Son zamanlar Çin’de yönetimine karşıtı protesto eylemleri sık sık meydana geliyor. Son olarak Tian’anmen Meydanı’nın kırmızı duvarına sprey ile “Xi Jinping ve Çin Komünist Partisi devrilmeli” sloganı yazıldı.
Çin’de son zamanlarda ülkenin lideri Xi Jinping ve Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) yönetimine karşı protesto eylemleri meydana gelir oldu.
Son olarak, Çin’in başkenti Pekin’deki Tian’anmen Meydanı’nın kırmızı duvarına vatandaşlar sprey boya ile “Xi Jinping ve Çin Komünist Partisi devrilmeli” şeklinde slogan yazdı.
Sivil polislerin yazıyı örtmeye çalıştığı anın fotoğrafı sosyal medyalara sızdı ve büyük yankı uyandırdı. Birçok kullanıcı, bu eylemi cesur bir hareket olarak nitelendirdi.
PEKİNDE KÖPRÜYE YÖNETİM KARŞITI SLOGAN ASILDI
Geçen yılın Ekim ayında, protestocu Peng Lijian, Sìtōngqiáo köprüsünde “Kovid testi değil, yemek istiyoruz. Kısıtlama değil, özgürlük istiyoruz. Yalanları değil, haysiyet istiyoruz. Kültür Devrimi değil, reform istiyoruz. Tek Lider değil, seçim istiyoruz. Kölelik değil, vatandaşlık istiyoruz” yazılı pankart asmış ve dünya çapında yankı uyandırmıştı.
PROTESTOLAR SIRASINDA DOĞRUDA Xİ VE ÇKP HEDEF ALINDI
Kasım ayında “Beyaz Kağıt Devrimi” olarak adlandırılan hareket sırasında doğrudan ÇKP ve Xi hedef alınmış, Çin halkı, ilk kez “Xi Jinping istifa etsin” ve “Komünist Parti istifa etsin” gibi sloganlar atmişti.
İNSAN HAKLARININ KISITLANMASINA YÖNELİK ENDİŞELER ARTIYOR
Bu protestolar, Çin’de son zamanlarda artan siyasi baskı ve sivil özgürlüklerin kısıtlanması konularında artan bir endişeye işaret ediyor. İnsan hakları örgütleri, Çin hükümetini Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı soykırım uygulamakla suçlamakla birlikte, Çin genelinde sivil toplum örgütlerine, gazetecilere ve insan hakları savunucularına yönelik baskıların arttığını belirtiyor.
Tian’anmen Meydanı, Çin’in modern tarihinde önemli bir yer tutuyor. 1989 yılında, öğrencilerin demokrasi ve özgürlük talepleriyle başlayan barışçıl protestolar, hükümetin askeri müdahalesiyle sonuçlandı ve binlerce öğrenci öldürüldü. Olay, uluslararası alanda büyük bir tepkiyle karşılandı ve halen Çin’deki insan hakları ve özgürlükler konusunda bir sembol olarak görülüyor.
UygurHaber’i kaynak göstermeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun