İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Japonya, Çin politikasını yeniden tanımlıyor: İlişkilerde gerilim yeni döneme giriyor

Japonya, Çin ile ilişkilerinde dikkat çekici bir dil değişikliğine hazırlanıyor. Reuters tarafından incelenen taslağa göre, Tokyo yönetimi yıllık diplomatik raporunda Pekin ile bağlarını artık “en önemli ilişkilerden biri” olarak tanımlamayacak.

Japonya’nın 2026 Diplomatik Mavi Kitap taslağında, Çin için daha temkinli bir ifade tercih edilerek “önemli bir komşu” ve ilişkiler için “stratejik ve karşılıklı faydaya dayalı” tanımlaması öne çıkıyor. Bu değişiklik, iki ülke arasında son dönemde artan gerilimin diplomatik dile de yansıdığını ortaya koyuyor.

GERİLİMİN ARKA PLANI DERİNLEŞİYOR

Taslak raporda, son bir yılda yaşanan bir dizi kriz başlığına dikkat çekiliyor:

  • Nadir toprak elementleri ihracatına getirilen kısıtlamalar
  • Japon askeri uçaklarına yönelik radar kilitleme iddiaları
  • Tayvan çevresinde artan askeri baskı

Bu gelişmeler, iki ülke ilişkilerinde uzun süredir devam eden kırılmanın artık kalıcı hale geldiğine işaret ediyor.

TAKAİCHİ’NİN SÖZLERİ KRİZİ TETİKLEDİ

Japonya Başbakanı Sanae Takaichi’nin Kasım ayında yaptığı açıklamalar, Pekin yönetiminin sert tepkisine neden oldu. Takaichi, Çin’in Tayvan’a yönelik olası bir askeri hamlesinin Japonya’yı tehdit etmesi durumunda Tokyo’nun askeri güç kullanabileceğini dile getirmişti.

Bu açıklamanın ardından Çin:

  • Japon deniz ürünlerine yeniden kısıtlamalar getirdi
  • Vatandaşlarına Japonya seyahatinden kaçınma çağrısı yaptı
  • Kritik mineraller ve nadir toprak elementleri ihracatını sınırladı

Tokyo yönetimi ise bu söylemin, ülkenin on yıllık güvenlik yasasıyla uyumlu olduğunu savunuyor.

BÖLGESEL GÜVENLİK KAYGILARI ARTIYOR

Takaichi, parlamentoda yaptığı son konuşmada Çin’i “zorlayıcı politikalar izlemekle” suçlayarak, Pekin’in Rusya ve Kuzey Kore ile birlikte bölgesel güvenlik açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

YENİ DÖNEMİN ŞİFRELERİ

Japonya’nın diplomatik dilindeki bu değişim, yalnızca bir kelime tercihi değil; Asya-Pasifik’te güç dengelerinin yeniden şekillendiğinin de işareti olarak görülüyor.

Tokyo’nun artık Çin ile ilişkilerinde daha mesafeli, çok taraflı ve güvenlik odaklı bir çizgiye yöneldiği değerlendiriliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Yorum Yazın