İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Japonya’nın Uygur milletvekili: “Çağımızın en ağır insan hakları ihlallerini yaşıyoruz”

Japonya’nın Uygur milletvekili Arfiya Eri, TIME’a verdiği röportajda “Uygurlar çağımızın en ağır insan hakları ihlallerinin birini yaşıyoruz, bence bu, küresel toplumun insan hakları ihlallerine yönelik tutumlarını test eden bir durum” dedi.

Japon siyaset sahnesinde dikkat çekmeye başlayan Uygur milletvekili Arfiya Eri, TIME’a verdiği röportajda, muhabirin Uygurlarla ve göçmenlerle ilgili “Bir Uygur olarak, Japonya’nın Çin’deki Uygurlara daha çok yardım etmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Japonya’nın genel olarak göçmenlere veya mülteciler için daha fazlasını yapması gerekiyor mu?” sorusunu şöyle yanıtladı:

KÜRESEL TOPLUMUN TUTUMLARI TEST EDİLİYOR

Uzun süre insan hakları konusunda çalışmış biri olarak, insan hakları ihlallerinin bir derecelendirmesi olduğuna inanmıyorum. Her türlü baskı bir zülümdür. Ancak Uygur bölgesinde, açıkçası, çağımızın en ağır insan hakları ihlallerinin birini yaşanıyor. Bence bu, küresel toplumun insan hakları ihlallerine yönelik tutumlarını test eden bir durum.

UYGURLARIN ZORLA ÇALIŞTIRILMAYLA İLGİLİ DAHA FAZLA TARTIŞILMALI

Japonya’nın nasıl yanıt verebileceği konusunda, kesinlikle demokratik müttefiklerimizle ve aynı insan hakları değerlerine inanan ortaklarımızla görüşmelere devam etmemiz gerektiğine inanıyorum. Kendi tedarik zincirlerimizin tesbitini yapmak ve zorla çalıştırmayla ilgili durumların karışmamasını sağlamak için ne yapabileceğimiz konusunda daha fazla tartışma olması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Japon teknolojisinin insan hakları ihlalleri için kullanılmadığından emin olmak için ihracatı da gözden geçirmemiz gerekiyor.

GÖÇ KONUSUNDA TUTARLI VE İNSAN HAKLARI ODAKLI YAKLAŞIM GEREKİYOR

Göç konusunda, gerçekten mülteci ve sığınma politikaları söz konusu olduğunda, çok daha tutarlı ve insan hakları odaklı bir yaklaşıma ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Diğer göç biçimleri açısından, burada Japonya’da çok dikkatli olmamız ve düşünceler ve tartışmaları dikkate almamız gerekiyor. Bunun başlıca nedeni, ben de göçmen bir ailenin çocuğu olarak, insanları burada ağırlayacak altyapıya henüz sahip olmadığımızın farkındayım. Ben kişisel olarak İster ziyaretçi, ister yerli, ister vatandaşı olsun, Japonya’da herkesin kendilerini güvende, özgür ve güçlenmiş hissetmelerini istiyorum. Bence bu, arzulamamız gereken şeylerden biri.

JAPONYA’DA UYGURLAR TOPLUMA İYİ ENTEGRE OLMUŞ DURUMDALAR

Japonya’da yaşayan, hem vatandaşlık kazanmış olan hem de henüz vatandaşlık kazanmamış olan Uygurlara güvenli ve sağlıklı bir yaşam sunma; burada güvende olduklarından, istedikleri kadar burada kalabileceklerinden ve yaşamlarının desteklendiğinden emin olma konusunda daha büyük fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Tahminen Japonya’da 2.000 ila 3.000 arasında Uygur yaşamaktadır. Onların çoğu yüksek eğitimli olup, mülteci olarak değil bilim insanı veya araştırmacı olarak gelmişlerdir, bu nedenle buradaki Uygurlar genellikle hayatlarını kurmuş durumdadır. İş sahipleridirler, Japoncayı iyi konuşurlar ve topluma iyi entegre olmuşlardır.

UYGURLAR UMUTSUZLUK VE KORKU İÇİNDE YAŞIYORLAR

Burada iyi yaşıyorlar. Ancak bu, Uygur toplumundaki pek çok insanın memleketlerinde kalan ailelerinin başına gelenlerden dolayı her gün umutsuzluk ve korku içinde yaşadığı gerçeğini gizleyemez. Bu nedenle bu topluluklara ruh sağlığı hizmetlerine benzer bir şey sağlayabiliriz. Bu sadece sadece Uygurlar değil, Japonya’daki Ukraynalı mülteciler, Rohingyalar ve benzer deneyimler yaşayan diğer topluluklar için de yapılmalı. Buradaki yaşamlarını halihazırda olduğundan daha güvenli ve rahat hale getirecek şekilde onlara nasıl daha iyi ruh sağlığı bakımı, daha iyi yaşam bakımı sağlayabileceğimiz konusuna odaklanmalıyız.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir