NATO ilk kez, Çin’i Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının belirleyici bir destekçisi olmakla ve Rus ordusuna silah tedarik etmekle suçladı.
On yıllar boyunca Çin’i uzak bir tehdit olarak gören NATO, 75. yıl zirvesinde Pekin’i “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının belirleyici bir destekçisi” olmakla suçladı ve Rus ordusunun yeniden inşası için kritik önem taşıyan “silah bileşenleri” ve diğer teknolojilerin sevkiyatının durdurulmasını talep etti.
Açıklama, ittifakın 32 lideri tarafından 10 Temmuz’da Beyaz Saray’da düzenlenecek akşam yemeğine gitmeden kısa bir süre önce onaylanan bir deklarasyonda yer alıyor. Bu açıklama, 2019’a kadar Çin’den resmi olarak hiç söz etmeyen ve bunu da sadece yumuşak bir dille yapan NATO için büyük bir değişimdir.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, aynı gün Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington D.C.’de düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada Çin’in “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmak için kullandığı füze, bomba, uçak ve silahları yapmasına olanak tanıyan ekipman ve araçlar sağladığını” söyledi.
Stontelberg, 32 NATO lideri tarafından imzalanan sonuç bildirgesinde ilk kez Çin’in Rusya’ya desteğinin açık bir şekilde ifade edildiğini belirtti.
NATO 75. yıl zirvesinin ardından Çarşamba günü yayınlanan beyannamede, Çin, Ukrayna’da devam eden savaşta Rusyan’nın “kararlı destekçisi” olarak tanımlanırken, “zorlayıcı politikalarının NATO’nun çıkarlarını, güvenliğini ve değerlerini tehdit etmeye devam ettiği” ifade edildi. Böylece bir NATO zirvesi sonuç bildirgesinde, Çin ilk kez “endişe” veren bir ülke olarak yer aldı.
Rusya ve Çin’in arasındaki “stratejik ortaklık derinleştiğinin” de belirtildiği metinde, e “devlet ve devlet dışı aktörlerin kötü niyetli faaliyetleriyle karşı karşıyayız” vurgusu da yapıldı.
ABD istihbaratı tarafından, Pekin’in Ukrayna’daki savaşa yönelik bir saldırı uçağı geliştirdiğine dair kanıtlar olduğu bilgisi paylaşılmıştı.
ABD Hazine Bakanlığı, Haziran ayında Rusya savunma sanayisine teknolojik destek sağladıkları gerekçesiyle ekonomik yaptırım uygulanacak olan Çinli şirketleri açıklamıştı.
Çin, Rusya’ya askeri yardım sağlamadığı konusunda ısrar ediyor, ancak Ukrayna’daki savaşın başladığı tarihten bu yana kuzey komşusuyla güçlü ticari bağlarını sürdürdü. Ayrıca NATO’yu, Hint-Pasifik bölgesinde varolan çatışmaları kışkırtmakla suçluyor.
İlk yorum yapan siz olun