Milletvekili Metin Ergun, TBMM'de, Türkiye’de sahte baz istasyonları kurarak Uygurları ve kamu görevlilerini hedef alan casusluk ağıyla ilgili soru önergesi verdi.
Yazı etiketleri “Türkiye”
Çin’in Türkiye’de kurduğu teknik casusluk ağının detayları: 5 ilde hayalet baz istasyonlarıyla elde ettikleri tüm verileri Çin’deki “büyük patron”a aktardı. Hedefte Uygurlar ve kamu görevlileri vardı.
"Türkiye, Çin'in ekonomik hipnozundan uyanmadıkça, bu bağımlılık sadece ticari değil, jeopolitik ve ahlaki bir zaafiyet olarak önümüzde büyümeye devam edecek."
Türkiye'de Çin menşeli sahte baz istasyonları aracılığıyla veri toplayan Çinliler, askeri ve siyasi casusluk suçlamasıyla tutuklandı. Casusların, Uygur Türkleri ve bazı kamu görevlilerini de hedef aldığı ifade edildi.
"Bugün sahte baz istasyonuyla veri toplayan şebeke, yarın siyasetçiyi, gazeteciyi, öğrenciyi hedef alabilir. Bu yapılar sadece casusluk değil; demokrasiyi, finans güvenliğini ve toplumsal huzuru tehdit ediyor."
Ticaretin sesi yükseldikçe, Çin zulmüne dair şahitlerin sesi kısılıyor. Bu yazı, ekonomik gerçeklerin ötesinde çok daha insani bir soruyu akla getiriyor: Bir halkın sesi ne zaman yatırım kadar önemli olur?
MİT, sahte baz istasyonu kurarak siber casusluk yapan yabancı 7 şüpheliyi suçüstü yakaladı. Kişisel bilgiler, Çin menşeli cihazlarla toplanıp Çin'e gönderiyor ve hedef odaklı oltalama saldırılarında kullanılıyor.
"36 yıl önce Türkiye’ye hayran hayran bakmıştım… Bugün ise, Türkiye’de Çin’e hayran bakan kalabalıklara hayretle bakıyorum."
Henüz bir yaşını doldurmamış bir bebeği ve hasta bir çocuğu olan Uygur bir anne, ikamet başvurusunun reddine ilişkin tebligatı almaya gittiğinde, herhangi bir şüpheli durumu olmamasına rağmen gözaltına alındı.
Çin, ekonomik araçlar ve medya işbirlikleriyle Türk basınında Uygur gerçeğini örtbas etmekte ve kendi propagandasını yaymaktadır.
Çin Nadir toprak elementleri pazarında lider ama alternatifsiz değil. ABD ve müttefikleri yeni kaynak ve zincirler kurarak riskleri azaltıyor.
Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: Göç İdaresi Uygurlara hukuki güvenlik sağlamıyor, fiilen Çin'e 'sınır dışı etmemeyi lütuf olarak görüyor ve uygulamada 'Türkiye'den çek git' diyor.
İstanbul 16. ve 18. İdare Mahkemeleri’nin iki Uygur Türkü’nün Çin’e iadesini onaylayan kararının ardından, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde basın açıklaması düzenlendi.
Adana'da yaşayan bir Uygur, ikamet izni başvuru sonucunu öğrenmek için gittiği İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde, başvurusunun reddedilmesinin ardından yabancıları geri gönderme merkezine götürüldü.
Antalya Havalimanı'nda, ülkeye sokulmaya çalışılan Çin menşeli kilolarca domates tohumunda virüs tespit edildi. Tohumların Türkiye’ye girişi engellenerek Çin’e iade edildiği bildirildi.
İlham Tohti’nin Nobel adaylığına büyük destek: Türkiye'den 150'den fazla akademisyen, Çin tarafından haksız yere müebbet hapis cezasına çarptırılan İlham Tohti'yi 2025 Nobel Barış Ödülü aday gösterdi.
İstanbul'da, Uygur İlim Marifet Vakfı ile ICNA Relief Canada Vakfı işbirliğiyle inşa edilen Uygur Sitesi Projesi'nin ilk aşaması tamamlandı. 20 aileye evlerinin anahtarları teslim edildi.
Manisa Belediye Başkanı, Çinli otomobil devi BYD'nın yatırım yapacağı bölgeye Çin mahallesi kurulacağını, 2 bin 500 Çinli çalışan ile birlikte onların ailelerinin de geleceğini duyurdu.
İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde “İşgal Edilişinin 75. Yılında Doğu Türkistan Cumhuriyetleri, Kurucu Kadrolar ve Büyük Göç” başlıklı panel düzenlendi.
ICFR, Türkiye'de eğitim gördüğü nedeniyle asılsız iddialarla hapse atılan Uygur film yapımcısı İkram Nurmemet'in derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Ürümçi'de son 3 ayda, çoğu daha önce Türkiye'yi ziyaret etmiş veya Türkiye'de iş, mülk sahibi olan 240 Uygur gözaltına alındı.
İstanbul'da lokanta işleten, üç kız babası Uygur Mahmut Anayet, cep telefonuna gelen sipariş aramaları sebebiyle geri gönderme merkezine gönderildi. Çin'e gitmeyi kabul ettiğine dair evrak imzalatılmak istendi, ancak Anayet bunu imzalamayı reddetti.
İstanbul'da yedi şüpheli Çin istihbaratı adına Türkiye'de Uygurlar ve Uygur dernekleri hakkında bilgi toplamakla suçlanıyor. Şüphelilerin, Doğu Türkistan'da kalan aile üyelerine zarar verme tehdidiyle casusluk yapmaya teşvik edildikleri belirtiliyor.
Çin, Türkiye'nin ithalat politikalarında "ayrımcı önlemler" aldığını iddia ederek Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayette bulundu.
Son zamanlarda Türkiye'de Uygur Türkleri, belirsiz nedenlerle peş peşe gözaltına alınmaya başladı. Bu olayların, Çin ziyareti ve görüşmelerinden sonra gerçekleşmesi, Uygur toplumu ve ilgilenenleri arasında endişelere yol açtı.
Büyük hedeflerde Türkiye pazarına giren Çinli dev elektrikli araç üreticisi Hozon Neta, Türkiye'de satış faaliyetlerini durdurdu.
Japonya’nın Uygur Milletvekili Arfiya Eri, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yıldönümü dolaysıyla Tokyo'ya giden TCG Kınalıada korvetini ziyaret etti.
Türkiye'nin Çin menşeli tüm yakıt türündeki otomobillere ek vergi getirme kararından sonra Çin'den tepki geldi: "Şiddetle karşıyız... gereğini yapacağız".
Türkiye’deki Uygur kanaat önderleri ve STK’lar hakkında bilgi topladıkları için gözaltına alınan 7 Çin ajanına dava açıldı. Çin konsolos yardımcısı ajan çıktı. Bir ajanın cep telefonunda 933 Uygur Türküne ait kimlik bilgileri çıktı.