Doğu Türkistan'da 12 Kasım 1933 ve 1944'te ilan edilen iki cumhuriyetin kuruluş yıldönümü münasebetiyle Uygur STK'lar İstanbul'da anma töreni gerçekleştirdi.
Yazı etiketleri “Doğu Türkistan”

“Kuruluşunun 90. Yılında Doğu Türkistan Cumhuriyeti ve Günümüzde Doğu Türkistan” paneli düzenlenecek
Türk Ocakları genel merkezi ve Uygur Akademisi Vakfı işbirliğiyle 11 Kasım “Kuruluşunun 90. Yılında Doğu Türkistan Cumhuriyeti ve Günümüzde Doğu Türkistan” başlıklı panel düzenlenecek.
Türkiye'de yaşayan Uygur kadın, Doğu Türkistan'daki kardeşinin Temmuz ayında suçsuz yere gözaltına alındığını öğrendi. Kardeşinin durumu hakkında haber alamayınca, sosyal medyada yardım arayan kadın, Çin polisleri tarafından tehdit edildi.
Dünya Uygur Kurultayı, Yarkent'te gerçekleşen Elişku katliamının dokuzuncu yıldönümünde katliam kurbanlarını andı.
Avrupa Birliği zirve toplantısında bir oturum Çin ile ilişkilere ayrıldı. AB liderleri, zorla çalıştırma dahil Tibet ve Doğu Türkistan'daki durumla ilgili endişelerini vurguladı.
Türkiye’de yaşayan Uygurların BM’ye, Çin’deki toplama kamplarıyla ilgili yaptığı başvurularıyla ilişkin ilk hukuki sonuç alındı. Çin'in verdiği yanıt üzerine BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, bir karar açıklayacak görüşlerini bildirdi.
Doğu Türkistanlı kazak Türkü, son zamanlarda yaşadığı Kazakistan'da Çin'e geri gönderilme tehlikesi olduğu için Türkiye'ye sığınmak için bugün İstanbul havalimanına indi, fakat ülkeye girişine izin verilmedi ve yarın Kazakistan'a geri gönderilecek.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Doğu Türkistan'da Uygurların telefonlarının izlendiğini, Müslümanların sadece dinlerini uyguladıkları için şiddet yanlısı aşırılıkçı olarak işaretlendiğini ortaya koyuyor.
Kılıçdaroğlu, "Ne Batı ne Doğu, bu Türk'ün Yolu" başlıklı video yayınında Doğu Türkistan'a da değindi: "Çin'e, Türkistan'da uyguladıkları zulmü durdurmaları ön şartlarımızdan biri olacak. Biz oradaki canımızı, kanımızı kaderine terk etmeyeceğiz"
Türkiye dahil birkaç ülke başkonsolosları, Çin'in hükumetinin davetiyle Ürümçi'de ziyarette bulundu. Çin'in Doğu Türkistan'daki en üst düzey yetkilisi, diplomatları Uygur soykırımıyla ilgili kınamalar karşısında Pekin'i güçlü sesle desteklemeye çağırdı.
Çin yetkilileri, Ramazan bayramında, Doğu Türkistan'daki müslümanların camilerde - hatta evlerinde bile - bayram namazı kılmalarına izin vermedi.
Uygur Araştırmalar Merkezi “Çin’deki İslamofobi ve Müslüman Ülkelerin Tutumları” raporu yayınladı: Rapor, Çin'de devlet destekli İslamofobi ve Doğu Türkistan’daki İslam karşıtı politikalara odaklanıyor. Ayrıca, İslam dünyasının tutumlarını inceliyor.
Çin, Doğu Türkistan'ın demografik yapısını değiştirmeye çalışıyor.
Çin'in sosyal medya ağında paylaşılan videoda hükumetin Çinlileri bölgeye yerleşmeye teşvik ettiği ve onlara karşılıksız ev ile 200 bin yuan (565 bin TL) destek sağlayacağı belirtiliyor.
Doğu Türkistan'da bir köyde çekilen videoda, Uygur ve Tacik vatandaşların asker ve polisler eşliğinde bayrak törenine katılmaya zorlandığı görülüyor. Törenin her hafta düzenlendiği belirtilen videoda vatandaşların drone ile izlendiği dikkat çekiyor.
Çin’in baskıcı politikaları, Batı ülkeleri ve uluslararası insan hakları örgütlerince yıllardır gündeme getirilse de İslam dünyası bu konuda sessiz kalmayı sürdürüyor. Yazıda Doğu Türkistan'da yıllardır devam eden İslam karşıtı uygulamalar sıralandı.
Doğu Türkistan'da bir moda tasarım şirketinin yöneticisi olan İsmail Kayyum'un Uygur geleneksel kıyafetleri tasarladığı ve ürettiği için 2021 yılında suçsuz yere tutuklandığı öğrenildi.
ABD hükumeti, Uygurların baskı altına alınmasına yardım ettikleri için beş Çinli şirkete daha yeni ticaret kısıtlamaları getirdi.
Doğu Türkistanlılar ve Irak Türkmenlerinin kurduğu "Gök Bayrak Dayanışma Platformu", Kahramanmaraş'ta depremzedeler için çadır alan oluşturdu.
Doğu Türkistan'da 1933 yılında ilan edilen Hoten Hükumeti'nin kuruluşunun 90. yıl dönümü münasebetiyle İstanbul'da konferans düzenlendi.
Kanadalı milletvekilleri ve Norveç'teki siyasi parti liderleri, Dünya Uygur Kurultayı'nı 2023 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi.
BM İnsan Hakları Komiseri Türk, Doğu Türkistan'da keyfi gözaltılar ve aile ayrılıkları gibi ciddi endilerin belgelendiğini dile getirdi ve somut takip çağrısında bulundu.
Çinli öğretmenin Uygur öğrencilere en büyük kaygılarının ne olduğunu sorduğu videoda, çocuklar babaları ve diğer akrabalarıyla kavuşamadıklarını dile getirdi.
Çin resmi gazetesi China Daily, ChatGPT ile ilgili eleştirisinde onun Doğu Türkistan ile ilgili yanıtlarını dile getirdi. Ardından Çin hükumeti ChatGPT'yi yasakladı.
Doğu Türkistan'ın Nilka nahiyesindeki bir arkeolojik alanda 3500 yıl öncesine ait kağnı, ağaçtan yapılmış tekerlek ve kemikten yapılmış buz pateni bulundu.
Toplama kamplarını eğitim merkezi gibi lense eden ve Uygurlara meslek öğrettiklerini iddia eden Çin, Uygur gençlerinin Meslek Yüksekokullarına başvurmalarını yasaklıyor.
Tayland'daki gözetim merkezinde yetersiz sağlık ve beslenme koşulları altında tutulan Uygur Türkünün tedavi edilmediği nedeniyle hayatını kaybetmesi, insan hakları örgütlerinin tepkisine yol açtı.
BM insan hakları ofisinde Çin'in insan hakları sicili üzerinde duruşma devam ederken, dünyanın her yerinden Cenevre'ye gelen Uygur Türkleri, Çin'in Doğu Türkistan'da Uyguladığı soykırım politikalarını protesto etti.
Uygur Türklerinden 500'ü aşkın gönüllü deprem bölgesine gitti. Farklı Uygur STK'ları tarafından birçok il ve ilçede her gün 10 bine yakın kişiye yemek dağıtıldı. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Uygur Türkleri, deprem bölgeleri için seferber oldu.
Komünizm Kurbanlarını Anma Vakfı, Doğu Türkistan'da toplama kamplarıyla ilgili 5 milyon veri ve tutuklu 730 bin Uygur Türkünün profilini içeren veritabanı oluşturdu.