İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD, Uygurların zorla çalıştırıldığı Çin merkezli iki firmayı kara listeye aldı

ABD, Çin tarafından zulüm gören Uygur ve başka Türk topluluklarının üyelerini zorla çalıştırdığı suçlamasıyla iki Çinli firmaya yaptırım uyguladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) yaptığı açıklamada, pil üreticisi Camel Group ile baharat ve özüt üreticisi Chenguang Biotech Group tarafından üretilen ürünlerin Çarşamba gününden itibaren ülkeye girişine izin verilmeyeceğini duyurdu.

“ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), ABD tedarik zincirinde zorla çalıştırma uygulamalarını ortadan kaldırmak ve Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygurlara ve diğer dini ve etnik azınlık gruplarına karşı devam eden soykırım ve insanlığa karşı suçlar konusunda hesap verebilirliği teşvik etmek için yeni yaptırım eylemlerini duyurdu.

DHS tarafından Salı günü yapılan açıklamada, “DHS başkanlığındaki kurumlar arası Zorla Çalıştırma Uygulama Görev Gücü (FLETF), Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) merkezli iki şirketi Uygur Zorla Çalıştırma Önleme Yasası (UFLPA) kapsamında kara listeye alındı” denildi.

DHS’ye göre, yaptırımların bir başka amacı ise Doğu Türkistan’da Uygurlara ve diğer dini ve etnik gruplara karşı devam eden soykırım ve insanlığa karşı suçlar için hesap verebilirliği teşvik etmektir.

Açıklamada “Meşru ticaretin akışını kolaylaştırırken Doğu Türkistan’da Uygurları zorla çalıştırılarak üretilen malları ABD ticaretinden uzak tutmak için tüm ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” denildi.

Yaptırımların açıklanmasıyla birlikte UFLPA kapsamındaki kara listede yer alan toplam şirket sayısının 24’e yükselmesi dikkat çekildi.

Al Jazeera’ye göre son dönemde ilişkileri buz gibi olan Pekin ve Washington arasında sürtüşmeye neden olan konulardan biri de Çin’in Uygurlara yönelik muamelesi.

Başkan Joe Biden’ın Aralık 2021’de Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasasını (UFLPA) imzalamasının ardından, ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) Komiserine malların zorla çalıştırma kullanılarak üretilmediğine dair açık ve ikna edici bir kanıt sunulmadığı sürece, Doğu Türkistan’da veya UFLPA kara listesinde yer alan şirketler tarafından üretilen malların ABD’ye ithal edilmesi yasa dışı hale geldi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir