ABD Dışişleri Bakanı, Uygurlarların Çin'e zorla geri gönderilmesine karışan yabancı hükümet yetkililerine yönelik yeni bir vize kısıtlama politikası uygulanacağını duyurdu.
Yazı etiketleri “Uygur”
Avrupa Parlamentosu, Tayland'ın Uygurları Çin'e teslim etmesini kınayan kararı kabul etti. Tayland'ı Uygurları Çin'e iade etmeyi durdurmaya çağırdı. Üye devletleri Çin ile suçluların iadesine ilişkin anlaşmaları askıya almaya davet etti.
Doğu Türkistan’da Ramazanda orucu engellemek için tehdit toplantıları, ev kontrolleri ve toplu ziyafetler düzenlenmesinin yanı sıra, Kaşgar’da sakinler öğle yemeklerini videoya çekip yetkililere göndermeye zorlanıyor.
Çin zulmünden kaçan iki Uygur Türkü’nün “Ülkelerine iadesi halinde zulme maruz kalacakları konusunda ciddi, somut maddi delil yok” gerekçesiyle Pekin’e iadesine karar verildi.
Uygur aktivistler, İngiltere Parlamentosu'nun iftar programına davet edildi. İngiltere Başbakanı'nın da katıldığı etkinlikte söz alan Ruşan Abbas, Uygur soykırımı hakkında konuştu.
Uygur kadınları, Çin’in soykırım politikaları altında en ağır şekilde mağdur olanlardır ve aynı zamanda zulme karşı direnişte ve soykırımı dünya kamuoyuna duyurma mücadelesinde en cesur kahramanlardır.
Bir hak örgütü, Çin makamlarının son altı yılda özellikle Uygurlar olmak üzere en az 1.545 vicdan mahkûmunu ağır cezalara çarptırdığını ve kadınların oranının çok yüksek olduğunu bildirdi.
Sürgündeki Uygur Aziz Isa Elkün, annesiyle yedi yıl sonra ancak konuşabildi. Annesi 2018'de toplama kampına alınmıştı. Elkün, annesiyle bir araya gelebilmek için İngiliz hükümetinden destek istiyor.
Tayland’ın Uygurları Çin’e sınır dışı etmesinden önce, ABD, Kanada ve Avustralya onları yeniden yerleştirmeyi teklif etti. Ancak Tayland, Çin’i kızdırmaktan çekindiği için bu tekliflere yanıt vermedi.
ABD, Tayland'ın en az 40 Uygur’un zorla Çin’e sınır dışı etmesini “şiddetle” kınadı ve bu kişilerin Çin’de “soykırım ve insanlığa karşı suçlarla” karşı karşıya olduğunu belirtti.
Muştu Gençlik’in çağrısıyla Uygur Türklerine ses olmak için Üsküdar’da toplanan kalabalık, pankartlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından protesto açıklaması yapıldı.
BM, Çin hükümetinin, Uygur ve Tibetlileri ülke genelinde devlet tarafından yönetilen çalışma programlarına transfer ederek "zorla çalıştırma faaliyetlerini genişlettiğini" bildirdi.
Adana'da yaşayan bir Uygur, ikamet izni başvuru sonucunu öğrenmek için gittiği İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde, başvurusunun reddedilmesinin ardından yabancıları geri gönderme merkezine götürüldü.
Avustralya Parlamentosu'nda Partilerarası Uygur Destek Grubu kuruldu. Grup, Uygurların sesi olmayı ve Avustralya hükümetinin Uygurlara yönelik somut adımlar atmasını sağlamayı amaçlıyor.
