İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

G20, Çin’in etkisini azaltmak için kredi kapasitesini arttıracağını açıkladı

G20, Hindistan zirvesinde, çok taraflı kalkınma bankalarının kredi verme kapasitesini arttırma konusunda ortak çalışma kararı aldı. Bu gelişmekte olan ülkeler üzerindeki Çin’in etkisini azaltmaya yönelik hamle olarak görülüyor.

Hindistan’da gerçekleşen G20 zirvesinde, 20 ülke liderlerinden oluşan Grup, birçoğu borç batağında olan gelişmekte olan ekonomiler üzerinde Çin’in artan mali etkisini azaltabilecek bir hamleyle, başta Dünya Bankası olmak üzere çok taraflı kalkınma bankalarının (MDB) kredi verme kapasitesini arttırma konusunda ortak çalışma kararı aldı.

Çok taraflı kalkınma bankalarının “daha iyi, daha büyük ve daha etkin” duruma getirilmesi çağrısında bulunan G20 liderleri, Cumartesi günü yayınladıkları ortak bildiride “işletme modellerinin geliştirilmesi, yanıt verebilirliğin ve erişilebilirliğin iyileştirilmesi ve kalkınma etkisini en üst düzeye çıkarmak için finansman kapasitesinin önemli ölçüde arttırılması” konularına odaklanacaklarını belirttiler.

Bildirgede, “daha etkili, güvenilir, hesap verebilir ve meşru kurumlar oluşturmak amacıyla, gelişmekte olan ülkelerin küresel uluslararası ekonomik ve finansal kurumlardaki karar alma süreçlerinde temsilinin ve sesinin arttırılması ihtiyacının altını çiziyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bildirgede, ayrıca uluslararası finans sisteminin, gelişmekte olan ülkelere ve yükselen piyasa ekonomilerine (EME) yoksullukla mücadele etme, küresel zorluklarla mücadele etme ve kalkınma etkisini en üst düzeye çıkarma konusunda yardımcı olmak için önemli ölçüde daha fazla finansman sağlaması gerektiği belirtildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Biden’ın, WB’nin düşük ve orta gelirli ülkeleri destekleme kapasitesini artırmak için G20 ortaklarını toplu olarak daha fazla boşluk ve imtiyazlı finansmanı harekete geçirme konusunda anlaşmaya varmak üzere bir araya getirdiği belirtildi.

ÇİN VE RUSYA DEVLET BAŞKANLARI ZİRVEYE KATILMADI

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılmayacağı zirve, ABD ile Çin arasındaki jeopolitik rekabet ile Ukrayna’daki savaş nedeniyle Batı ile Rusya arasında süregelen gerilimlerin gölgesinde gerçekleşti.

Zirve ayrıca kendini tüm bu fay hatlarının çakıştığı konumda bulan Hindistan’ın, yükselen güç olarak dünya siyaset sahnesinde nasıl bir role hazırlandığının ipuçlarını veriyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir