İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uygur soykırımında adı geçen Temu Türkiye’de ”kılık” değiştirdi!

Uygur soykırımında adı geçen Çin merkezli Temu, yurt dışı alışveriş yasağını delmenin yolunu bulmuş görünüyor. Türkiye’de WhaleCo adlı ithalatçı şirket kurarak ürünleri artık “yerli firma” üzerinden sokmayı planlıyor.

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, Türkiye’deki denetim ve yaptırımların ardından bu kez farklı bir şirket ismiyle yeniden sahaya inmeye hazırlanıyor. Platformun, WhaleCo Turkey Teknoloji A.Ş. adı altında ithalatçı bir yapı kurarak Türkiye’ye doğrudan ürün sokmayı planladığı ortaya çıktı.

TİCARET BAKANLIĞI DAHA ÖNCE TEMU OFİSİNE BASKIN YAPMIŞTI

Hatırlanacağı üzere Ticaret Bakanlığı ekipleri, Temu’nun Türkiye’deki faaliyetlerine yönelik yürütülen denetimler kapsamında şirketin Türkiye ofisine baskın düzenlemiş, yapılan incelemelerde bazı bilgisayar ve dijital materyallere el koymuştu.

Söz konusu baskın, ürün güvenliği, mevzuata aykırı satışlar ve Türkiye’de muhatap bulunmadan yürütülen ticari faaliyetler nedeniyle gerçekleştirilmişti. Bu sürecin ardından Temu’nun Türkiye üzerinden doğrudan satış faaliyetleri fiilen durma noktasına gelmişti.

ŞİMDİ AYNI FAALİYET, FARKLI İSİM

Ancak gelinen noktada Temu’nun, bu kez “yerli ithalatçı” kurgusu ile yeniden pazara girmeye çalıştığı görülüyor. Kullanıcıların Temu uygulamasında ürünleri sepete ekleyebildiğini belirtmesi, satış altyapısının yeniden aktif hâle getirildiğine işaret ediyor.

Platformun “Temu tarafından satılır, ürün ortağından tedarik edilir” ifadesiyle yaptığı satışlarda, ticari muhatap olarak WhaleCo Turkey Teknoloji A.Ş.’nin gösterilmesi, dikkat çekici bir detay olarak öne çıkıyor.

UYGUR TÜRKLERİ VE ZORLA ÇALIŞTIRMA TARTIŞMASI YENİDEN GÜNDEMDE

Temu ve bağlı tedarik zincirleri, uluslararası raporlarda Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı sistemle bağlantılı olması nedeniyle uzun süredir tartışma konusuydu.

ABD başta olmak üzere bazı ülkeler, Doğu Türkistan’daki zorla çalıştırma sistemiyle bağlantılı ürünlerin ithalatını yasaklamış, Çin merkezli firmalar yakın takibe alınmıştı. İnsan hakları örgütleri, düşük maliyetli Çin ürünlerinin arkasında zorla çalıştırma, baskı ve sistematik hak ihlalleri bulunduğuna dikkat çekiyor.

“YERLİ ŞİRKET” KILIFI SORU İŞARETLERİ DOĞURDU

Uzmanlara göre Temu’nun Türkiye’de şirket kurarak yeniden sahaya inmesi, daha önce uygulanan yaptırımların fiilen aşılmaya çalışıldığı yönünde ciddi soru işaretleri doğuruyor. Aynı ticari yapı, aynı ürünler ve aynı tedarik zinciriyle yalnızca tabelanın değişmesi, denetim ve yaptırımların etkinliği açısından yeni bir tartışma başlığı açmış durumda.

GÖZLER YENİDEN TİCARET BAKANLIĞI’NDA

Kamuoyunda şimdi gözler yeniden Ticaret Bakanlığı’na çevrilmiş durumda. Bakanlığın, daha önce baskın düzenlediği ve faaliyetlerini durdurduğu Temu’nun, farklı bir şirket adı altında yürüttüğü bu yeni girişime karşı nasıl bir adım atacağı merak ediliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Yorum Yazın