İtalya Savunma Bakanı ülkesinin dört yıl önce Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi projesine katılmasının aceleci ve feci bir karar olduğunu açıkladı. İtalya Başbakanı bu girişimden çekilme konusunda Aralık’a kadar bir karar alınacağını açıkladı.
İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Corriere della Sera gazetesine Pazar günü verdiği bir röportajda Çin’in projesine dahil olmanın “feci bir karar” olduğunu söyledi. Bunun nedenini olarak bu kararın ülke ihracatını artırmadığını açıkladı.
Guido Crosetto açıklamasında “Yeni İpek Yolu’na katılma kararı aceleci ve feci bir adımdı, Çin’in İtalya’ya olan ihracatı birkaç kat artmasına rağmen İtalya’nın Çin’e yaptığı ihracata çok fazla etkisi olmadı” dedi.
Ancak geçtiğimiz günlerde Çin, her iki ülkenin de bu projeden “faydalı sonuçlar” aldığını söylemişti.
İtalyan savunma bakanı, şu anki önemli konunun Çin ile ilişkileri bozmadan bu plandan nasıl çekileceği olduğunu söyledi.
Böyle bir durumda İtalya’nın herhangi bir olumsuz sonuç doğurmadan bu anlaşmadan çekilmeyi düşünmesi gerektiği kanaatindedir.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmenin ardından hükümetinin Kuşak ve Yok Girişiminden çekilme konusunda Aralık ayına kadar bir karar alınacağını açıkladı.
Cumartesi günü TG5 İtalyan haber programına verdiği röportajda Meloni, İtalya’nın Kuşak ve Yol Girişimi’nin bir parçası olmasının çelişkili bir durum olduğunu ve İtalya’nın Çin ile en güçlü ticari bağlara sahip G7 ülkesi olmadığını söyledi.
2013 yılında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, bu tarihi ticaret yolunun yeniden inşasını öngören Kuşak ve Yol Girişimi’ni başlattı. Çin’in küresel yatırım projesi on yıl içinde Afrika, Latin Amerika ve Okyanusya’ya yayıldı. Bunun bir parçası olarak Çin, dünya genelinde malların taşınmasını mümkün kılan büyük altyapı projelerine yatırım yapıyor. Uzmanlar bu planın Çin’in jeopolitik ve ekonomik nüfuzunu artırma çabalarında bir silah olarak kullanıldığını söylüyor.
Sri Lanka, Çin ile bu girişim kapsamında çok sayıda anlaşmalar imzaladı ve ardından bir yıl sonra ülke en kötü ekonomik kriziyle karşı karşıya kaldı. Kriz o kadar şiddetli hale geldi ki insanlar sokaklara döküldü ve cumhurbaşkanı ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Uluslararası ilişkiler uzmanları, Sri Lanka’nın Çin borcu tuzağına fena halde yakalandığını söylediler. Uzmanlar, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki tüm ülkelere mali yardım sağlarken keyfi koşullar dayattığını ve onları borç tuzağına düşürdüğünü söylüyor.
Avustralya, 2021’de projeyle ilgili iki sözleşmeyi iptal etmişti.
2018 yılında Çin, 200 milyon dolarlık yatırımla Maldivler’de yaklaşık iki kilometre uzunluğunda ve dört şeritli geniş bir köprü inşa etti. Çin-Maldivler dostluğunun simgesi ve başarılı bir proje olarak görüldü. Ancak turizme bağımlı küçük ülke Maldivler kısa sürede Çin’in hükümete olan borcu konusunda endişelenmeye başladı. Çin borcunu ödeyemezse Maldivler’in durumunun Sri Lanka’nınkine benzer olacağından endişeleniyor.
İlk yorum yapan siz olun