İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin medyasında Erdoğan’ın konuşmalarına övgü

Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinde Erdoğan, Şi Cinping ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Zirve sonrası “hedefinin örgüte tam üyelik” olduğunu söyledi. Çin basını Erdoğan’ın konuşmalarını olumlu değerlendirdi.

Çin’in NetEase ve Baidu haber sayfalarında 17 Eylül 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şangay İşbirliği Zirvesine katılmasıyla ilgili köşe yazısı yayımlandı. “Devlet başkanlarının toplantısında Erdoğan, Çin ile ilgili konulardaki tutumunu dile getirdi: Türkiye, tek Çin ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalacaktır” başlıklı yazıda, Erdoğan’ın Xi Jinping ile yaptığı iki görüşme sırasındaki konuşmaları ve zirve sonrasındaki “Hedefimiz Şangay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) tam üyelik” ifadeleri değerlendirildi.

ŞİÖ zirvesinde, örgüte tam üye olmayan ve halen bir NATO ülkesi olan Türkiye de davet edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da uluslararası toplumun dikkatini çeken önemli bir konuşma yaptı. Şüphesiz ki ŞİÖ’nün etkisinin ve çekiciliğinin arttığına ve hatta NATO ülkesi Türkiye’nin bile katılma umuduyla yaklaşmaya başladığına şüphe yok.”

Yazıda, Erdoğan’ın ikili zirve sırasında “Türkiye’nin tek Çin ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalacağını ve aynı zamanda Çin ile Türkiye arasındaki ikili ticaret ve yatırım işbirliğinde daha fazla başarıyı teşvik edeceğini” belirttiği aktarıldı ve Türkiye’nin bu yaklaşımının övgüye değer olduğu şöyle ifade edildi.

“Türkiye, “Tek Çin” ilkesine uyacağını açıkça ve ciddiyetle taahhüt edebildi. Bu takdire ve övgüye değerdir. Bu tür bir davranış, Çin’in boğazlar arası istikrarı sürdürmesine yardımcı olacak, dünyada da bir mihenk ve örnek teşkil edecektir.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir