Japon merkezli küresel giyim markası Uniqlo’nun patronu, firmanın ürünlerinde Uygurların zorla çalıştırıldığı Doğu Türkistan’dan gelen pamukları kullanılmadığını söyledi. Bu, Çin’de güçlü tepkilere neden oldu.
Japon giyim şirketi Uniqlo’nun CEO’su Tadashi Yanai, demokratik ülkeler ile Çin arasında gerginlik yaratan konu hakkında ilk kez açıktan konuştu. 28 Kasım 2024 tarihinde BBC’ye konuşan Yanai, firmasının Uygur bölgesinden gelen pamukları kullanmadığını ifade etti.
BBC’ye firmanın giysilerindeki malzemelerin nereden geldiği ve nasıl üretildiği konusunda daha şeffaf olmak için aldığı önlemler hakkında konuşurken “Sincan’dan (Doğu Türkistan) gelen pamuğu kullanmıyoruz” demesi onun açıktan tarafını seçme hamlesi olarak yorumlandı. Yanai, ardından “daha fazlasını söylersem çok politik olur, bu yüzden burada duralım” diyerek konuyu kapattı.
zorla çalıştırma ve Baykutlar
Doğu Türkistan’ın pamuğu dünyanın en iyi pamuklarından biri olarak biliniyor. Ancak, pamuğun bölgedeki Uygurların zorla çalıştırıldığı kamplarda üretildiğine dair kanıtların ortaya çıkmasının ardından, bu pamuğu kullanan markalara yönelik boykot ve yaptırım adımları arttı.
Pek çok ülke Çin’in Doğu Türkistan’da yaptıklarını soykırım olarak niteledi. 2022 yılında ABD’nin bölgeden mal ithalatına ilişkin “Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası” yürürlüğe girdi.
Birçok küresel marka Doğu Türkistan’ın pamuğu kullanılan ürünleri raflarından kaldırdı ve bu Çin’de şiddetli tepkilere yol açtı. Zara, H&M, Nike, Burberry, Esprit ve Adidas gibi markalar bu nedenle Çin’de boykot edildi.
Çin’de uniqlo’ya karşı tepkiler
Öte yandan Yanai’nin açıklamalarına Çin’de tepkiler yükseldi. Çin sosyal medya platformlarında bazı tüketiciler Uniqlo’yu boykot etme çağrısında bulundu.
“Uniqlo kurucusunun sözleriyle ilgili tartışma” etiketiyle yapılan paylaşımlar milyonlarca kişi tarafından okunurken, bu konuyla ilgili trendler öne çıktı. Kullanıcılar, Uniqlo’yu boykot etme çağrısında bulunarak markanın Çin’deki satışlarının düşmesini talep etti.
uniqlo Çin’de ve Dünyada
Şirketin Çin’de kendi ülkesi Japonya’dan daha fazla mağazası var ve Yanai Çin’deki zorluklara rağmen orada genişlemek istiyor. Yanai, Çin’de bine yakın mağazaları olduğunu ancak bunu 3 bine çıkarmak için plan yaptıklarını söyledi.
Firmanın başında bulunduğu 40 yıl içinde Yanai, babasından devraldığı işi, yıllık satışları yaklaşık 656 bin dolar olan bir şirketten, 20 milyar dolar gelir elde eden küresel bir zincire dönüştürdü.
75 yaşındaki CEO, emekli olmadan önce dünyanın en büyük moda perakendecisi olarak küresel zincir Zara’nın sahibi Inditex’i geçmeyi hedeflediğini söylüyor.
Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun