BM’nin Uygur raporundan sonra, birçok ülke Çin’i kınadı. Afrika ülkelerinin çoğu, Çin’in kıtadaki ağır ekonomik nüfuzu nedeniyle sessiz kaldı. Uygurlar konusundaki olası tartışmalarda Afrika ülkelerinin Çin’den yana yer almasından endişe duyuluyor.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin (İHYK) Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlar ve diğer Türk halklarına yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin son raporu, küresel çağta Çin’e yönelik kınamalara neden olurken, Afrika ülkelerinin çoğu, Pekin’in kıtadaki ağır ekonomik nüfuzu nedeniyle buna sessiz kaldı.
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde Çin-Afrika uzmanı olan Cobus van Staden, Çin’in ekonomik nüfuzu nedeniyle çoğu Afrika ülkesinin, çoğu kişiye çok uzak görünen Doğu Türkistan üzerinde “kavgaya karışmak” istemediğini söyledi.
Staden açıklamasında, “Çoğu Afrika ülkesinin Çin’in yanında yer aldığını gördük ve buna çoğunluk Müslüman ülkeler de dahil. … Afrikalı ortakların insan hakları konseyinde nasıl oy kullanacakları konusunda (eğer bir oylama olursa) Çin’den yana oy kullanacakları ihtimalinden endişeleniyorum” dedi ve Afrika’nın Batı’yı çok geride bırakan en büyük ticaret ortağının Çin olduğunu vurguladı.
KREDİLERİ NEDENİYLE ÇİN’DEN UZAKLAŞMAK İSTEMİYORLAR
Afrika ülkeleri, gözlemcilere göre, Kuşak ve Yol girişimi yatırımları ve devasa altyapı kredilerinin kaynağı olan Çin’i uzaklaştırmaya isteksizler.
Çin’e odaklanan ve yakın zamanda Çin’in Uygurlara karşı küresel kampanyasına ilişkin bir çalışma yayınlayan siyasi analist Bradley Jardine, Müslüman dünyasının genelinde, çok çeşitli stratejik çıkarları olan çok çeşitli bir bölge olduğunu hatırlatarak “Bu bölgede çok sayıda ekonomik çıkarlar var. Özellikle 2017’de yüzlerce Uygur öğrenciyi gözaltına alan ve onları Çin’e sınır dışı eden Mısır gibi aktörler var” dedi Jardine’nin araştırmasına göre, çoğu Kuzey Afrika’da olmak üzere yurtdışında 1500’den fazla Uygur tutuklandı veya iade edildi.
UYGURLAR BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ OTURUMUNDA TARTIŞILABİLİR
Dönemin BM insan hakları şefi Michelle Bachelet tarafından Ağustos ayında yayımlanan raporda, Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygurlara ve diğer Türk halklarına karşı eylemlerinin “uluslararası suçlar, özellikle insanlığa karşı suçlar teşkil edebileceği” kanaatine varıldı. Kamplarda keyfi gözaltı, işkence ve cinsel şiddet dahil birçok insanlık suçlarının işlendiği belirtildi.
Geçen hafta BM üyesi Batılı ülkeler, Çin’in Uygur ve diğer Türk halklarına karşı işlediği suçlarının İnsan Hakları Konseyi’nde ele alınması çağrısında bulundu. Konunun Şubat’ta gerçkekşecek İnsan Hakları Konseyi oturumunda tartışılması bekleniyor.
İlk yorum yapan siz olun