İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rapor: Çin, Uygurları hâlâ kitlesel olarak gözaltında tutuyor ve zorla çalıştırmayı artırıyor

Simon-Skjodt Soykırımı Önleme Merkezi’nin raporuna göre, Çin Uygurları kitlesel olarak gözaltında tutmaya ve zorla çalıştırmayı artırmaya devam ediyor. 2023 yılında 3 milyon Uygurun daha zorla çalıştırıldığı bildirildi.

Washington’daki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Holokost Anma Müzesi bünyesindeki Simon-Skjodt Soykırımı Önleme Merkezi’nin 30 sayfalık raporuna göre, Pekin’in Uygur Özerk Bölgesi’nin normale döndüğüne dair iddialarının aksine, Çin Uygurları hapishanelerde veya gözaltı tesislerinde kitlesel olarak tutmaya hala devam ediyor ve Uygurlara yönelik baskısını artırıyor. Rapora göre ayrıca 2023 yılında 3 milyondan fazla Uygur zorla çalıştırmaya maruz kaldı.

Çin hükümetinin belgeleri, uydu görüntüleri, hayatta kalanların tanıklıkları ve son akademik araştırmalardan yararlanan araştırmacılar, Çin’in 2022’den 2024’e kadar temel baskı politikalarını sürdürdüğünü ortaya koydu. Bu uygulamalar, ABD’nin Uygurlara yönelik muameleyi soykırım olarak nitelendirmesine yol açan sebepler arasında yer alıyor.

Özgür Asya Radyosu’nun (RFA) haberine göre Raporda, “Kitlesel gözaltılar gibi bazı durumlarda, politikaların kurumsal yöntemleri değişmiş olsa da benzer sonuçlar üretilmeye devam ediyor. Zorla çalıştırma ve Türk azınlık çocuklarının yerleşim okullarında Han ailelerine verilmesi gibi diğer durumlarda ise baskıcı uygulamalar daha da genişlemiş durumda,” ifadeleri yer aldı.

Rapor, cezaevlerinde veya yargısız infaz merkezlerinde tutulan Türk halkları mensuplarının sayısının muhtemelen yarım milyonu aştığını ve gerçek sayının kat kat daha yüksek olabileceğini belirten dokuz önemli bulguya yer verdi.

Çin, sözde mesleki eğitim merkezlerini kapatırken, görünüşte geçici, yargılama öncesi tutuklama ve sorgulama için kullanılan kanshousuo adı verilen bir tür gözaltı tesisine daha fazla ağırlık verdi.

Rapora göre, bu kamplarda daha önce tutulan birçok kişi, zorla çalıştırma veya resmi cezaevi sistemine aktarılmış durumda. Raporun yazarı Rian Thum, birçok kişinin bu kamplardan zorla çalıştırmaya veya resmi cezaevi sistemine aktarıldığını belirtti.

İnsan hakları örgütleri ve Uygur hak savunucuları, Çin’i, Doğu Türkistan’daki devam eden zulmü küçümsemeye çalışmakla suçluyor. RFA’ya göre, Çin, diplomatlar ve seçilmiş kişilere yönelik kontrollü turlar düzenleyerek, mutlu bir yaşam sürüyormuş gibi görünen Uygurları göstermeye çalışıyor.

Doğu Türkistan’da yoğunlaşan Uygur nüfusunun yaşadığı trajedi, dünya genelinde büyük tepki çekiyor. Raporda, zorla çalıştırma, sözde “mesleki eğitim” kamplarında keyfi gözaltılar ve geniş kapsamlı izleme faaliyetleri gibi yaygın insan hakları ihlallerine dikkat çekildi.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir