İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin’den Türkiye’ye Uygur Türkleri tehdidi: Ekonomik ilişkileri tehlikeye atarsınız

Çin, Türkiye’nin Uygur Türklerinin durumunu eleştirmeye devam etmesi halinde Pekin ile ekonomik ilişkileri tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

Çin, Türkiye’de büyük yatırımlar yapmak isteyen enerji ve alt yapı şirketlerinin özellikle bundan olumsuz etkileneceğini bildirdi.


Reuters’e konuşan Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li, “Dostlar arasında yanlış anlaşılma veya görüş ayrılıkları olabilir. Ancak biz bunları diyalogla çözebiliriz. Dostunuzu toplum içinde her yerde eleştirmek yapıcı bir davranış değil. Eğer yapıcı olmayan yolu seçerseniz, bu ortak güven ve anlayışı zedeler ve bunun ticari ve ekonomik ilişkilere zararı olur.” dedi.

İyi diplomatik ve siyasi ilişkilerin, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve daha fazla Çin şirketinin yatırımının gelebilmesi için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Deng, bu konuyu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede de gündeme getirdiğini söyledi.

Türkiye’yi üstü kapalı eleştiren Deng, “Ülkeler arasında en önemlisi karşılıklı saygı, eğer dostunuz sizi her gün toplumun içinde eleştirirse, bu dostluk devam eder mi?” sorusunu yöneltti.

Çin’in Türkiye’ye yatırımları olumsuz etkilenir

Deng, Çinli firmaların içinde nükleer enerji santrali de olmak üzere Türkiye’de yatırım imkanlarına baktıklarını söyledi.

Çinli bankaların da Türkiye’de daha fazla yatırım yapmak istediklerini belirten Deng, Alibaba, Trendyol, China Life Insurance ve China Merchants Group gibi şirketlerin de Türkiye ile yakından ilgilendiklerini söyledi. .

Türkiye ve Çin’in korumacı ekonomik tedbirlere karşı olduklarını, iki ülkenin de serbest ticaret yanlısı olduğunu kaydeden Deng, “İki ülke de korumacı tedbirlere karşılar. İki ülke de serbest ticaretten yana.” ifadesini kullandı.

Deng, Türkiye’nin Çin ödeme platformu “WeChat” ve “AliPay” uygulamalarını desteklemesini önerdi.

Türkiye’nin sert eleştirileri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi oturumunda yaptığı konuşmada, Çin’in Uygur Türkleri ile diğer Müslüman azınlıklara yönelik hak ihlallerinin ciddi endişe kaynağı olduğunu ifade etmişti.

İnsan Hakları Konseyinin 40’ıncı oturumun “yüksek seviyeli” bölümünde konseye hitap eden Dışişleri Bakanı, Çin’den, dini özgürlükler ve kültürel kimliklerin korunması başta olmak üzere evrensel insan haklarına saygı duymasını beklediklerini söylemişti.

Çin’in terörle mücadele hakkını tanıdıklarını ve ‘Tek Çin’ politikasını desteklediklerini belirten Çavuşoğlu, ‘terörist ile masum insan’ arasında ayrım yapılmasının altını çizmişti.

Türkiye’nin, Çin’in Uygur Türkleri ile diğer Müslüman azınlıklara yönelik hak ihlallerini eleştirmesine Pekin yönetiminden hemen tepki gelmişti. Çin, Türkiye’nin Doğu Türkistan konusunda iftara attığını ve gizli bir ajandası olduğunu iddia etmişti.

Kaynak: EuroNews

Çin ile Türkiye arasındaki ticari hacim

Çin ile Türkiye arasındaki ticari hacim her ne kadar gün geçtikçe artsa da 2018 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından ilan edilen resmi rakamlara göre 2 milyar dolarlık ihracat ve 20 milyar dolardan fazla ihtalat durumunda. Gelir gider dengesi hesaplandığında ise çıkan rakam ticari olarak Türkiye’nin aleyhinde zira yaklaşık 20 milyar dolara yakın eksi bakiye ihracat açığı olarak bulunuyor.

Ticaret bakanlığının sitesinden alınan aşağıdaki tabloda son 2018 yılının 9 aylık ticaret hacmıyla 2017 ylının 9 aylık tıcaret hacmı de verilmiştir. Ve aralarında büyük fark gözükmemektedir. Bu kıyaslamaya göre 2018 yılının 12 aylık ithalatın da 20 milyarı rahatlikle geçmiş olduğu varsayılabilir.

çin-türk.jpg

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir