İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Asya üniversiteler sıralaması yayınlandı: Hindistan Çin’i geçiyor

Quacquarelli Symonds (QS) “2024 Dünya Üniversite Sıralaması: Asya” yayınlandı. Hindistan, sıralamaya giren 148 üniversite ile en çok temsil edilen yükseköğretim sistemi oldu. Onu 133 üniversite ile Çin Anakarası ve 96 üniversite ile Japonya takip etti.

Quacquarelli Symonds (QS) “2024 Dünya Üniversite Sıralaması: Asya” bu ay yayınlandı. Üniversiteleri küresel tanınırlık, araştırma becerisi, öğretim kaynakları ve uluslararasılaşma temelinde değerlendiren bu yılki sıralama, 25 ülke ve bölgeden 856 kurumun yer aldığı ve 148 kurumun ilk kez sıralamaya girdiği şimdiye kadarki en geniş sıralamadır.

Sonuçlara göre Pekin Üniversitesi üst üste ikinci kez bölgenin en iyi üniversitesi seçildi. Hong Kong Üniversitesi ikinci sıraya yükselirken Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) üçüncü oldu. Hindistan, sıralamaya giren 148 üniversite ile en çok temsil edilen yükseköğretim sistemi oldu. Onu 133 üniversite ile Çin Anakarası ve 96 üniversite ile Japonya takip etti. Hindistan’dan geçen yıla kıyasla 37 üniversite daha sıralamaya girerken Myanmar, Kamboçya ve Nepal ilk kez yer aldı.

Bu listeye Çin’den sadece yedi yeni üniversite eklenmişken Hindistan sıralamaya yeni girişlerin aslan payını almış oldu. Hint üniversiteleri ayrıca araştırma üretkenliği ve öğretim üyesi uzmanlığında öne çıkıyor. Hindistan üniversitelerinin QS sıralamasında artan görünürlüğü, Hindistan’ın yüksek öğrenim potansiyelinin dinamik genişlemesini yansıtıyor.

QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sawber, “Hindistan kurumlarının sayısındaki ve araştırma katkılarındaki önemli artış, bölgenin eğitim profilinde dikkate değer bir gelişmeye işaret ediyor, aynı zamanda Hindistan’ın küresel akademik topluluktaki konumunu daha da yükseltmek için önündeki yolu da aydınlatıyor” ifadelerini kullandı.

Çin Anakarası, Asya’nın en büyük araştırma merkezidir. QS’in araştırma etkisi ölçütü olan Makale Başına Atıflar göstergesinde Çin’in 24 üniversitesi bölgenin ilk 50’sinde yer almaktadır.

Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgeleri, Asya’nın en fazla uluslararası fakültesine ev sahipliği yapmakta olup, Uluslararası Fakülte Oranında ilk beş üniversite bu bölgelere aittir. Makao Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bu göstergede en üst sırada yer almaktadır.

Uluslararası Öğrenci Oranı bakımından da Makao Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yine en üst sırada yer alırken bu göstergede de Malezya, ilk 5’te iki ve ilk 10’da dört üniversiteyle bölgede en önde gelmektedir. Malezya ayrıca Asya’nın en iyi 100 üniversitesi arasında %22 ve en iyi 50 üniversite arasında %15 ile en iyi üniversiteler yoğunluğuna sahiptir.

Japon üniversiteleri hem uluslararası işverenler hem de akademik açıdan bölgede en çok itibar gören üniversiteler arasında yer almaktadır. Tokyo Üniversitesi hem İşveren hem de Akademik İtibara göre Asya’nın en tanınmış üniversitesidir. Kyoto Üniversitesi ise İşveren İtibarı açısından Asya’da ikinci, Akademik İtibar açısından ise altıncı sırada yer almaktadır.

Sıralamada Orta Asya ülkelerinden Kazakistan’ın 34, Özbekistan’ın ise 14 üniversitesi yer almaktadır. Kazakistan aynı zamanda ilk 100’de üniversiteleri bulunan tek Orta Asya ülkesidir; Al Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi 29. sırada yer alırken, L.N. Gumilyov Avrasya Ulusal Üniversitesi (ENU) 71. sırada yer almaktadır.

Singapur, Asya’nın önde gelen yükseköğretim sistemlerinden biri olmaya devam ediyor. Bölgenin ilk beşi arasında yer alan iki üniversitesiyle, bir akademik mükemmellik yoğunluğuna sahiptir.

Güney Kore’de iki üniversite Asya’nın en iyi 10 üniversitesi arasına girdi: Yonsei Üniversitesi ve Kore Üniversitesi. Bölgenin ilk 20’sinde 6 üniversitesi yer alan Kore, Asya’daki kaliteli üniversitelerin en yoğun olduğu ülkelerden biri oldu.

Tayvan’dan sıralamada toplam 46 üniversite yer aldı. En iyi 100 üniversite arasında 8 Tayvan üniversitesi bulunuyor.

Sıralamaya giren üniversite sayısında Çin’i geçen Hindistan, olağanüstü miktarda araştırma üretmektedir. Fakülte başına düşen makale sayısında Asya’nın en iyi 10 üniversitesinden yedisi Hindistan’dadır. Anna Üniversitesi bu göstergede en üst sırada yer almıştır. Buna bağlı olarak Öğretim Üyesi Başına Makale göstergesinde de bölgedeki ilk 10 arasında 7 Hint üniversitesi yer almaktadır.

Bu araştırma düzeyi, seçkin öğretim üyesi uzmanlığı ile desteklenmektedir. Hindistan üniversiteleri, Doktoralı Personel Göstergesinde en iyi ortalama puanı elde ederek güçlü araştırma çıktısına ve yüksek nitelikli öğretim üyesi kadrosuna işaret etmektedir. QS’in Doktoralı Personel göstergesinde ilk 10 üniversitenin dokuzu Hintli olup, Hindistan Bilim Enstitüsü Asya’nın zirvesinde yer almaktadır.

Hindistan’ın yurt dışına giden öğrenci hareketliliği, ABD’de eğitim gören öğrencilerdeki kayda değer artışla 15 yıl sonra ilk kez Çin’i geçerek önemli bir kilometre taşına işaret etmektedir.

North-eastern Hill Üniversitesi, fakülte ve öğrenci oranı açısından bölgesel olarak 2. sırada yer alarak da kendini göstermiştir. Ayrıca, Shoolini Üniversitesi Makale Başına Atıflarda Asya’nın ilk 5’i arasında yer almaktadır.

QS 2024 Asya Üniversite Sıralamaları, Hindistan’ın yükseköğretim sisteminin gücünü ve Asya akademik sahnesinde artan etkisini yansıtmaktadır. Uluslararasılaşma, araştırma çıktıları ve akademik tanınırlığın artırılmasına yönelik atılan adımlarla Hindistan üniversiteleri, büyüme ve başarılarını sürdürmek için iyi bir konumdadır.

Abdülhalik KARA / Yeni Akit

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir