İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Toplama kamplarında tutulan 730 bin Uygurun profilini içeren veritabanı açıklandı

Komünizm Kurbanlarını Anma Vakfı, Doğu Türkistan’da toplama kamplarıyla ilgili 5 milyon veri ve tutuklu 730 bin Uygur Türkünün profilini içeren veritabanı oluşturdu.

Doğu Türkistan’da yaşanmakta olan zulme dair birçok etkili raporu yayımlayarak; Uygur soykırımını dünyaya tanıtan Alman araştırmacı Adrian Zenz topladığı yeni verilerle Çin’in soykırım işlemekte olduğunu bir kez daha ispatladı.

Zenz’in öncülüğündeki Komünizm Kurbanlarını Anma Vakfı, Doğu Türkistan’daki toplama kamplarına ilişkin 5 milyon kayıt ve 730 bin Uygur Türkünün profilini içeren bir veritabanı oluşturduğunu bildirdi.

SİSTEMATİK SOYKIRIMIN DELİLİ

Zenz ve ekibi tarafından oluşturulan veritabanıyla kamuoyuna açılan belgelerin, Doğu Türkistan’daki toplama kamplarıyla ile ilgili 5 milyon veri ve 730 bin Uygr Türküne ait veriler içeriyor. Verilerin incelenmesi sonucu, çoğunlunun Doğu Türkistan’ın Gulca vilayetine bağlı Tekes İlçesi ile Kaşgar’ın Konaşehir ilçesindeki Uygur ve Kazak Türkü tutsaklarına ait olduğu bildirildi. Ayrıca vakıf tarafından konuyla ilgili geçen sene yayımlanan belgelere ek olarak hazırlanan veritabanı olduğu belirtildi.

Söz konusu veritabanıyla yurt dışında yaşayan Uygur Türklerinin ve diğer Doğu Türkistan kökenli kişilerin, 19 haneli Çin nüfus kimlik numarası veya Çince Ad soyad ile giriş yaparak, yakınlarının hangi ceza kampında, ne zaman tutuklandığı, hangi suçla içeri alındığı ve kaç yıl hapse çarpıtıldığı doğrultusundaki bilgilere ulaşılabilecekleri belirtildi.

UYGUR SOYKIRIMININ DEDİLİ: XİNJİANG POLİS TEŞKİLATI ARŞİVLERİ

Geçen yıl Mayıs ayında İngiliz BBC kanalı, Çin’in “Xinjiang” polis teşkilatı arşivlerinden ele geçirilen toplama kamplarındaki yaklaşık 2.900 Uygur Türkünün biyometrik fotoğrafları ve Çinli yetkililerin kamplardan kaçmaya çalışanları, “hiç tereddüt etmeksizin vur” emri dahil yazılı belgeler olmak üzere çok yönlü belgileri kamuoyuyla paylaşmıştı.

Hackerlar tarafından ele geçirilen belgeler incelenmesi için araştırmacı Adrian Zenz’e teslim edilirken, yaklaşık üç ay boyunca araştırma ve inceleme sonucu BBC aracılığıyla Çin’in sistematik soykırım suçuna ait deliller kamuoyuna teşhir edilmişti.

Kırım Haber Ajansı’ndan

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir