İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul’da, Uygurlar maruz kalan soykırım ve var olma mücadelesi konferansı düzenlendi

Uygur Akademisi’nin organizasyonu ile Uygur Adliye Arşiv Ambarı, Uygur Hareketi, İsveç Uygur Birliği, Amerika Uygur Cemiyeti, Doğu Türkistan Vakfı, Doğu Türkistan Araştırma Vakfı, Kanada Doğu Türkistanlılar Cemiyeti, Uygur Araştırma Merkezi, Uygur İnsan Haklarını Koruma Kuruluşu, İlhan Tohti İnisiyatifi ve Teklamakan Uygur Neşriyatı gibi sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle, 17-18 Eylül 2022 tarihleri İstanbul’da “Uygurlar Maruz Kalan Soykırım ve Var Olma Mücadelesi Konferansı” düzenlendi.

Konferansa yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen, aktivist ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Türk siyasilerden ise İYİ Parti Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı Rıdvan Uz, İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Umit Yardım, Büyük Birlik Partısı Başkan Yardımcısı Mert Kaya ve başkalar açılış konuşması yaptı.

İki gün boyunca devam eden toplantı , 9 oturum halinde devam etti. Her oturumda aşağıda belirtilen ana konularla ilgili bildiriler sunuldu. Katılımcıların konuyla ilgili soruları tartışıldı.

KONFERANSTA ELE ALINAN BAŞLICA KONULAR

İlk oturumda, Uygurları maruz kalan soykırımı önlemek ve Londra’daki bağımsız Uygur Mahkemesi kararından etkili bir şekilde yararlanmakla ilgili konular tartışıldı.

İkinci oturumda, Uygur köle işçilik ve ona karşı önlemler ile ilgili konular ele alındı.

Üçüncü oturumda Doğu Türkistan’ın Çin tarafından işgal edilmiş bir ülke olduğunu uluslarası arenaya kabul ettirmekle ilgili konular görüşüldü.

Dörtüncü oturumda Doğu Türkistan milli mücadelesi ve Uygur soykırımı hakkında Türk ve Müslüman dünyasından farkındalık yaratmakla ilgili konular tartışıldı.

Beşinci oturumda Doğu Türkistan milli mücadelesinin stratejik adımları konusu ele alındı.

Altıncı oturumda etnik soykırımı durdurma, toplama kamplarını kapattırma ve Uygur köle işçiliğini önleme konusuyla ilgili bildiriler sunuldu.

Yedinci oturumda Doğu Türkistan milli mücadelesi, lobicilik ve ekonomik kaynakları güçlendirme tedbirleri konusuyla ilgili bildiriler sunuldu.

Sekizinci oturumda Uygur ulusal mücadelesinde ana dilinin ve ulusal kültürün korunmasıyla ilgili konular ele alındı.

Dokuzuncu oturumda Doğu Türkistan milli mücadelesinde gençlerin yetiştirilmesine yönelik konular ele alındı.

KONFERANSIN KONUŞMACILARI VE BİLDİRİ BAŞLIKLARI

1. Oturum: Soykırımın Uygurlar Maruz Kalan Soykırımı Önlemek ve Londradaki Bağımsız Uygur Mahkemesi Kararından Etkili Bir Şekilde Yarlanmak

Moderatör: Prof. Dr Alimcan İnayet (Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi, Uygur Akademisi ve Dünya Uygur Kurultayı Baş Danışmanı)

Prof. Dr. Süleyman Doğan (Yıldız Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi) – Uluslararası İlişkiler ve İnsan Hakları açısından Uygur Soykırımını durdurmak için ne yapılmalı?

Dr. Ondrej Klimes (Çek Bilimler Akademisi Araştırmacı) – Xi Jinping döneminde Çin’deki Uygur Soykırımı ve diğer Kritik Meseleler – Demokratik dünya bunu nasıl çözmeli?

Büyükelçi Ümit Yardım (Gelecek Partisi Başkan Yardımcısı) – Uygur Soykırımına karşı diplomasi aracılığıyla Türk ve Müslüman dünyasına yönelik neler yapılabilir?

Halis Özdemir (Gazeteci ve yazar, BNC Medya) – Türkiye ve Uygurlar Çin’in Soykırımına karşı neler yapabilir?

Parhat Yurungqash (Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı) – Londradaki Bağımsız Uygur Mahkemesi Kararından nasıl etkili bir şekilde yararlanabiliriz?

2. Oturum: Uygur Köle İşçilik ve Ona Karşı Önlemler

Moderatör: Dr. Memeteli Hafiz (Uygur Hareketi Teşkilatı Türkiye Temsilcisi ve Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi)

Rushan Abbas (Uygur Hareketi Teşkilatı Direktörü) – Uygur STK’ları Uygur Köle İşçiliği sona erdirmek için neler yapabilir?

Behtiyar Ömer (Uygur Adli Arşivi Projesi Müdürü) – Doğu Türkistan’da Köle İşçilik Fabrikaları ve onların yerlerini bulma yöntemleri

Abdurehim Paraç (Uygur Ana Dili Projesi Araştırmacısı) – Uygur köylerinde zorla çalıştırma ve uygulanmaları

Abdulhamid Uygur (Aktivist) – Uygur Türlerinin Çin hapishanelerinde zorla çalıştırılması ve bunun Uygurlarda yarattığı yıkımı

3. Oturum: Doğu Türkistan’ın Çin tarafından İşgal edilmiş bir Ülke olduğnu uluslararası arenaya kabul ettirmek

Moderatör: Doç. Dr. Erkin Ekrem (Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı)

Professor Alimcan İnayet Prof. Dr Alimcan İnayet (Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi, Uygur Akademisi ve Dünya Uygur Kurultayı Baş Danışmanı) – – Doğu Türkistan’ın Çin tarafından işgal edilmiş bir ülke olarak uluslararası topluma kabulü için neler yapabiliriz?

Dr. Dilşat Barışçı (Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkan Vekili) – – Doğu Türkistan’ın Çin tarafından işgal edilmiş bir ülke olduğunun istatistiksel kanıtları

Ali Ekber Nurluk (Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi) – Doğu Türkistan’ın Çin tarafından işgal edilmiş bir ülke olduğunun yer adları ile delili

4. Oturum: Doğu Türkistan Milli Mücadelesi ve Uygur Soykırımı hakkında Türk ve Müslüman dünyasında farkındalık yaratmak

Moderatör: Memettohti Atawulla (Uygur Araştırmaları Merkezi Program Yöneticisi)

Abdulhakim Idris (Uygur Araştırmaları Merkezi Direktörü) – Uygur soykırımı hakkında İslam dünyasını nasıl etkili bir şekilde bilgilendirebiliriz?

Doç. Dr. Ömer Kul (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi) – Uygur Soykırımını Türkiye’de nasıl etkili bir şekilde anlatabiliriz?

Abdullah Oğuz (Uygur Araştırmaları Merkezi Araştırmacısı) – Türk dünyasını Uygur soykırımı hakkında nasıl etkin bir şekilde bilgilendirebiliriz?

Muhammet Emin Uygur (Uluslararası Doğu Türkistan Teşkilatlar Birliği Arap dünyası Temsilcisi) – Arap dünyasını Uygur soykırımı hakkında nasıl etkin bir şekilde bilgilendirebiliriz?

5. Oturum: Doğu Türkistan Milli Mücadelesinin Stratejik Adımları

Moderatör: Dr. Abduxukur Abdurexit (İsviçre Telekom Ajansı Uzmanı ve Avrupa Uygur Akademisi Başkanı)

Konuşmacı: Doç. Dr. Erkin Ekrem (Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı)

6. Oturum: Etnik Soykırımı Durdurma, Toplama Kamplarını Kapattırma ve Uygur Köle İşçiliği Önleme Önlemleri

Moderatör: Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı (Uygur Akademisi Vakfı Başkanı, Türkiye)

Dr. Rune Steenberg (Çek Cumhuriyeti Palacky Üniversitesi-Olomouc Asya Araştırmaları Bölümü’nde Öğretim Üyesi) – Uygur Soykırımı, Toplama Kampları ve Köle İşçi konusunda Çin’e karşı somut olarak neler yapabiliriz?

