Çinliler, yurtdışında dolandırıcılık faaliyetleriyle sık sık gündeme geliyor. Son olarak Nepal’da 9 Çinli, çevrimiçi dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı. Benzer suçlardan daha önce İstanbul’da da 115 Çinli tutuklanmıştı.
The Kathmandu Post haberine göre, Nepal’ın başkenti Katmandu’da 29 Mart 2023’te polisler, dokuz Çinliyi çevrimiçi dolandırıcılık iddiasıyla tutukladı. Polis ayrıca Çinli şüphelilere yardım ettiği için 10 Nepalli’yi de tutukladı.
Polis, bu sefer “güçlü kanıtlar” tespit ettiklerini ve dokuz Çinliye çevrimiçi dolandırıcılık davası açabileceklerini söylüyor.
ÇİNLİLER MEŞRU FAALİYETLERDE KAMUFLE OLUYOR
Kıdemli Polis Müfettişi Manoj KC, “Çinliler çağrı merkezleri işletiyor veya meşru faaliyetlerle kamufle oluyorlardı, bu nedenle daha önceleri polisin delilleri yetersiz kalıyordu. Ancak bu sefer yeterli kanıtımız var” dedi.
POLİSLERİ PROTESTO EDEREK KENDİLERİNİ YERE ATTILAR
Tutuklanan Çin vatandaşları, Suç Araştırma Bürosu binasında gözaltına alınmalarınI protesto ettiler. Elleri kelepçeli olarak kendilerini yere attılar ve polis memurları aleyhinde Çince sloganlar attılar. Olayı haber yapmak için orada bulunan gazetecilere bile kötü davrandılar.
TELEGRAM’DA YATIRIM’A TEŞVİK EDEREK KANDIRIYORLAR
“Nepallileri yasadışı ofislerinden parayla kandırmaya çalışırken yakaladık” diyen KC, Çinlilerin bu ofisler aracılığıyla, insanları Telegram üzerinden kazançlı emtialara yatırım yapmaya teşvik eden çevrimiçi dersler bahanesiyle dolandırdıklarını aktardı.
ÇİNLİLER, ÇEVRİMİÇİ DOLANDIRICILIK YAPMAKLA GÜNDEME GELİYOR
Üç yıl önce de Katmandu’nun farklı yerlerinden 122 Çinli, şüpheli faaliyetleri nedeniyle tutuklanmıştı.
İstanbul’da da 2021 yılında Çinlinin sanal bahis ve kripto para dolandırıcılığı yaptığı ortaya çıkmış, 115 Çinli gözaltına alınırken 53 milyon lira para ele geçirilmişti.
İlk yorum yapan siz olun