Tayvan, tarihinin en büyük askeri tatbikatıyla Çin’in olası saldırısına karşı savunma senaryolarını sahaya taşıyor.
Tayvan, Çin’in artan askeri baskılarına karşı tarihinin en büyük askeri tatbikatına başladı. CNA ‘da yer alan habere göre “Han Kuang 41” adı verilen tatbikat kapsamında Tayvan, Çin’in olası bir saldırısına karşı savunma senaryolarını sahaya taşıyor.
22 BİN ASKER GÖREVLENDİRİLDİ
Bu yıl toplam 22 bin yedek askerin görevlendirildiği tatbikat, önceki yıllara kıyasla iki kat daha uzun sürerek 10 güne çıkarıldı. Tatbikat kapsamında komuta merkezlerine, altyapı tesislerine ve adanın çevresindeki liman ile adalara yönelik saldırı simülasyonları düzenleniyor.
TAYVAN ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR
Çin’in “gri bölge” stratejisi çerçevesinde doğrudan çatışmaya girmeden Tayvan üzerindeki baskısını artırması, bölgede tansiyonu her geçen gün yükseltiyor. Çin savaş uçaklarının, son dönemde Tayvan hava sahasına ayda ortalama 245 kez girdiği belirtiliyor. Ayrıca bu uçaklar, Tayvan Boğazı’nın orta hattını da her ay yaklaşık 120 kez geçiyor.
İLKLERİN TATBİKATI
Tatbikatta ilk kez ABD’den alınan M1A2 Abrams tankları ile HIMARS çoklu roketatar sistemleri de kullanılıyor. Tayvan Savunma Bakanlığı, bu tatbikatın hem halkın moralini yüksek tutmak hem de olası bir Çin saldırısında ülkenin savunma kararlılığını göstermek açısından önemli olduğunu belirtiyor. Öte yandan, ilk kez geniş çaplı şehir savaşı tatbikatları da yapılıyor. Bu kapsamda olası bir Çin işgali senaryosunda, yürütülecek çatışmaların nasıl yönetileceği test ediliyor.
NE OLMUŞTU?
ABD Hint-Pasifik Komutanı Amiral Samuel Paparo da Şubat ayında yaptığı açıklamada, Çin’in tatbikat adı altında saldırı hazırlığı yapabilecek kadar ileri gidebileceği uyarısında bulunmuştu. Tayvan tarafı ise tüm bu baskılara rağmen hazırlıklarını sürdürdüklerini ve savunma kararlılığından taviz vermeyeceklerini belirtiyor.



İlk yorum yapan siz olun