Pentagon raporu, Çin’in nükleer silah cephaneliğini tahmin edilenden çok daha hızlı genişlettiğini, Tayvan konusunda bir anlaşmazlığa karşı Rusya’nın Ukrayna’daki savaşından dersler aldığını söylüyor.
Pentagon’un 18 Ekim 2023 tarihinde yayımladığı raporu, Pekin’in nükleer silah cephaneliğini ne kadar hızlı inşa ettiğine ilişkin önceki tahminleri aştığını söylüyor. Rapor ayrıca Çin’in Tayvan konusunda bir anlaşmazlığa karşı nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda Rusya’nın Ukrayna’daki savaşından dersler aldığını belirtiyor.
Çin lideri Xi Jinping ile ABD Başkanı Joe Biden arasında San Francisco’daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinin oturum aralarında gerçekleşmesi beklenen toplantıdan bir ay önce sunulan bu rapor ayrıca, Çin’in yeni bir kıtalararası füze sistemi peşinde olabileceği konusunda da uyarıyor; bu sistem, sahaya sürülmesi halinde Pekin’in “ABD sınırları içinde, Hawaii ve Alaska’daki hedeflere yönelik saldırı tehdidinde bulunmasına” olanak tanıyacak.
Kongre’nin talep ettiği yıllık rapor, Pentagon’un, ABD hükümetinin bölgedeki ana tehdit ve Amerika’nın başlıca uzun vadeli güvenlik sorunu olarak gördüğü Çin’in artan askeri yeteneklerini ölçmesinin en önemli bir yoludur.
Pentagon’un ulusal savunma stratejisi, Çin’in ABD için en büyük güvenlik sorunu olmaya devam etmesi ve Pekin’den gelen tehdidin ABD ordusunun gelecek için nasıl donatılıp şekillendirileceğini belirleyeceği etrafında şekilleniyor.
Pentagon raporu, ordunun 2022’de Çin’in nükleer gücünü ABD yetkililerinin öngördüğünden çok daha hızlı genişlettiği yönündeki uyarısına dayanıyor.
Raporda, Çin’in, ABD’nin yükselişini kontrol altına alma çabalarına karşı geri adım atmak için yalnızca Tayvan’a değil, aynı zamanda tüm bölgesel komşularına yönelik askeri, diplomatik ve ekonomik baskıyı yoğunlaştırdığı belirtildi. Taipei’ye yönelik baskılar arasında balistik füze uçuşları, uluslararası savunma bölgesine artan savaş uçağı saldırıları ve geçtiğimiz Ağustos ayında Tayvan’ı çevreleyen büyük ölçekli bir askeri tatbikat yer alıyor.
Pekin, gerekirse zorla Tayvan’ı kontrolü altına alma sözü verdi. Xi, Komünist partinin kendi toprağı olduğunu iddia ettiği özyönetimli ada demokrasisini geri almak için askeri kapasiteyi geliştirmesi için ordusuna 2027 yılına kadar süre verdi.
ABD, savunmasını güçlendirmek ve olası herhangi bir saldırıyı püskürtmesine yardımcı olmak için Tayvan’a milyarlarca dolarlık askeri silah tahsis etti.
İlk yorum yapan siz olun