İki senedir devam eden çip krizi, artık ABD ve Çin arasında bir çip savaşına dönüşmeye başladı. Japonya ve Güney Kore, ‘çip savaşında’ Çin’e karşı ABD ile bir ittifak kurdu.
İki senedir devam eden çip krizi, artık ABD ve Çin arasında bir çip savaşına dönüşmeye başladı. ABD yönetimi Ağustos’ta çip üretiminde Çin’e karşı rekabeti potansiyelini artırmayı hedefleyen çip ve bilim yasasını onayladı.
Çip üretmekte güçlü konumda olan Japonya ve Güney Kore, ABD ile birlikte Çin’in bu alanda tekel olmasını engellemek hedefinde birleştiler.
ABD, Japonya ve Güney Kore tarafından kurulan bu ittifak, çiplerin küresel ekonomiler ve ulusal güvenlikler için çok önemli olduğunu belirttiler. Eğer Çin, çip üretme konusunda tekel konumuna ulaşırsa küresel bir tehdit oluşturacağını düşünüyorlar.
ABD’NİN ÇİP VE BİLİM YASASI ÇİN’İ HEDEF ALIYOR
ABD Başkanı Joe Biden, 2 ay önce Çip ve Bilim Yasası’nı imzaladı. Bu yasayla endüstriye 280 milyar dolarlık destek verilecek. Ancak ABD, Çin gibi “ulusal güvenlik tehdidi oluşturan” ülkelerdeki fabrikaların kapatılmasını istiyor.
Biden tarafından kabul edilen yeni yasa, ABD’nin çip üretimindeki pazar payını önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 2’den yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyor. Ancak ABD, sübvansiyon alacak şirketlerin Çin’den çıkması gerektiğini savunuyor.
ABD, ÇİN VE RUSYA’YA İLERİ DÜZEY ÇİP SATIŞINI KISITLADI
Geçen ay ABD yönetiminin, çip üreticileri Nvidia ve AMD’ye yapay zeka çalışmalarında kullanılan ileri düzey çiplerin Çin ve Rusya’ya satışının durdurulmasına yönelik talimat verdiği bildirildi.
İlk yorum yapan siz olun