Türkiye’nin Çin Büyükelçisi başkanlığında heyet Doğu Türkistan’a gitti ve Çinli yetkililerle bir araya geldi. Haberlerde, soykırım ve insan haklarıyla ilgili hiçbir ifade yer almazken, “terörizm ve bölücülükle mücadele gibi alanlarda iş birliğinin” vurgulandığı aktarıldı.
Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın başkanlığıyla, Türkiye’den Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) temsilcilerden oluşan heyet, 29 Ocak-1 Şubat’ta Çin’i ve Doğu Türkistan’ı ziyaret etti.
Heyet, Ürümçi’deki temaslarının ilk gününde, bölgenin en üst düzey Çinli yetkilisi Çin Komünist Partisi Uygur Özerk Bölgesi Komitesi Sekreteri Ma Şingrui ile görüştü.
Görüşmede, Türkiye ile Uygur Özerk Bölgesi arasında doğrudan ticaret kanallarının oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Musa, bu alanda büyük potansiyel bulunduğunu vurguladı.
“TÜRKİYE DIŞ TİCARET AÇIĞININ %40’I ÇİN’LE TİCARETTEN”
Ziyaret sırasında İhracat Genel Müdür Yardımcısı Kılıç, Türkiye ile Çin arasında ticaret hacminin 48,3 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın 3,3 milyar dolarının Türkiye’nin Çin’e ihracatı, 45 milyar dolarının Çin’den ithalatı olduğuna işaret ederek, “Mevcut haliyle Türkiye’nin dış ticaret açığının yüzde 40’ı Çin ile ticaretinden kaynaklanıyor.” dedi.
SON ZAMANLAR BÖLGEYLE İHRACAT VE İTHALATTA DÜŞÜŞ GÖZLEMLEDİK
TOBB Yönetim Kurulu üyesi Selçuk Öztürk konuşmasında, iş dünyası olarak son dönemde Uygur Özerk Bölgesi’ne ihracatta ve ithalatta düşüş gözlemlediklerine dikkat çekti ve ticaretin daha iyi hale gelmesi için hep beraber çalışacaklarını ümit ettiğini belirtti.
Uygur aktivistlere göre son dönemdeki Türkiye’nin Uygur Özerk Bölgesi ile ihracatta ve ithalatta yaşanan düşüş, aslında bölgedeki soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçların etkilerinin biridir.
SOYKIRIM VE İNSAN HAKLARI GÖRMEZDEN GELİNDİ
Çin’in Uygur ve diğer Türk halklarına yönelik işlediği soykırım ve insanlığa karşı suçlarıyla dünya gündeminde olan Doğu Türkistan’da ziyaretlerde bulunan heyetin bu konuları dile getirdiğiyle ilgili hiçbir haber bulunmuyor.
Fakat bazı haber kaynaklarında, Uygur Özerk Bölgesi’nin Çinli yetkilisinin heyete “terörizm, ayrılıkçılık ve aşırıcılıkla mücadelede işbirliğini geliştirmeyi istediklerini” dile getirdiğiyle ilgili haberler yer alıyor.
İlk yorum yapan siz olun