İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Uluslararası Vaziyet ve Milli Mücadele Yöntemi’ eğitim programı İstanbul’da başladı

Uygur Akademisi tarafından Uygur mücadelesine öncü bireyler yetiştirmek amacıyla planlanan, gençlere yönelik ‘Uluslararası Vaziyet ve Milli Mücadele Yöntemi’ eğitim programı İstanbul’da başladı.

Uygur gençlerinden Doğu Türkistan mücadelesine öncü bireyler yetiştirmek amacıyla planlanan “Uluslararası Vaziyet ve Milli Mücadele Yöntemi” konulu uzun vadeli eğitim programı, 12 – 13 Ekim 2024 tarihlerinde Uygur Akademisi’nin İstanbul Sefaköy ofisinde, Uygur ve Türk araştırmacıların iki günlük ders sunumlarıyla başladı.

Eğitim programına, Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki üniversitelerde okuyan 20 Uygur genç katıldı. Cumartesi günü Doğu Türkistan Milli Marşı ve Türkiye İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Uygur Akademisi Vakfı Genel Sekreteri Dr. Ferhat Kaşgarlı yaptı.

20. Yüzyıl Doğu Türkistan Bağımsızlık Mücadelesi ve Üç Efendiler

Kursun ilk dersini, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Kul, “20. Yüzyıl Doğu Türkistan Bağımsızlık Mücadelesi ve Üç Efendiler” konusunda sundu. Prof. Dr. Ömer Kul, tarih öğrenmenin ve anlamanın önemini vurguladıktan sonra, Rusya ve Çin’in Batı Türkistan ve Doğu Türkistan’ı işgal sürecini anlattı. O dönemi anlamak için Rusya, Çin, Japonya, İngiltere ve diğer büyük devletlerin bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyeti’ne yönelik tutumlarını ve dünya siyasetini analiz etmenin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Üç Efendiler olarak bilinen İsa Yusuf Alptekin, Mesut Sabri Baykozi ve Mehmet Emin Buğra gibi öncü şahsiyetler hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Ömer Kul sunumunda ayrıca, “Eğer biz kendi tarihimizi öğrenmezsek, başkaları bizim tarihimizi yazar. Başımıza ne geldiyse, tarihimizi bilmediğimizden gelir,” diye vurguladı. Dersten sonra öğrenciler, 20. yüzyıldaki Uygur durumu ve tarihi şahsiyetlerle ilgili sorular sordu ve tatmin edici cevaplar aldı.

Doğu Türkistan Milli Mücadelesinde Örgütlenme

Eğitim programının ikinci dersinde, Uygur Akademisi Vakfı Genel Sekreteri Dr. Ferhat Kaşgarlı, “Doğu Türkistan Milli Mücadelesinde Örgütlenme” konusunda bir sunum yaptı. Dr. Kaşgarlı, örgütlenmenin önemi ve bu sürecin nasıl yürütülmesi gerektiğini detaylandırdı. Siyasi partilerden farklı olarak tarafsız kalmanın, örgütlerin etkinliğini artırmada büyük rol oynadığını vurguladı. Ayrıca örgütlerin hedef ve amaçlarının net olması, demokrasi ve örgüt içi birlik ruhunun önemine dikkat çekti.

Ferhat Kaşgari dersinde, ayrıca örgütler arasındaki işbirliğinin bireysel faaliyetlerden daha etkili olduğuna vurgu yaptı. Konuşmasının devamında, Doğu Türkistan’ın gelecekteki bağımsızlığı için örgütlenme ve yönetim kabiliyetinin geliştirilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Uygur Milli Gelenekleri Hakkında

Üçüncü derste, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi ve Uygur Akademisi Vakfı detenim kurulu başkanı Dr. Gülzade Tanrıdağlı, Uygur Milli Gelenekleri hakkında ders verdi. Dr. Gülzade Tanrıdağlı dersinde, Uygurların geleneklerini tanımanın, milli örf ve adetlerin özgün anlamını öğrenmenin ve bunları uygulamanın, kültürel mirası koruma ve kültürel asimilasyona karşı durmada ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Tanrıdağlı, Uygurların kolektif yaşamına, işbirliğine ve komşuluk ilişkilerine verdiği önemi anlatarak, saraylarda düzenlenen “kırk gün, kırk gece” düğünlerine benzer şekilde dört gün süren düğün geleneği, ölüm törenleri ve yas tutma adetleri hakkında değerli bilgiler verdi.

Uygurlardaki saç örme geleneği ve örme sayılarının, düğün kıyafetleri ve renklerinin Uygur kültüründeki sembolik anlamlarını da açıklayan Tanrıdağlı, kendi deneyimlerini de katarak verdiği örneklerle öğrencilerin ilgisini çekti. Uygur gençleri, Dr. Gülzade Tanrıdağlı’yı dikkatle dinleyip, aktif bir şekilde sorular sorarak tatmin edici cevaplar aldılar.

Türk Medyasında Uygur Meselesi

Dördüncü derste, Uygur Akademisi Vakfı tanıtım birimi başkanı tarafından “Türk Medyasında Uygur Meselesi” başlıklı sunum yapıldı. Derste geleneksel ve modern gazetecilik hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra, Türkiye’deki medya kuruluşlarında Uygurların durumlarıyla ilişkin haberlere yer verilme durumu özetlendi.

Derste, Uygurların medyada yeterince yer alamamasının arka planı ve nedenleri değerlendirildikten sonra, Uygurların özellikle ana akım medyada yer alabilmesi için nelere dikkat edilmesi ve neler yapılması gerektiği konusunda tartışıldı, ayrıca sosyal medyanın Uygur milli mücadelesini ilerletmedeki kritik rolüne vurgu yapıldı. Uygur gençlerinin medya ve Uygur meselesi hakkındaki düşünceleri dinlendi ve değerlendirildi.

Medya ve Doğu Türkistan Davası

Beşinci derste ise, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, “Medya ve Doğu Türkistan Davası” konulu bir sunum yaptı. İletişim araçlarının Uygur mücadelesine nasıl katkı sağlayabileceği ve sosyal medyanın bu konudaki önemi üzerinde durdu.

Profesör Abdulhamit Avşar, yakın çağ iletişim ve medyanın gelişim sürecini tanıttıktan sonra, Uygurların uzun tarihten bu yana var oluşunu ve Uygurların insanlık medeniyetine katkılarını (kağıt, matbaa ve 0 sayısı gibi) zengin tarihî kanıtlarla açıkladı. Ayrıca, Çin tarafından çarpıtılan Uygur tarihi, yağmalanan Doğu Türkistan’ın yeraltı kaynakları, Çin tarafından yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Uygurların kültürel mirasları hakkında bilgi verdi ve tarihî kültürel mirasımıza karşı Çin’in yıkıcı faaliyetleri hakkında çok yönlü konularda gençleri değerli bilgilerle donattı.

Profesör Abdulhamit Avşar, Uygur gençlerinin ders içeriğiyle ilgili sorularına tatmin edici cevaplar vermenin yanı sıra, gençlerin talebi üzerine Uygurların Türkiye Kurtuluş Savaşı’nda gösterdikleri katkılar hakkında da kapsamlı bilgiler verdi.

Program Devam Edecek

Eğitim programının ilk bölümü, gençlerin aktif katılımı ve ders sonlarındaki soru-cevap bölümleriyle oldukça verimli geçti. Programın bir sonraki aşaması, 16-17 Kasım tarihlerinde İstanbul’da devam edecek.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir