İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Japonya’da Uygur soykırımıyla ilgili bilgilendirme etkinliği düzenlendi

Japonya Uygur Derneği, resmi kurumların desteğiyle Uygur soykırımını ve Uygurların güncel durumunu Japonya’nın çeşitli şehirlerinde farklı yöntemlerle anlatmaya devam ediyor.

Japonya’nın Mie eyaletinin Iga şehrinde, 27-28 Ocak 2025 tarihlerinde Uygur soykırımıyla ilgili bir konferans, sokak konuşmaları ve broşür dağıtma etkinliği düzenlendi. Iga Şehir Belediyesi’nin desteğiyle belediye salonunda gerçekleşen etkinliğe, Japonya Uygur Derneği yetkililerinin yanı sıra belediye çalışanları ve çok sayıda vatandaş katılarak Uygurlara desteklerini ifade etti.

Etkinlikte konuşa yapan Japonya Uygur Derneği yönetim kurulu üyesi ve Dünya Uygur Kurultayı’nın Güneydoğu Asya ülkelerindeki çalışmalarından sorumlu temsilcisi Savutcan Memet, RFA’ya verdiği röportajda şunları söyledi: “Toplantıda Uygurların genel durumu ve Tayland’da tutuklu bulunan 48 Uygur hakkında detaylı bilgi verdim. Konferansa katılanlar büyük ilgi göstererek ‘Çin’in sınır ötesi baskısının arttığı bugünlerde Japonya’daki hayatınız güvende mi? Size nasıl yardım edebiliriz?’ gibi sorular sordular.”

JAPONYA’NIN RESMİ KURUMALRI UYGURLARI DESTEKLİYOR

Japonya Uygur Derneği’nin düzenlediği etkinlikler daha önce parlamenterler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini almış olsa da, hükümet kurumlarının doğrudan destek verdiği etkinlik sayısı sınırlıydı. Bu etkinlik, Japonya’da hükümet kurumlarının desteğiyle gerçekleşen üçüncü etkinlik olarak kaydedildi. Savutcan Memet’e göre, bu durum Japonya’da Uygur davasına yönelik artan resmi desteğin bir göstergesi.

Japonya Uygur Derneği Başkanı Ahmet Letip RFA’ya, üç yıldır Japonya genelinde Uygur soykırımına dikkat çekmek için tanıklık toplantıları düzenlediklerini, sergiler açtıklarını, belgesel gösterimleri yaptıklarını ve sokaklarda broşürler dağıttıklarını belirtti. 2024 yılında Japonya’nın dokuz şehrinde bu tür etkinlikler gerçekleştirdiklerini, 2025 yılındaki ilk etkinliği ise 27-28 Ocak’ta Iga’da düzenlediklerini ifade etti.

Daha önce, 16-17 Kasım 2022 tarihlerinde Japonya’nın Chiba Şehir Belediyesi ve Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle Uygur kültürü ve mevcut zorlukları tanıtan bir sergi düzenlenmiş ve bu etkinlik, Japonya’da hükümet kurumalarının desteğiyle gerçekleştirilen ilk çalışma olarak kaydedilmişti.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir