İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini raporlayan ABD’li analistleri kara listeye aldı

Çin, Doğu Türkistan’da Uygurlara ve diğer Türk halklarına karşı işlenen insan hakları ihlallerine dair kapsamlı raporlar sunan ABD’li bir araştırma şirketine ve iki analistine yaptırım uyguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning’in 26 Aralık 2023 tarihinde, Los Angeles merkezli araştırma ve veri analitiği şirketi Kharon ve onun iki araştırmacısına yaptırım uyguladığını açıkladı.

Basın bildirisinde yaptırım uygulanan iki araştırmacının, şirketin soruşturma direktörü Edmund Xu ile İleri Savunma Araştırmaları Merkezi’ne bağlı insan hakları analisti olan Nicole Morgret olduğu belirtildi.

Ayrıca bu şirket ve kişilerin Çin’de sahip oldukları her türlü varlık donduruldu ve mülklerine el kondu. Çin’deki başka kuruluşların ve bireylerin  de onlarla herhangi bir işlem yapması veya başka şekilde işbirliği yapması yasaklandı.

Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yer alan açıklamada, şirkete ve Xu ile Morgret’e yönelik yaptırımların ABD hükümetinin Doğu Türkistan’daki insan haklarına ilişkin yıllık raporuna karşı misilleme olduğunu belirtildi.

Haziran 2022’de yayınlanan bir makalede Morgret, “Çin hükümeti, Doğu Türkistan’ı sanayileştirmek için ortak bir girişimde bulunuyor ve bu da giderek artan sayıda şirketin burada üretim faaliyetleri kurmasına yol açtı. Merkezi olarak kontrol edilen bu sanayi politikası, hükümetin Uygurları ve diğer Türk halklarını zorla çalıştırma ve asimile etme çabalarında önemli bir araç haline geldi.” ifadelerini kullanmıştı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir