MİT, sahte baz istasyonu kurarak siber casusluk yapan yabancı 7 şüpheliyi suçüstü yakaladı. Kişisel bilgiler, Çin menşeli cihazlarla toplanıp Çin’e gönderiyor ve hedef odaklı oltalama saldırılarında kullanılıyor.
Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), GSM operatörü abonesi çok sayıda vatandaştan, sahte içerikli SMS mesajı aldıklarına dair şikayetler üzerine teknik inceleme başlattı. Kamu kurumları ve kurumsal firmalar tarafından gönderilmiş gibi görünen mesajları inceleyen MİT, olayın sahte baz istasyonu yöntemiyle gerçekleştirildiğini değerlendirdi.
ÇİHAZLAR ÇİN MENŞELİ
Çalışmalar sonucunda Çin menşeli olduğu belirlenen cihazlar aracılığıyla sahte baz istasyonu kurulduğu tespit edildi. Cep telefonlarının bu sahte istasyonlara bağlanması sağlanarak, kullanıcılara GSM Operatörü gibi hareket edip ödeme talebinde bulunan sahte mesajlar gönderildiği belirlendi.
Çalışmalarda, “Patron” kod adlı kişiden talimat alan ve aynı şebeke içerisinde üç farklı grup halinde hareket eden 7 kişi deşifre edildi. Şüphelilerin, kiraladıkları araçlarla İstanbul’un yanı sıra İzmir, Bursa ve Yalova’da da farklı cihazlarla geniş bir kullanıcı kitlesini hedef aldıkları belirlendi.
TOPLANAN BİLGİLER ÇİN’E GÖNDERİLİYOR
Şüphelilerin, getirdikleri cihazlarla topladıkları iletişim verileri ve kullanıcı bilgilerini, Çin merkezli bir sunucuya aktardığı, bu verileri daha sonra yabancı menşeli bir uygulama üzerinden hedef odaklı oltalama saldırılarında kullandığı ve bazı kullanıcıların kredi kartı bilgilerini paylaşarak ödeme yaptığı saptandı.
CİHAZLAR ÇİNLİ ŞİRKET SAHİBİNDEN TEDARİK EDİLİYOR
Düzenlenen ortak operasyonda yabancı uyruklu (muhtemelen Çinli) 7 şüpheli, kiraladıkları araçlar içerisinde suçüstü yakalandı. Şüpheliler çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Ayrıca, şebekenin teknik cihazları İstanbul’da elektronik malzeme satışı yapan Çin uyruklu bir şirket sahibinden tedarik ettiği tespit edildi. Söz konusu kişi de gözaltına alındı.
Şüphelilerin Mart 2025’te Türkiye’ye girdiği, kısa süre içinde farklı bir vatandaş adına GSM hattı temin ederek kimliklerini gizlemeye çalıştıkları öğrenildi.
DOLANDIRICILIK MI CASUSLUK MU?
Olayın detaylarına bakıldığında, kullanılan ekipmanların Çin menşeli olması, verilerin Çin merkezli sunuculara aktarılması ve sahte baz istasyonu kurma gibi yüksek teknik bilgi gerektiren yöntemlerin tercih edilmesi, sadece bireysel düzeyde siber suçların değil, daha kapsamlı ve organize casusluk faaliyetlerinin söz konusu olabileceği yönünde endişeleri artırıyor.
Telekomünikasyon alt yapılarını Çinli şirketler kuruyor
Türkiye’deki telekomünikasyon altyapısı, büyük ölçüde Çinli şirketler tarafından kuruluyor. Bu, Çin çalışanların altyapıya ilişkin teknik bilgilere ve cihazlara kolay erişim sağlamasına yol açıyor. Bu durum, Çinlilerin söz konusu bilgilerin kötüye kullanılarak siber suçlara ve casusluk faaliyetlerine zemin hazırlanmasını kolaylaştırabilir.
İlk yorum yapan siz olun