Şevket Nasir (Uygur Akademisi Vakfı Genel Sekreteri) – Uygur Soykırımı’ndan Kurtulmanın Pratik Yolları

Memet Tohti (Uygur Hakları Savunuculuk Projesi Direktörü) – Doğu Türkistan Soykırımı ve Hukuki İşlemleri

Mevlan Tanrıkut (İbn-Haldun Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Doktora öğrencisi) – Çin’in Uygur Soykırımına ve Köle İşçilik Politikasına karşı medya aracılığıyla neler yapabiliriz?

Av. Cevlan Şirmuhemmet (Aktivist) – Uluslararası hukuk açısından Uygurların soykırımı durdurmak için yapabilecekler

7. Oturum: Doğu Türkistan Milli Mücadelesi, Lobicilik Hareketi ve Ekonomik Kaynakları Güçlendirme Tedbirleri

Moderatör: Prof. Dr. Abdulhamit Avşar (İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Doğu Türkistan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi)

Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı (Uygur Akademisi Vakfı Başkanı, Türkiye) – Yeni Dünya Düzeninde Uygur Bağımsızlığı ve Doğu Türkistan Mücadelesi

Adilcan Eruygur (Selçuk Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörlüğü Uzmanı ve Uygur Araştırma Enstitüsü Araştırmacı) – Doğu Türkistan Milli Mücadelesindeki bazı sorunlar ve çözüm yolları

Rushan Abbas (Uygur Hareketi Teşkilatı Direktörü) – Batı dünyasında lobicilik nasıl işliyor?

Abdulhakim Idris (Uygur Araştırma Merkezi Direktörü) – Uygur lobisi nasıl çalışmalı?

Doç. Dr. Burhan Uluyol (İstanbul Sabattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uygur Akademisi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi) – Doğu Türkistan Milli Mücadelesinde ekonomik kaynakları güçlendirmenin yolları

8. Oturum: Uygur Ulusal Varlık Mücadelesinde Ana Dilin ve Ulusal Kültürün Korunması

Moderatör: Dr. Mağfiret Kamal (Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uygur Akademisi Tanıtım Bölümü Başkanı)

Doç. Dr. Rahile Kaşgarlı (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uygur Anadili Projesi Müdürü) – Uygur anadilini diasporada korumak için yapılması gereken çalışmalar

Dr. Gülzade Tanrıdağlı (Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uygur Akademisi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi) – Uygur kültür ve sanatının yurt dışında yaşatılması için yapılması gereken çalışmalar

Doç. Dr. Ekberjan Bavudun (İttipak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Avrasya Uygur Akademisi Başkan Yardımcısı) – Kırgızistan’da Uygur kültürü, sanatı ve anadilinin korunması için yapılması gerekenler

Doç. Dr. Dilnur Kasımova (Sülayman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi, Avrasya Uygur Akademisi Sosyal Çalışmalar Bölümü Direktörü) – Kazakistan’da Uygur kültür, sanatı ve anadilinin korunması için yapılması gerekenler

9. Oturum: Doğu Türkistan Milli Mücadelesinde Gençlerin Yetiştirilmesine Yönelik Somut Çalışmalar

Moderatör: Dr. Barat Achinuq (Oxford Üniversitesi Fizik Fakültesi Araştırmacısı ve Uygur Akademisi Gençlik Bölümü Başkanı)

Abdulhemit Karahan (T. C. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Uzmanı ve Uygur Akademisi Genel Sekreteri) – Doğu Türkistan Milli Mücadelesinde gençleri yetiştirme yöntemleri

Dr. Nimetcan Memet Yağma (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Knowledge-Power (Bilim-Güch) Dergisi Genel Yayın Yönetmeni) – Doğu Türkistan Milli Mücadelesinde gençlerin eğitimtilmesi

Dr. Muhemmet Çuçak (Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğretim Üyesi, Uygur Akademisi Vakfı üyesi) – Doğu Türkistan Milli Mücadelesi’nde gençlerin din eğitimi

Mukerrem Qurban (Alberta Uygur Derneği Başkanı, Kanada) – Batı dünyasından Uygur gençlerini milli mücadelemize çekmenin yolları

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir