Hindistan’da Çin merkezli akıllı telefon üreticilerinin yasa dışı faaliyetleri artıyor. Vivo, Çin propagandası yapan portalı NewsClick’a yasadışı para aktarıyor, ayrıca gümrük kaçakçılığıyla suçlanıyor. Bakan: “Çinli şirketleri 1.1 milyar dolar vergi kaçırdı.“
Hindistan’ın mali suçlar dairesi, 10 Ekim 2023 tarihinde Çin merkezli akıllı telefon üreticisi Vivo’nun Çinli bir çalışanını tutukladığını açıkladı. BBC’nin haberine göre, Hintli yetkililer henüz yorum yapmadı ancak Vivo, çalışanı Kuang adına “mevcut tüm yasal seçenekleri kullanacağını” söyledi.
Geçtiğimiz yıl Hindistan’dan Çin’e yasadışı havale yapmakla suçlanarak ofisine baskın düzenlenen Vivo, sektör verilerine göre Samsung’un ardından Hindistan’ın en büyük ikinci akıllı telefon markası konumunda.
VİVO ÇİN PROPAGANDASİ İÇİN PARA AKTARIYOR
Vivo, Hindistan’da Oppo ve Realme gibi markaları da işleten Çin merkezli BBK Electronics’e ait olup, Geçtiğimiz hafta Reuters, Hindistan polisinin Vivo’yu Çin propagandası yapmak suçlamasıyla soruşturma altında olan NewsClick adlı haber portalına yasadışı yollardan para aktarılmasına yardımcı olmakla resmen suçladığını bildirmişti. Vivo ayrıca vergi icra kurumu tarafından gümrük kaçakçılığı yapmakla da suçlanıyor.
Bu şahsın tutuklanması, Kara Para Aklamayı Önleme Yasası (PMLA) kapsamında gerçekleşti. Hukukçu Atul Pandey’e göre bu “çok katı bir yasa ve büyük ölçüde sivil suçlar olarak kabul edilen normal döviz ihlallerinin aksine ceza davalarının açılmasına izin veriyor”.
BAKAN: ÇİNLİ ŞİRKETLER 1.1 MİLYAR DOLAR VERGİ KAÇIRDI
Geçtiğimiz 18 ay içinde Hintli yetkililer, 670 milyon dolarlık mal varlığını dondurarak Xiaomi gibi diğer Çinli cep telefonu şirketlerini de hedef aldı. Bu yılın başlarında Hindistan’ın elektronik ve bilişimden sorumlu devlet bakanı Rajeev Chandrashekhar parlamentoya yaptığı açıklamada Çinli şirketlerin 1.1 milyar dolar vergi kaçırdığını söyledi. Bakan, hükümetin bu miktarın yalnızca %18’ini geri almayı başardığını söyledi.
Adının açıklanmaması kaydıyla BBC’ye konuşan ve Hindistan’daki bazı Çinli şirketleri temsil eden üst düzey bir hukuk müşaviri, baskının başlangıçta 2020 yılında 24 askerin ölümüyle sonuçlanan ölümcül bir sınır çatışmasının ardından Çin hükümeti üzerinde baskı kurmak amacıyla yapıldığını söyledi. Hindistan o dönemde TikTok da dahil olmak üzere yüzlerce Çin uygulamasını yasaklayarak karşılık vermişti.
Ancak daha sonra yapılan soruşturmalar Hindistan’da Xaomi ve Oppo gibi büyük Çinli firmaların mali suçlarla itham edilmesine yol açtı. Komşular arasındaki ilişkiler o zamandan beri kötüleşti; Hindistan en son kendi topraklarında hak iddia ettiğini söylediği yeni Çin haritasını güçlü bir şekilde kınamıştı.
Yazar: Abdülhalik Kara / Kaynak: YeniAkit
İlk yorum yapan siz olun