklaması düzenlendi.
Yazı etiketleri “Uygurlar”
BM İnsan Hakları Konseyi'nin 58. oturumunda Uygur soykırımı gündeme getirildi. Soykırıma karşı ivedilikle pratik adımlar atılması, soruşturma yürütülmesi ve bu soykırımın önlenmesi talep edildi.
Uygurlara karşı soykırım uygulayan ve dil, din ile kültürlerini yok etmeye çalışan Çin, Ramazan ayını Uygurlar için baskı ve korkunun en karanlık dönemlerinden birine dönüştürüyor.
Laçin İdil Öztığ & Abdürreşit C. Karluk'un "Çin'in Uygurlara Karşı Yüksek Teknolojili Baskısı: Yeni Teorik Yaklaşımlar" kitabı yayımlandı. Çalışma, Çin’in teknolojik baskı yöntemlerini ve bu baskının sınırların ötesinde nasıl sürdüğünü detaylandırıyor.
Tayland’daki Uygurların, insan hakları endişelerine rağmen Çin’e iade edilmesi, Uygurlar arasında büyük bir güvensizlik yaratırken, kardeş veya demokratik ülkelerin 11 yıldır onlara sahip çıkmaması derin bir hayal kırıklığına yol açtı.
İrlanda’daki Uygurlar ve Hong Konglular, Çin Dışişleri Bakanı’nın ziyareti sırasında İrlanda hükümetinin insan hakları konusuna öncülük vermesini, Çin’in soykırım politikalarına ve sınır ötesi baskılarına karşı net bir duruş sergilemesini talep etti.
Münih Güvenlik Konferansı’nın 61. toplantısı devam ediyor. Çin heyetinin katılımını protesto etmek ve konferansa katılan liderlerin dikkatini Uygur Soykırımı’na çekmek için düzenlenen gösteriler dünden beri devam ediyor.
İsviçre hükûmetinin bir raporuna göre, Çin, İsviçre’deki Uygurlara ve Tibetlilere sınır ötesi baskı uyguluyor, onları casusluk yapmaya zorluyor, protestoları takip ediyor ve muhalifleri susturmak için siber saldırılar düzenliyor.
Japonya Uygur Derneği, Japonya'nın çeşitli şehirlerinde Uygur soykırımı anlatmaya devam ediyor. En son Fukuoka şehrinde, Çin'in Uygurlara yönelik soykırım politikalarını protesto eden bir dizi etkinlik düzenlendi.
Japonya Uygur Derneği, resmi kurumların desteğiyle Uygur soykırımını ve Uygurların güncel durumunu Japonya'nın çeşitli şehirlerinde farklı yöntemlerle anlatmaya devam ediyor.
Uygur Akademisi tarafından Uygur mücadelesine öncü bireyler yetiştirmek amacıyla planlanan ve gençlere yönelik ‘Uluslararası Konjonktür ve Milli Mücadele Yöntemi’ eğitim programının dördüncü bölümü İstanbul’da gerçekleşti.
Yıllardır Tayland'da gözetim altında tutulan ve Çin'e geri gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya olan 48 Uygur için Türkiye'deki Uygur STK'ları, Tayland'ın Ankara Büyükelçiliği önünde bir basın açıklaması düzenleyerek, onların Çin'e geri gönderilmemesini talep etti.
Kanada, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine karıştığı gerekçesiyle sekiz Çinli yetkiliye karşı derhal geçerli olmak üzere yaptırım uygulayacağını duyurdu.
Çin Cumhuriyeti (Tayvan) Parlamentosu Uygur İlişkiler Grubu'nun ortak olduğu Doğu Türkistan Cumhuriyetleri Anma Günü için yayınlanan basın açıklamasında, "Doğu Türkistan tarihsel olarak hiçbir zaman Çin'in bir parçası olmadı," denildi.
Ürümçi'de son 3 ayda, çoğu daha önce Türkiye'yi ziyaret etmiş veya Türkiye'de iş, mülk sahibi olan 240 Uygur gözaltına alındı.
ABD yetkilileri, Uygurları köle gibi çalıştırdıkları gerekçesiyle yasaklanan Çinli şirketler listesine üç tekstil üreticisini daha ekledi. Listeye alınan Çinli şirketlerin sayısı 78 oldu.
Eski üst düzey Uygur bürokrat, cezaevinde şüpheli biçimde hayatını kaybettiği öğrenildi. Ailesine ölüm nedeni, zamanı ve cenazesinin nereye götürüldüğü hakkında hiçbir bilgi verilmedi.
İlham Tohtı’nın haksız yere müebbet hapis cezasına çarptırılmasının 10. yılında, Uluslararası Af Örgütü’nün Xi Jinping'e yönelik, Tohtı'nın derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden açık mektubunu imzalayın ve paylaşın.
İstanbul'da lokanta işleten, üç kız babası Uygur Mahmut Anayet, cep telefonuna gelen sipariş aramaları sebebiyle geri gönderme merkezine gönderildi. Çin'e gitmeyi kabul ettiğine dair evrak imzalatılmak istendi, ancak Anayet bunu imzalamayı reddetti.
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı'nın, Pekin ziyaretleri sırasında "Uygurlara yapılan kötü muamele" de dahil olmak üzere Çin'in insan hakları ihlalleri ve Rusya'ya verdiği destekler konusunda baskı yaptığı bildirildi.
Çekya'da başlayan, özgürlük, demokrasi ve insan hakları konularının tartışıldığı Forum2000 etkinlikleri kapsamında Uygur Soykırımı, İlham Tohtı ve Gülşen Abbas kunulu panel düzenlendi.
Avrupa Parlamentosu, Çin'in Uygurlara yönelik zulmünü kınayan ve özellikle Gülşen Abbas ile İlham Tohti başta olmak üzere keyfi olarak hapsedilen Uygurların serbest bırakılmasını talep eden acil bir karar kabul etti.
Gülşan Abbas'ın ÇKP tarafından haksız yere hapsedilmesinin altıncı yıldönümü münasebetiyle Uygurların durumunu anlatan "Ablamı Ararken" belgeseli, Türkiye dâhil 9 ülkedeki 16 şehirde gösterildi ve büyük ilgi gördü.
İstanbul'da 7. Uluslararası Doğu Türkistan Milli Birlik Şurası ve 16. Dünya Doğu Türkistanlılar Kardeşlik Buluşması gerçekleştirildi.
ABD, "Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası" kapsamında iki Çinli şirkete daha yaptırım uygulayacağını bildirdi. Bu yasa kapsamında yaptırım uygulanan şirketlerin sayısı 75'e ulaştı.
Son zamanlarda Türkiye'de Uygur Türkleri, belirsiz nedenlerle peş peşe gözaltına alınmaya başladı. Bu olayların, Çin ziyareti ve görüşmelerinden sonra gerçekleşmesi, Uygur toplumu ve ilgilenenleri arasında endişelere yol açtı.
Doğu Türkistan’da soykırıma devam eden Çin, Uygurları ve kültürlerini ortadan kaldırmaya yönelik sindirme politikalarını sürdürüyor. Bunun bir parçası olarak, son zamanlarda Uygur kültürünü yansıtan yüzlerce köyün adını değiştirdi.
ABD'de Esir Milletler Haftası etkinliklerinde, Uygur sivil toplum kuruluşları, ABD'yi ve küresel toplumu Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da devam eden kötü duruma odaklanmaya çağırdı.
Bugün 5 Temmuz, Ürümçi’de 2009 yılında Uygur gençleri tarafından gerçekleştirilen barışçıl protestonun, Çin güvenlik güçleri ve silahlı paramilisler tarafından kanlı bir şekilde acımasızca bastırılmasının 15. yıldönümü.
Çin'de ziyaretlerde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin'in Doğu Türkistan ile Tibet'te işlediği insan hakları ihlallerini ve ulus ötesinde uyguladığı baskılarını gündeme getirdi.