Konfüçyüs Enstitüleri programı, Birleşik Krallık üniversitelerinde çeşitli kural ve düzenlemelere aykırı biçimde yasadışı olarak çalışıyor. İşe alım sürecinde ayrımcılık yapıyor ve ÇKP çıkarlarını gözetliyor.
Düşünce kuruluşu AICIS’i bildirdiğine göre, 2004 yılında başlatılan Konfüçyüs Enstitüleri programı, Birleşik Krallık üniversitelerinde çeşitli kural ve düzenlemelere aykırı biçimde yasadışı olarak çalıştığı için tartışmalara saplanmıştır.
AICIS’te yazan Muraleedharan Nair, Çin’in yurtdışında Konfüçyüs Enstitüleri kurmasının birincil amacının, görünüşteki hedefleri olan Çin kültürünü ve Mandarin dilini desteklemek yerine Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) çıkarlarını arttırmak ve onun isteklerini yerine getirmek olduğunu söyledi.
UKCT tarafından hazırlanan “Konfüçyüs Enstitüleri Yasal mı?” Başlıklı yakın tarihli bir çalışmada, bu enstitülerde çalışan Çinli personelin işe alım süreçleri ve prosedürleri hakkında bir dizi birincil kaynak verisini analiz edildi.
KONFÜÇYÜS ENSTİTÜTLERİ ÇKP ÇIKARLARI İÇİN ÇALIŞOYOR
Raporda “Konfüçyüs Enstitüsünün amacı, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) … yüksek öğrenimdeki ve daha geniş anlamda toplumdaki çıkarlarını ilerletmektir” denildi.
AICIS bildirdiğine göre analiz ayrıca, “Mandarin dili öğretimi, bilimsel işbirliğinin teşviki, siyasi ve ticari ağ propagandası ve Çin ve ÇKP’nin akademik olarak nasıl yansıtılması ve çalışılmasını şekillendirmeyi amaçlayan faaliyetler ve kampüste ÇKP etkisinin genişletilmesi” dahil olmak üzere Çin’in amacına dikkat çekti.
KONFÜÇYÜS ENSTİTÜLERİ ÇİN’İN ULUSÖETSİ BAKILAIRI MÜMKÜN KILIYOR
Daha ciddisi, UKCT’nin raporunda bu enstitülerin aslında Birleşik Krallık’ta Çin’in ulusötesi baskılarını mümkün kıldığı keşfedildi. Rapora göre:
- Bu enstitülerdeki personel, Birleşik Krallık yasalarına göre yasa dışı olan, oldukça ayrımcı bir şekilde işe alınır;
- Personel, Birleşik Krallık’ta ‘CPC disiplini’ uygulama becerilerine göre işe alınıyor ve ifade özgürlüğünü baltalamak ve emir üzerine tacizde bulunmakla yükümlü kılınıyor; ;
- Üniversiteler bunu personel ve öğrencilere karşı yasal yükümlülüklerini ihlal edecek şekilde sistematik olarak sağlamaktadır;
- İngiliz İçişleri Bakanlığı, da Konfüçyüs Enstitüleri personelinin istihdam durumunu belirsiz hale getiren yasa dışı özel bir vize yolu aracılığıyla bunu sistematik olarak mümkün kılıyor.
İŞE ALIM SÜRECİNDEKİ AYRIMCILIK KRALLIK YASALARINI GÖRE YASA DIŞI
Ayrıca, ortak Çinli kurumlar veya üniversiteler tarafından Konfüçyüs Enstitülerine yerleştirmek için kullanılan personel işe alım sürecinin, Birleşik Krallık yasalarına göre yasa dışı olan son derece ayrımcı olduğu ortaya çıktı.
Siyasi, yaşa dayalı, cinsiyetçi, dini ve ırkçı ayrımcılık biçimleri işe alım sürecine dahil edilmiştir. Başvuru sahipleri şunları beyan etmelidir: ‘siyasi özellikleri’ ve ‘etnik kökenleri’; yurtdışında çalışırken çocuk sahibi olmayacağına dair söz; ‘politik tutumlarını’ yöneticileri tarafından değerlendirmeleri ve bir ÇKP Komitesinin değerlendirmesi…
BU ENSTİTÜLER YETKİLİLERİN DİKKANINI ÇEKTİ
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın son zamanlarda attığı bir dizi tweet ve diğer üst düzey İngiliz yetkililerin açıklamaları, küresel olarak konuya yeniden ilgi uyandırdı.
Üst düzey bir İngiliz yetkili, “Konfüçyüs Enstitüleri, Birleşik Krallık’taki birçok üniversitede sivil özgürlükler için bir tehdit oluşturuyor ve Konfüçyüs Enstitülerini kapatmayı düşünebilir” dedi.
Sunak, “Çin’in İngiltere’deki 30 Konfüçyüs Enstitüsünün hepsini kapatırdım” dedi.
İlk yorum yapan siz olun