İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gizli Cephe: Rusya ve Çin Arasında Sessiz Casusluk Savaşı

Mehmet Emin Hazret

Görünüşte iki müttefik. Stratejik ortak, ticaret ortağı, hatta Batı’ya karşı birlik mesajları veren iki süper güç: Rusya ve Çin.

Ama perde arkasında yürütülen bambaşka bir savaş var.

Gizli bir cephede, istihbarat oyunları, toprak iddiaları ve sinsi casusluk faaliyetleri…

 FSB Belgeleri Ortaya Çıktı

New York Times tarafından yayımlanan sekiz sayfalık FSB iç belgesi, Rusya’nın Çin’e karşı nasıl bir şüpheyle hareket ettiğini açığa çıkardı.

Bu belge, Çin’in Rusya’daki casusluk faaliyetlerini detaylı biçimde ele alıyor. Özellikle Çin Komünist Partisi’nin, hoşnutsuz Rus bilim insanlarını ve devlet çevresindeki kişileri ajan olarak devşirmeye çalıştığına dair net uyarılar içeriyor.

Belge, FSB’nin karşı istihbarat birimi olan DKRO’nun Yedinci Müdürlüğü tarafından hazırlanmış.

Belgenin sızması, siber suç grubu Ares Leaks tarafından sağlandı ve altı farklı Batılı istihbarat kurumu tarafından doğrulandı.

 Çin’in Casusluk Taktikleri

Çin, özellikle Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle dikkatinin batıya çevrildiği bu dönemi fırsata çevirdi.

FSB, Çin’in şu taktikleri kullandığını söylüyor:

Hoşnutsuz bilim insanlarına ulaşmak
WeChat üzerinden hedef verileri toplamak
Rus iş insanlarını ve gazetecileri devşirmek
20.000 Rus öğrenciyi potansiyel casus havuzu olarak değerlendirmek
Çinli eşlerle evli Rus vatandaşlarını incelemek

Çin, Rus askeri teknolojisine ulaşmanın yanı sıra, Ukrayna savaşındaki deneyimleri de dikkatle inceliyor.

Sınır İddiaları ve Tarihi İddialar

Belge sadece casuslukla sınırlı değil. Aynı zamanda Pekin’in Uzak Doğu toprakları üzerindeki tarihi iddiaları da gündeme getiriyor.

Çin, 1860 Pekin Antlaşması’yla Rusya’ya bırakılan Vladivostok ve çevresi üzerindeki tarihsel haklarını yeniden gündeme taşıyor.

2023’te Çin, Rus şehirlerinin antik Çin adlarını gösteren bir harita yayınladı.

FSB ise bu durumu, kamuoyunu hazırlamak için yapılan psikolojik bir operasyon olarak değerlendiriyor.

 Pact-4: Çin’e Karşı Yeni Güvenlik Planı

Rusya, 2022’de Ukrayna’ya saldırmasından sadece üç gün önce, Çin’e karşı özel bir güvenlik programını devreye aldı: Pact-4.

Bu programın amacı:

Çin’e akan bilgiyi kesmek
Stratejik kaynakları korumak
Çin’in bilimsel araştırma kisvesiyle veri toplamasını engellemek
WeChat ve benzeri kanallardan gelen verileri takip etmek

Ancak tüm bu önlemlere rağmen, diplomatik çizgiyi aşmamaya özen gösteriliyor. FSB belgelerinde, yetkililerin Çin’i açıkça “düşman” olarak tanımlamaktan kaçınması gerektiği belirtiliyor.

 Çıkar Ortaklığı mı, Geleceğin Tehlikesi mi?

Çin bugün Rusya’nın en büyük petrol alıcısı. Bilgisayar çiplerinden askeri donanıma kadar birçok alanda Çin, Batı’dan kopan Rusya’nın temel tedarikçisi haline geldi.

Ama FSB belgeleri gösteriyor ki:

Moskova, bu bağımlılığın bir gün felaket getireceğinden endişeli.

Xi Jinping ve Putin el sıkışıyor, ortaklık bildirileri imzalıyor…

Ama istihbarat birimleri başka bir hikâye anlatıyor.

İki dev ülke… Bir yanda ticaret, enerji ve stratejik iş birlikleri…

Öte yanda ise kuşku, istihbarat savaşları ve sınır hesapları…

Görünüşte dost olanlar bile, derinlerde düşman olabilir.

Bu yazı, bize uluslararası ilişkilerde görünenin her zaman gerçeği yansıtmadığını hatırlatıyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir