Yapılan bir araştırmaya göre, yaklaşık 90 Uygur genç kız Çinliler tarafından işletilen bir konfeksiyon fabrikasında kilit altında tutuluyor. Genç kızlar haftanın yedi günü, günde 14 saat çalışmaya zorlanıyor ve rutin olarak sözlü ve fiziksel tacize maruz kalıyor.
Özgür Asya Radyosu haberine göre, Maralbeşi bölgesindeki Wanhe Garment şirketinin yakındaki Yarkent 2. Meslek Lisesi ile gizli bir anlaşması olduğu ve bu anlaşmaya göre 16-18 yaş arasındaki kız öğrencilerin zorla fabrikaya gönderilidiği, aralarında bir köy muhtarı ve fabrikanın güvenlik şefinin de bulunduğu dört kişi tarafından ifade ettiklerini belirtti.
Kızların gitmesine izin vermeleri için aileleri ikna etmekten sorumlu olan köy muhtarı kadın, yerel yetkililerin çocuklarını fabrikada çalışmaya göndermelerine itiraz etmemeleri için ailelere baskı yapıldığını söyledi.
30’lu ve 40’lı yaşlardaki kadınların yanı sıra bazı erkeklerin de çalıştığı fabrikadaki işçilerin dışarı çıkmaları engelleniyor. Fabrika yerleşkesindeki yatakhanelerde kalıyorlar. Çalışanların çoğu Uygur, yalnızca 15 tanesi ise başka yerlerden çalışmak için gelen Çinliler.
Köy yetkilisi, kızların Tursungul Memtimin adında orta yaşlı bir Uygur kadın tarafından kontrol altında tutulduğunu, bu kadının işçiler tarafından “öğretmen” olarak adlandırıldığını, düzenli olarak onlara hakaret ettiğini ve eleştirdiğini ve bazen de sopayla vurduğunu söyledi.
Köy yetkilisi, “Öğretmenin çok sinirli olduğu biliniyor. Zarar vermek için sopa kullanarak işçilere fiziksel olarak saldırıyor” dedi.
Bir haber ajansına konuşan yetkili, “İşçiler ondan korkarak yaşıyor ve bu korkutucu ortam nedeniyle kimse kaçmaya cesaret edemiyor” dedi.
Tedarik Zincirlerinde Zorla Çalıştırma
Bu açıklama, Doğu Türkistan’da Uygurların zorla çalıştırıldığına dair kanıtların ve büyük şirketlerin tedarik zincirlerinde zorla işçi çalıştırdığına dair iddiaların arttığı bir dönemde geldi.
Zara giyim zincirinin sahibi Inditex ve Uniqlo’nun ana şirketi Fast Retailing’in yanı sıra otomobil üreticileri Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW, Uygurları zorla çalıştırmadıklarından emin olmak için daha fazla inceleme altına alındı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde, Aralık 2021’de yasalaşan Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası, Doğu Türkistan’dan mal ithal eden Amerikan şirketlerinin, üretimin herhangi bir aşamasında Uygur zorla çalıştırması ile üretilmediklerini kanıtlamalarını gerektiriyor.
RFA’nın Wanhe fabrikası yetkililerine defalarca yaptığı görüşme talepleri dikkate alınmadı.
Fabrikanın etrafındaki yüksek güvenlikli önleme ragmen bazı işçiler kaçmayı başardı ancak özgürlükleri çok uzun sürmedi.
Geçen Ramazan ayında, dört kız fabrikadan kaçıp ailesinin yanına döndü ancak birkaç gün içinde, fabrika yetkilileri ailelerinin evine giderek kızları zorla geri fabrikaya götürdü.
Köy yetkilileri, ailenin geri toplama kamplarında götürülmekle tehdit edildiğini söyledi.
İlk yorum yapan siz olun