Uygur Türklerini Çin’e teslim eden Endonezya hükumetini kınamak ve bu tür eylemlerin durdurulması yönünde çağrı yapmak amacıyla Endonezya’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenlendi.
Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği soykırım suçları uluslararası gündemde olduğu bir dönemde, Endonezya hükümetinin bir Uygur Türkünü daha Çin’e iade ettiği ortaya çıktı.
Uygur Türklerini Çin’e teslim eden Endonezya hükumetini kınamak ve uluslararası çapta Uygurların Çin’e göndermesinin durdurulması yönünde çağrıdı bulunmak amacıyla 30 Eylül 2022 tarihinde Endonezya’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenlendi.
Uygur İlim Marifet Vakfı ve Çin Toplama Kamp Mağdurları Platformu üyelerinin düzenlediği protestoya, ellerinde “Bir Müslüman’ı Faşist Çin’e deport etmek, onu kasten öldürmek gibidir” içerikli pankartlar taşıyan çok sayıda Uygur Türkü ve Türk vatandaşları katıldı. İngilizce ve Türkçe basın açıklamaları yapıldı.
GÖZALTINA ALINDIĞINDA TÜRK PASAPORTU TAŞIYORDU
Benar News’in 27 Eylül 2022 tarihli haberinde Endonezya’nın hapishanedeki dört Uygur Türkünden Ahmet Bozoğlan’ın Temmuz ayında ceza süresi bittikten hemen sonra Çin’e iade ettiği bildirildi.
Endonezya Polis teşkilatının bir komiseri Aswin Siregar, Ahmet Bozoğlan’ın, Sulawesi kentinde Türk pasaportuyla gözaltına alındığını, ardından Java açıklarındaki Nusa Kambangan adasında tutulduğunu ve ceza süresinin bu yıl 1 Temmuz sona erdiğini, yasal prosedürlerin tamamlanmasıyla doğrudan Çin’e iade edildiğini açıkladı.
Endonezya Göçmenlik Bürosu sözcüsü, Ahmad Bozoğlan hakkındaki sorularına yanıt vermekten kaçındı. Bozoğlan’ın avukatı Faris Ahmed, onun 1 Temmuz’da Çine teslim edildiğini doğruladı.
ENDONEZYA DAHA ÖNCE ÜÇ UYGUR’U ÇİN’E GÖNDERMİŞTİ
Türk pasaportu taşıyan 35 yaşındaki Ahmet Bozoğlan’ın diğer üç Uygur’la birlikte 2015 yılında sahte pasaport kullanmakla 6 ila 8 yıl hapis cezasına çarptırıldığı biliniyor. Endonezya, 2020 yılında ceza süresi biten üç Uygur’u da Çin’e teslim etmişti.
Kasım 2020’de Ahmet Bozoğlan’ın Türkistanpress’e verdiği Röportajda, kendilerinin Türkiye’ye giden yolu ararken bir süre Endonezya’da kaldığını, bu süre zarfında pasaportlarıyla ilgili sorun olduğu gerekçesiyle bölge polisi tarafından gözaltına alındığını ve yakın zamanda 6 yıl hapis cezası süresini bitiren arkadaşlarının Çin’e teslim edildiğini anlatmıştı.
Ahmet Bozoğlan ifadesinde “Çin, bizi Terör örgütü (DAİŞ) mensubu olmakla suçlamış, oysa biz bu kelimenin ne demek olduğunu burada öğrendik. Tek derdimiz vatandaşı olduğum ülkem Türkiye’ye giden yolu bulmak idi. Biz masumuz!’’ açıklamasını yapmıştı.
İlk yorum yapan siz olun