Beş çocuk sahibi Uygur baba Ankara'da gözaltına alınıp geri gönderme merkezine götürüldü. Çocukları, yaklaşık 2 aydır evde ebeveynleri olmadan hayatlarını sürdürüyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Malta'nın Uygur çiftini Çin'e gönderme kararını, çiftin zulme uğrama riskini gözardı ettikleri nedeniyle kınadı ve onların geri gönderilemeyeceğine hükmetti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü: Çinli yetkililer, Uygurlara yönelik seyahat yasaklarını gevşettiklerini iddia etseler de ciddi kısıtlamalar hâlâ devam ediyor. Yurt dışındaki Uygurlar, ülkede kalan aileleriyle iletişim kuramıyor.
İlham Tohti’nin Nobel adaylığına büyük destek: Türkiye'den 150'den fazla akademisyen, Çin tarafından haksız yere müebbet hapis cezasına çarptırılan İlham Tohti'yi 2025 Nobel Barış Ödülü aday gösterdi.
Taylandlı bir avukat, Tayland'da on yıldan fazla süredir tutuklu bulunan 42 Uygur'un serbest bırakılması için Tayland mahkemesine başvurdu. Avukat, uzun süredir devam eden tutukluluklarının yasa dışı olduğunu savundu.
Tayland hükümetine yönelik yoğun uluslararası çağrılar sonucu, 48 Uygurun Çin’e iade edilmemesi için umut verici gelişmeler yaşandı. Tayland Başbakan Yardımcısı “Hükümetimiz hâlâ kimsenin tehlikeye gönderilmeyeceği ilkesine bağlıdır,” dedi.
DeepSeek, Çin hükümetinin sansür politikalarını izleyerek Uygurlar ve diğer hassas konularda sınırlı veya propaganda içeren yanıtlar veriyor, yapay zekânın bilgi kontrolü için kullanılması endişe yaratıyor.
Bavyera Eyalet Meclisi'nde gazeteci ve sinolog Mathias Bölinger'in "Yüksek Teknoloji Gulag: Çin'in Uygurlara karşı işlediği suçları kaleme aldığı" adlı kitabının tanıtım etkinliği düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen “İlham Tohti’nin Hayatı ve Doğu Türkistan Davasındaki Yeri” panelinin sonunda, İlham Tohti'nin Türkiye'de tanıtılması ve Nobel'e aday gösterilmesi kampanyasına destek verenlere teşekkür plaketleri takdim edildi.
BM uzmanları Tayland'ı, 48 Uygur'un Çin'e göndermekten kaçınmaya çağırdı.
Tayland'ta insanlık dışı gözaltı koşulları nedeniyle 2 çocuk dahil 5 Uygur'un öldüğünü belirterek, insani muamele, tıbbi bakım ve sığınma prosedürleri çağrısında bulundular.
Çin'in, Tayland'da tutulan Uygurların sınır dışı edilmesi için baskı yaptığı bildiriliyor. Hak savunucuları: "Gözaltında tutulan Uygurlar, yeryüzündeki cehennemi yaşıyor."
Farklı ülkelerden 130'dan fazla akademisyen, Tayland yetkililerine tutuklu bulunan Uygurları Çin'e geri göndermemeleri için çağrıda bulundu. Onlara güvenli bir liman verilmesi gerektiğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio, Tayland'taki 48 Uygur'un zulme uğrayacağı Çin'e sınırdışı edilmemesi için girişimde bulunacağını söyledi.
Tayland'da yıllardır gözetim merkezlerinde tutulan 43 Uygur, Çin'e iadeleri halinde işkence görecekleri veya öldürülecekleri gerekçesiyle Çin'e geri gönderilmemek için diğer tüm ülkelere ve uluslararası kuruluşlara çağrı yaptı.
Stop Uyghur Genocide grubu, moda devi Shein'in tedarik zincirinde Uygurların zorla çalıştırılmasıyla bağlantılı olabileceğini ileri sürerek incelenmesi çağrısında bulundu ve Şirketin hukuk ekibine bir delil dosyası sundu.
2025 ABD Savunma Harcamaları Tasarısı'na Çin'in Uygurlara karşı devam eden baskılarını (soykırımı) ele almayı amaçlayan kritik önlemler de dahil edildi.