İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pasifik ülkeleri ABD-Çin Rekabeti Ortamında Denge İçin Çabalıyor

Pasifik ada ülkeleri, ABD-Çin rekabetinin çalkantılı sularında hassas bir şekilde yol alırken, bölgede tırmanan jeopolitik gerginliklere bulaşmaktan kaçınarak ekonomik fırsatlardan yararlanmaya çalışıyor.

Japonya ve Güney Pasifik ada ülkeleri ve bölgelerinden bakanlar ve temsilcileri, bu sene temmuz ayında gerçekleşmesi planlanan Pasifik Adaları Liderler Toplantısı’na (PALM) hazırlanmak üzere Pazartesi günü Fiji’de Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa ile bir araya geldi.

Tokyo, Çin’in bölgedeki artan varlığı nedeniyle Pasifik ortaklarıyla iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Japonya Dışişleri Bakanı, “Japonya, dayanıklı, sürdürülebilir ve istikrarlı bir bölge için Pasifik Adası ülkeleriyle el ele çalışmaya kararlı” diye konuştu. Bölgesel güvenliğe ilişkin endişeleri ele alan Kamikawa, Japonya’nın statükoyu koruma kararlılığını teyit etti, statükoyu değiştirmeye yönelik her türlü girişime karşı olduğunu vurguladı.

Son zamanalar Çin, Pasifik’teki nüfuzunu genişletme çabalarını daha yoğun bir şekilde sürdürüyor. Çin’in bölgedeki çabaları, Tokyo dışında Washington ve Canberra’da da şaşkınlık yarattı. Geçen yıl Çin ile Solomon Adaları arasında imzalanan güvenlik anlaşması Pasifik ülkelerinin batılı geleneksel müttefiklerini sarstı ve onların stratejik önceliklerin yeniden değerlendirilmesine yol açtı.

Papua Yeni Gine (PNG), Pekin ile potansiyel bir polislik anlaşmasına ilişkin görüşmelerin yapıldığına dair haberlerin ortaya çıkmasıyla dikkatleri üzerine çekti. PNG Dışişleri Bakanı Justin Tkatchenko, ülkenin Avustralya ve ABD gibi geleneksel güvenlik ortaklarıyla ilişkilerini sürdürme kararlılığını vurgulayarak, Batılı müttefiklerle güvenlik anlaşmalarını yeniden teyit ederken Çin ile olan ekonomik bağların önemine de dikkat çekti.

Batılı müttefiklerin taahhütlerinin çok önemli bir rol oynadığını kabul eden Tkatchenko, somut desteğe duyulan ihtiyacı vurguladı. Bakan, Avustralya ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinden polis memurlarının PNG’nin polis gücüne entegre edilmesine yönelik girişimlerin, Amerikan yardımıyla savunma kabiliyetlerinin arttırılmasına yönelik devam eden çabaları tamamladığını belirtti.

Palau, Mikronezya Federal Devletleri ve Marshall Adaları gibi Pasifik ülkeleri, ABD’den daha fazla destek beklerken, mevcut anlaşmalar için geciken finansman destekleri konusunda belirsizlikle karşı karşıya. Serbest Ortaklık Anlaşmaları (COFA) kapsamında stratejik ortak olmalarına rağmen bu ülkeler, daha geniş bir siyasi tıkanıklığın ortasında önemli ekonomik yardımlar için Kongre’nin onayını beklemektedir.

Özellikle ABD desteğine bağımlı olan Palau, daha fazla gecikmenin olası sonuçlarından endişe duyuyor ve güvenlik endişelerinin giderilmesi için hızlı hareket edilmesi çağrısında bulunuyor.

Benzer duygular Mikronezya Federal Devletleri’nde de yankı bulmuş, yetkililer Çin’den gelen teklifleri geri çevirirken ABD finansmanındaki gecikmeler karşısında Pekin’in fırsatçılığından duydukları endişeyi dile getirmişlerdir. Dışişleri Bakanı Lorin Robert, ABD ile yakın ilişkilerin sürdürülmesinin önemini vurgularken Çin’in girişimlerini stratejik bir duruş olarak değerlendirdi.

Pasifik ülkeleri büyük güç rekabeti, ekonomik kalkınma ve güvenlik zorunluluklarının karmaşıklığı içinde yol alırken, giderek daha fazla çekişme yaşanan bir bölgede çıkarlarını korumak için stratejik uyum ve uluslararası desteğe ihtiyaç duyduklarının bilincindedirler.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir