İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Münih Güvenlik Konferansı sırasında Uygurlar gösterilerini devam ediyor

Münih Güvenlik Konferansı’nın 61. toplantısı devam ediyor. Çin heyetinin katılımını protesto etmek ve konferansa katılan liderlerin dikkatini Uygur Soykırımı’na çekmek için düzenlenen gösteriler 13 Şubat’tan beri devam ediyor.

Uluslararası savunma ve güvenlik konusunda en önemli platformlardan birisi olan Münih Güvenlik Konferansı’nın (MSC) 61. toplantısı 14 Şubat 2025 tarihinde başladı. Almanya’nın Münih kentinde bulunan Bayerischer Hof Oteli’nde gerçekleşen konferans 16 Şubat’a kadar devam edecek.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Türkiye Dışişleri bakanı Hakan Fidan da dahil olmak üzere 140’ten fazla ülkenin üst düzey yetkilerin katılacağı konferansta Rusya-Ukrayna Savaşı, Orta Doğu’daki gerilim ve savunma harcamaları ile Avrupa’nın güvenliği, bu yıl konferansın ana konuları arasında yer alıyor. Konferansta ayrıca Batı ile Çin arasındaki ilişkiler, küresel ticaret gerginlikleri, Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki çatışmalar, savunma harcamaları, iklim krizleri, enerji ve gıda güvenliği, yapay zeka ve teknoloji konusunda düzenlemeler gibi diğer önemli küresel meselelere odaklanılacak.

Güvenlik konferansına Çin heyetinin katılımını protesto etmek ve konferansa katılan liderlerin dikkatini Uygur Soykırımı’na çekmek için düzenlenen gösteriler devam ediyor. İlham Tohti İnsiyatifi kurucu başkanı Enver Can, toplantının başladığı 13. şubattan başlayarak tanıtım römorkuna yapıştırdığı İngilizce ve Almanca panolar ve pankartlar ile görünürlük sağlamaya devam ediyor.

15 Şubattaki gösterilere, Dünya Uygur Kurultayı başkanı Turguncan Alavudun, Avrupa Doğu Türkistan Birliği’nin Başkanı Askar Can öncülüğünde çok sayıda Uygurlar katıldı.

Turguncan Alavudun, Çin heyetinin katılımıyla ilgili “Çin günümüzde dünya için büyük bir tehdit oluşturmaktadır; dünya ekonomisine ve barışına zarar vermektedir. Uygurlar, Tibetliler, Moğollar ve diğer Çinli olmayan halklar üzerinde baskı kurmakta, özellikle de Uygurlara karşı ağır soykırım politikaları yürütmektedir. Böyle bir durumda Çin Dışişleri Bakanı’nın dünya güvenliği konusundaki bir toplantıya katılması mantıklı değildir,” ifadelerini kullandı.

Askar Can konuşmasında, Çin’in bu konferansa katılımına değinerek, Çin’in Uygurlar, Tibetliler ve Moğollar gibi milliyetler için tehdit oluşturduğunu vurguladı ve “Dünya barışına tehdit olan böyle bir ülkenin dünya güvenlik konferansında ne işi var?” diyerek tepki gösterdi.

Etkinliğe ayrıca Tibetliler ve demokrasi savunucusu Çinliler ile Society for Threatened Peoples, International Association for Human Rights gibi hak savunucu sivil toplum kuruluşları da katıldı. Topluluk ve STK temsilcileri konuşmalar yaptı.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir