İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tibet siyasi lideri, Çin hükumetini diyaloğa ve Tibet’te reformlar uygulamaya çağırıyor

Sürgündeki Tibet halkının demokratik yollarla seçilmiş lideri, ülke ziyaretleri sırasında Zürih’te, diyaloğu yeniden başlatmak için Çin hükümetine ve uluslararası topluma çağrı yaptı.

Sürgündeki Tibet halkının demokratik yollarla seçilmiş lideri Sikyong Penpa Tsering, 28 Nisan 2024 tarihinde Zürih ile başlayan beş ülkelik turuna başladı. Tibet STK temsilcileri ve toplulukları, Sikyong’u resmi ziyaretlerini sıcak bir şekilde karşıladı.

Sikyong daha sonra Dietikon’daki Tibet toplumuyla bir araya geldi ve Hafta Sonu Tibet dil okulunun öğretmenleri ve yöneticileriyle sohbet gerçekleştirdi.

Tibet toplumuna hitaben yaptığı konuşmada Sikyong, herkesin Kutsal Dalai Lama’nın ve yol arkadaşlarının, Tibet özgürlük mücadelesini sürdürmek için iyi kurulmuş demokratik sisteme sahip bu eşsiz sürgün toplumunu kurmaya yönelik özverili katkılarını hatırlamalarını ve takdir etmelerini vurgularken, yeni nesillerden de onların miraslarını korumalarını istedi.

Tibetli siyasi lider, Tibetlilerin özgürlük arayışında Merkezi Tibet Yönetiminin varlığının ve geçerliliğinin devam etmesinin önemini vurgulayarak, “Dalai Lama’nın etki ve nüfuz düzeyine sahip birinin yönetime geçip geçmeyeceğinden emin olmadığımız için, Tibet özgürlük hareketinin ileriye dönük olarak korunması için bu kurumun varlığını sürdürmesi çok önemlidir” dedi.

Sikyong ayrıca 16. Kashag’ın Merkezi Tibet Yönetimi’nin faaliyetlerini kapasite kazandırma ve güçlendirme yönündeki resmi taahhütleri hakkında toplantıya bilgi verdi.

Tibetli siyasi lider, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Merkezi Tibet Yönetimi ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki arka kanal iletişimi hakkında yaptığı son yorumla ilgili olarak da şunları vurguladı: “Tibet-Çin anlaşmazlığını çözmenin tek yolu müzakeredir ve Merkezi Tibet Yönetimi, Çin hükümetini diyaloğu yeniden başlatmaya teşvik etmek için hükümete ve uluslararası topluma çağrıda bulunmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda Sikyong, Çin hükümetini Kutsal Dalai Lama’ya ve Tibetli liderlere ne yapıp ne yapmayacakları konusunda talimat vermek yerine Tibet’te yapıcı reformlar gerçekleştirmeye başlamaya çağırdı.

Sikyong 29 Nisan’da başkent Bern’de İsviçreli parlamenterlerle bir araya gelecek.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir