İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tayland, 40 Uygur’u Çin’e iade etti

Tayland’daki Uygurların, insan hakları endişelerine rağmen Çin’e iade edilmesi, Uygurlar arasında büyük bir güvensizlik yaratırken, kardeş veya demokratik ülkelerin 11 yıldır onlara sahip çıkmaması derin bir hayal kırıklığına yol açtı.

Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik baskılar uzun yıllardır devam ediyor ve artık çok boyutlu bir soykırım seviyesine ulaşmış durumda. Baskı politikaları kapsamında seyahat özgürlüğü kısıtlanan Uygurlar, bazen yasa dışı yollarla yurtdışına kaçmak zorunda kalıyor.

Pasaport verilmediği için yasa dışı yollarla yurtdışına kaçan 48 Uygur, Tayland’da gözaltına alınarak 11 yıldır Suan Plu gözaltı merkezinde çok sağlıksız koşullarda tutuluyordu. Ancak 27 Şubat 2025 tarihinde Çin’e iade edildikleri öğrenildi.

ULUSLARARASI ÇAPTA ÇAĞRILAR YAPILMIŞTI

Son zamanlarda Tayland hükümetinin insan hakları endişelerini hiçe sayarak Uygurları Çin’e iade etmeye hazırlandığına dair haberler yayılmıştı. Bunun üzerine birçok ülkenin siyasileri, uluslararası kuruluşlar, insan hakları örgütleri ve akademisyenler Tayland hükümetini bu karar nedeniyle eleştirmiş ve iadelerin durdurulması çağrısında bulunmuştu.

TAYLAND SÖZÜNÜ TUTMADI

Bazı Taylandlı üst düzey yetkililerin insan hakları endişelerini dikkate alacaklarına dair verdikleri sözlere ve hukuki yollardan çözüm arayışlarına rağmen, 40 Uygur Çin’e iade edildi. Çin polisleri eşliğinde Uygurları teslim alan Çin Güney Havayollarına ait uçak, 27 Şubat saat 04:48’de Bangkok’tan kalkarak Kaşgar Havalimanı’na iniş yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, 27 Şubat’ta iadenin Tayland ve Çin yasalarına uygun olarak gerçekleştirildiğini açıkladı. Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı ise Uygurların “suç örgütleri tarafından kandırılarak” Çin’den yasa dışı yollarla ayrıldıklarını iddia etti.

HAPİS VE İŞKENCE TEHLİKESİ

İnsan hakları grupları, Çin’e iade edilen bu kişilerin Doğu Türkistan’daki güvenlik baskıları altında hapis ya da işkenceyle karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.

Bugüne kadar onlarca ülkenin hükümeti ve parlamentosu, Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dışı uygulamaları soykırım olarak tanımıştı. Birleşmiş Milletler (BM) ise 2022 yılında, Uygurlara yönelik kitlesel gözaltılar ve ideolojik indoctrinasyon programlarının insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini açıklamıştı.

“UYGURLAR BİR KEZ DAHA YÜZÜSTÜ BIRAKILDI”

Washington Post’a konuşan Dünya Uygur Kongresi Yürütme Komitesi Başkanı Rushan Abbas, “Dünya bir kez daha Uygurları yüzüstü bıraktı. Tayland’ın, Çin hükümetinin baskısı altında aldığı bu karar, Uygurların hiçbir yerde güvende olmadığı şeklinde korkutucu bir mesaj gönderiyor.” ifadelerini kullandı.

Uygurlar İçin Artan Güvensizlik ve Hayal Kırıklığı

Bu olay, yurtdışında yaşayan Uygurlar arasında büyük bir güvensizlik duygusu oluşturdu. İnsan hakları söylemlerinin sıkça tekrarlandığı günümüzde, 11 yıldır Tayland’da unutulan bu kişileri Türkiye başta olmak üzere kardeş ülkelerin ve diğer demokratik ülkelerin talep etmemiş olması, tüm Uygurları derinden üzdü.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir