İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara’da “Doğu Türkistan’da Çin’in İşlediği Soykırım Suçları Paneli” düzenlendi

Uygur STK’lar ve Türk Ocakları, 09 Aralık Uygur Soykırımını Tanıma Günü münasebetiyle, Ankara’da “Doğu Türkistan’da Çin’in İşlediği Soykırım Suçları Paneli” gerçekleştirdi.

Uygur Akademisi Vakfı, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Türk Ocakları ile birlikte 09 Aralık Uygur Soykırımını Tanıma Günü münasebetiyle Ankara’da, Doğu Türkistan’da Çin’in İşlediği Soykırım Suçları Paneli düzenlendi. Toplantıya gazeteciler, araştırmacılar, STK yetkilileri ve yüksek öğrenim öğrencileri olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

Uygur Akademisi Vakfı Başkanı Abdulhamit Karahan’ın başkanlık ettiği toplantı Türkiye İstiklal Marşı ve Doğu Türkistan Milli Marşı ile başladı. İlk olarak Türk Ocakları Başkanı Profesör Mehmet Öz kürsüye davet edildi.

Öz, Türk Ocakları’nın 1912 yılındaki kuruluşundan itibaren Doğu Türkistan milli mücadelesine önem veren bir örgüt olduğunu, Doğu Türkistan meselesinin Türkiye’nin ve Türk milletinin milli meselesi olduğunu, Doğu Türkistan’daki asimilasyon ve soykırımı durdurup, Doğu Türkistan’ın özgürlüğü için Türkiye’nin ve Türk siyasetçilerinin artık harekete geçmesi gerektiğini, yakın gelecekte Çin’in diğer zalim güçler gibi yok olup, Doğu Türkistan’ın bağımsız olacağına tam inancının olduğunu söyledi.

Toplantının müzakere bölümüne Dünya Uygur Kurultayı’nın eski geçici başkanı Doç. Dr. Erkin Ekrem başkanlık etti. Ekrem konuşmasında, Doğu Türkistan milli mücadelesinin 140 yıldan beri devam eden bir ihtilaf meselesi olduğunu, şu anda Doğu Türkistan meselesinin uluslararası bir meseleye dönüştüğünü, Amerika önderliğindeki Batı devletlerinin Uygurların özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine destek olduğunu, ancak Türk ve Müslüman devletlerinin Çin tarafında durup, kardeşlerine karşı Çin’e destek olmasının kabul edilebilir bir davranış olmadığını vurgulayarak, Türkiye’nin kendi milli menfaati için de Uygurların meselesine önem vermesi gerektiğini ortaya koydu.

Toplantının müzakere bölümünde, ilk olarak Karahan, Doğu Türkistan’ın coğrafyasını, tarihini, kültürünü, örf-adetlerini, tarihi şehirlerini ayrıntılı olarak tanıttı. Çin’in asimilasyon ve soykırım politikasını Çin’in ilgili görsel belgeleriyle ortaya koyarak Doğu Türkistan’ın mevcut durumu hakkında kapsamlı iyi bir sunum verdi.

İkinci olarak, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve aynı zamanda Uygur Akademisi Yükseköğretim Komitesi Müdürü Doç. Dr. Nametcan Mehmet Orhan, 09 Aralık Uygur Soykırımı Günü’nün ortaya çıkış sürecini Çin’in asimilasyon ve soykırım politikasıyla ve BM’nin Soykırım Sözleşmesi’yle ilişkilendirerek, Londra’daki bağımsız Uygur Mahkemesi’nin 9 Aralık’ta Çin’in Uygur soykırımı ve insanlığa karşı suçlarına yönelik karar verme sürecini ayrıntılı olarak ortaya koydu.

Son olarak, Türkiye’nin Moskova ve Tahran’daki eski Büyükelçisi Ümit Yardım, uluslararası alanda Doğu Türkistan meselesi ve devletlerin sorumlulukları konusunda bir sunum verdi. Sunumunda uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk ve BM’nin ilgili kanun maddelerine dayanarak, Doğu Türkistan meselesinin Çin’in bir işgal meselesi olduğunu, Doğu Türkistan meselesine sadece demokratik Batı devletlerinin değil, aynı zamanda Türk ve Müslüman devletlerinin, özellikle Türkiye’nin öncülük etmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantı sonunda Karahan, 9 Aralık Uygur Soykırımı münasebetiyle hazırlanan basın bildirisini okudu. Son olarak Prof. Dr. Erkin Amet kapanış konuşmasını yaparak, Çin’in Doğu Türkistan’da yürüttüğü asimilasyon ve soykırım suçlarına karşı Türkiye’nin daha aktif hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın’

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir