İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin’de ekonominin kötüleşmesiyle gençlerin istihdam sorunları artıyor

Çin ekonomisindeki kötü gidişat nedeniyle aşırı kalifiye gençler, eğitim seviyelerinin çok altındaki işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Çin’de fizik alanında yüksek lisans yapmış tamirciler, çevre planlama uzmanı temizlik işçileri ve felsefe mezunu kuryeler görmek mümkün.

Birleşik Krallık’ın kamu yayıncısı BBC, Çinli gençlerin karşılaştığı istihdam sorunlarını inceledi. Haberde, ekonominin kötü gidişatı nedeniyle, gençlerin istihdam sorunlarının arttığına vurgu yapılıyor. Çin’de fizik alanında yüksek lisans yapanların tamirci, çevre planlama uzmanının temizlikçi, felsefe mezunun şoför veya kuryelik yaptığı, iktisatta yüksek lisans derecesi alanların garsonluk yaptığı hatta Çin’in en saygın üniversitesi olan Thinghua Üniversitesi’nden doktora derecesi alan birinin yrdımcı polis memurluğuna başvuru yaptığı belirtiliyor.

İktisat alanında yüksek lisans derecesine sahip Sun Zhan, bir restoranda garsonluk yapıyor. “Hayalim yatırım bankacılığında çalışmaktı” diyen 25 yaşındaki genç, bu alanda hiç iş bulamadığını anlatıyor.

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden iktisat yüksek lisansı derecesiyle mezun olan Wudan da masaj tedavisi veren bir klinikte stajyerlik yapıyor. Mezun olunca farklı bir tabloyla karşılaşacağını düşündüğünü söyleyen 29 yaşındaki Wu, “İş piyasası gerçekten kötü, Yüksek lisans yapan sınıf arkadaşlarımın çoğu iş arıyor ve çok azı başarılı oldu,” diyor.

Elektronik ve enformasyon mühendisliği eğitimini tamamlayan 26 yaşındaki Wu Şinghay ise bir dizide figüranlık yapıyor. Wu, birkaç saniyeliğine kadrajda göründüğünü ve hiçbir diyaloğu olmadığını söylüyor. Wu, sabit gelirli işe sahip arkadaşlarının bile ekonomik gidişattan endişelendiğini belirterek onların da “Kafaları oldukça karışık ve geleceğin belirsiz olduğunu düşünüyorlar. Çalışanlar işlerinden memnun değil. Bu pozisyonlarda daha ne kadar kalabileceklerini bilmiyorlar” diyor.

Çin’de genç işsizlik oranı, genel işsizliğe kıyasla yüksek seyrini sürdürüyor. Genel işsizlik oranıysa yüzde 5 civarındayken genç işsizlik oranı 17 civarındadır.

Hong Kong Şehir Üniversitesi’nden Profesör Zhang Jun, ülkedeki istihdam sorununa dikkat çekerek “Çin anakarasında iş durumu gerçekten çok zor, bu yüzden bence pek çok genç beklentilerini yeniden gözden geçirmek durumunda,” diyor.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir