İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uygurları zorla çalıştırma iddiasıyla Fransa’da moda grupları hakkında şikayette bulunuldu

İnsan hakları grupları, Uygurların zorla çalıştırılmasından kar elde ettikleri iddiasıyla Fransa’da Uniqlo ve Zara’nın sahibi Inditex’in de aralarında bulunduğu giyim devleri hakkında şikayette bulundu.

Şikayet, yolsuzlukla mücadele derneği Sherpa, Ethics on Labels kolektifi, Avrupa Uygur Enstitüsü ve Doğu Türkistan’daki toplama kampından kurtulan bir Uygur kadın birlikte, 15 Mayıs 2023 tarihinde Inditex’in de aralarında bulunduğu giyim devleri hakkında Çin’de Uygurın zorla çalıştırılmasından kâr elde ettikleri iddiasıyla yeni bir şikayette bulundu.

Şikayette insanlığa karşı suçlar, köle gibi çalıştırma, soykırım ve insan kaçakçılığı iddiaları yer alıyor.

Şirketler, tedarik zincirlerinde zorla çalıştırılma olduğunu reddetti. Dosyaya cevaben soruşturma hakiminin atanması bekleniyor.

UNİQLO FRANSA VE NİKE SANIKLAR ARASINDA

Şikayetçiler, ürünlerinin, özellikle de pamuklu ürünlerin üretiminde Uygurların zorla çalıştırılmasından yararlanan çokuluslu giyim şirketlerinin olası sorumluluklarını gün ışığına çıkarmak istediklerini söylüyorlar.

Fast Retailing’in bir yan kuruluşu olan Uniqlo France, Zara ve diğer markaların İspanyol sahibi Inditex, Fransız moda grubu SMCP ve ayakkabı üreticisi Skechers ile birlikte, Uygurların zorla çalıştırıldığı fabrikalarda üretilen ürünleri pazarlamakla suçlamışlardı.

Davacılar, şirketlerin alt yüklenicileri üzerinde yeterli kontrole sahip olmadığına inanıyor.

Dört şirketin yanı sıra Nike gibi diğer büyük markalar da benzer suçlamalarla karşı karşıya.

Inditex, “Şirketin, ürünlerinin menşeini sağlamak için sıkı izlenebilirlik kontrollerine ve her türlü zorla çalıştırmaya karşı sıfır tolerans politikasına sahip” olduğunu söyleyerek suçlamaları reddetiyor. SMCP de bu iddiaları reddetti.

UYGURLARA KARŞI MUAMELELER SOYKIRIM OLARAK TANINIYOR

İnsan hakları grupları, milyonlarca Uygur ve diğer halkların, zorla çalıştırmayı da içeren bir dizi insan hakları ihlallerinin yaşandığı Doğu Türkistan’da yeniden eğitim kamplarında tutulduğunu söylüyor.

Washington ve diğer Batılı ülkelerdeki milletvekilleri, Doğu Türkistan’daki baskıyı Uygurlara yönelik bir soykırım olarak nitelendirdi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, uygurlara yapılan muameleyi insanlığa karşı suçlar olarak nitelendirdi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir