Japonya’nın Uygur milletvekili Arfiya Eri: Uygurlara yönelik “bu tür vahşetler, dünyanın başka bir yerinde gerçekleşseydi, BM ve uluslararası toplumun çok daha güçlü bir eylemde bulunup, durumla ilgili bağımsız soruşturmalar talep edildiğini görürdük”.
Japonya’nın Uygur milletvekili Arfiya Eri, 27 Ekim 2024 tarihinde Hindustan Times’e özel röportaj verdi. Eri ilk başta Japon parlamento üyesi olma nedenleri ve siyasi idealleri üzerinde yoğunlaştı. Ardından Eri Çin’in soykırım politikalarıyla karşı karşıya kalan Uygurların durumunu anlattı.
Eri soykırımın durdurulması için uluslararası baskının artırılması, Japonya ve diğer ülkeler tarafından Çin’e baskı yapılması ve insan hakları konusunda Çin’in göz ardı edilmemesi, Uygur soykırımının acilen çözülmesi gereken bir konu haline getirilmesi yönündeki görüşlerini dile getirdi.
Japonya’nın Uygur milletvekili Arfiya Eri, bir röportajda Çin’in soykırım politikalarıyla karşı karşıya kalan Uygurların durumunu anlattı. Soykırımını durdurmak için Çin’e yönelik uluslararası baskının arttırılması gerektiğini vurguladı.
👉 https://t.co/34cKfFY0uZ pic.twitter.com/k2trT4TyDU— Uygur Haber (@UygurHaber) October 30, 2024
BASKILAR 2016 YILINDA HİÇ GÖRÜLMEMİŞ SEVİYELERE ULAŞTI
Eri konuşmasında 2016 yılından sonra Uygurlara yönelik baskıların hiç görülmemiş seviyelere ulaştığını belirterek “Uygur insan hakları krizine karşı olarak önemli bir ilerleme eksikliği olduğunu görüyorum. 2016 gibi erken bir tarihte, benzeri görülmemiş bir ölçekte kitlesel tutuklama kanıtlarını görmeye başladık. Bu bölge her zaman insan hakları sorunlarıyla karşı karşıya kalmış olsa da, 2016’dan itibaren istismarın ölçeğinin daha önce hiç görmediğimiz seviyelere dramatik bir şekilde tırmandığına tanık olduk,” dedi.
AVUKAT, DOKTOR VE PROFESÖRLER TUTUKLADI
Tüm olayların Uygur halkının kitlesel ve yasadışı bir şekilde tutuklanmasıyla başladığını belirten Eri, “Ancak aynı zamanda tüm bölgede kapsamlı gözetimler de yaygınlaştı. Yüz tanıma ve telefon görüşmelerinin ve kişisel konuşmaların izlenmesi gibi gelişmiş teknolojiler uygulandı. Durum, ebeveynleri tutuklandığında sayısız çocuğun geride bırakılmasıyla yetimhanelerde artışa yol açtı,” ifadelerini kullandı.
Avukatlar, doktorlar ve profesörler de dahil olmak üzere profesyonellerin tutuklandığına dikkat çeken Eri, “onların hem bölge içinde hem de Çin genelinde fabrikalarda çalışmaya gönderildiği zorunlu çalıştırma suçlarıyla ilgili kanıtlarını keşfettik. Bu kitlesel vahşetler o kadar büyük bir boyuta ulaştı ki, ABD 2 milyondan fazla insanın tutuklandığını ilan etti ve bu sayının daha da fazla olduğu düşünülüyor,” dedi.
UYGURLAR KARŞI EYLEMLER SOYKIRIMDIR
Uygurlara karşı yapılanların BM soykırım sözleşmesinde soykırım olarak tanımlandığını dile getiren Eri, “Japonya’nın henüz imzalamadığı BM soykırım sözleşmesi uyarınca, kadınların zorla kısırlaştırılması ve çocukların ebeveynlerinden zorla alınması gibi eylemler soykırım olarak tanımlanıyor ve bu eylemlerin bölgede gerçek zamanlı olarak gerçekleştiğine tanık oluyoruz,” dedi.
“Bu tür vahşetler dünyanın başka bir yerinde gerçekleşseydi, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun çok daha güçlü bir eylemde bulunup, durumla ilgili bağımsız soruşturmalar talep edildiğini görürdük,” şeklinde konuşan Eri, “Birleşmiş Milletler bölgeyi bir kez ziyaret edip olası insanlığa karşı suçlar işlendiğini öne süren bir rapor yayınlamış olsa da, akabinden önemli bir eylemi gerçekleştirdiğini görmedik. Tıpkı dünyadaki diğer insan hakları krizlerinde olduğu gibi, Uygurlarla ilgili de mevcut tüm adımları atmamız gerektiğine inanıyorum,” dedi.
Eri ayrıca, Uygur toplumunun bir üyesi olarak yaşadığı deneyimlerin, uzun süredir oldukça homojen olarak algılanan Japon toplumunda daha fazla çeşitlilik ve kapsayıcılık için kendisini motive ettiğini söyledi.
ERİ, MİLLETVEKİLLİĞİNE YENİDEN SEÇİLDİ
Arfiya Eri, Japonya’da, parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin (Diet) Liberal Demokrat Partisi’nden bir üyesi olup Chiba Eyaleti’nin 5. Bölgesini temsil etmektedir. Henüz 36 yaşında olan Uygur kökenli Arfiya, Japonya parlamentosundaki en genç kadındır.
Japonya genelinde 27 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimlerinde, Liberal Demokrat Parti’nin adayı olan Eri, bir kez daha seçilerek görevine devam etme hakkı kazandı.
ARFİYA ERİ KİMDİR?
Time dergisi 2023 yılında Arfiya’yı en etkili 100 Genç Küresel Lider’den biri olarak seçti. Siyasete atılmadan önce Birleşmiş Milletler ve Japonya Merkez Bankası’nda çalışmış olan Arfiya, kamu politikaları alanında on yıllık bir deneyime sahiptir.
Arfiya, Georgetown Üniversitesi Edmund A. Walsh Dış Hizmet Okulu’ndan Dış Hizmet alanında lisans ve Avrasya, Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları (modern Uygur Çalışmaları konusunda uzmanlaşmış) alanında yüksek lisans derecelerine sahiptir.
UygurHaber kaynağını belirtmeyi unutmayın!
İlk yorum yapan siz olun