İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’nin Çin’e çip ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırdı

ABD, Çin’in askeri kullanım için yapay zeka geliştirmesini engellemek için ülkeye çip ihracatı kısıtlamasını sıkılaştırdı. Gözlemciler bunun teknoloji üstünlüğü mücadelesini kızıştıracağını ve ilişkilere belirsizlik katacağını söylüyor.

ABD ticaret bakanlığı 17 Ekim 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Washington tarafından bir yıl önce açıklanan son teknoloji bilgisayar çipleri ve üretim ekipmanlarına Çin’in erişimi üzerindeki kapsamlı ihracat kontrollerini sıkılaştıracak yeni kuralları açıkladı.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo’ya göre, yeni kurallar önceki kısıtlamalardaki boşlukları kapatmayı ve Çin’in askeri kullanım için yapay zeka geliştirmesini engellemeyi amaçlıyor.

“ASKERİ UYGULAMALARA ODAKLANMAMIZI SAĞLIYOR”

Raimondo açıklamasında “Bugün güncellenen kurallar, kontrollerimizin etkinliğini artıracak ve kısıtlamalarımızdan kaçınmanın yollarını daha da kapatacak. Bu kontroller, askeri uygulamalara net bir şekilde odaklanmamızı sağlıyor ve ÇHC hükümetinin askeri-sivil füzyon stratejisinin ulusal güvenliğimize yönelik oluşturduğu tehditlerle mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.

“MÜCADELE YOĞUNLAŞACAK, BELİRSİZLİK ARTACAK”

Gözlemcilere göre, Washington’un bu hafta Pekin’e yönelik çip kısıtlamalarını sıkılaştırması, ülkeler arasındaki teknolojik üstünlük mücadelesini yoğunlaştıracak ve ilişkilere daha fazla belirsizlik katacaktır.

ABD’nin bu hareketinin , Çin ve ABD başkanları arasında önümüzdeki ay San Francisco’da yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumunda yapılacak olası toplantıyı da gölgeleyebileceğini söyleniyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir