İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul’da Barın şehitlerini anma toplantısı düzenlendi

Türkiye Uygur Teşkilatlar Birliği, İstanbul’da Barın şehitleri için anma toplantısı gerçekleştirdi. Etkinliğe yoğun katılım sağlandı. Teşkilatlar ara işbirliği ve dayanışma vurgulandı.

Doğu Türkistan’ın Barın kasabasında 35 yıl önce Çin işgalcilerine karşı özgürlük ve adalet uğruna yürütülen milli mücadelede hayatını kaybeden Uygurları anmak için bir toplantı düzenlendi. Bu anma toplantısı, 5 Nisan günü öğleden sonra saat on yedi sularında, İstanbul’un Uygurların en yoğun olarak yaşadığı bölgelerden biri olan Sefaköy’de, Fatih Camii’nin toplantı salonunda gerçekleştirildi

Bu anlamlı etkinlik, “Türkiye Uygur Teşkilatlar Forumu” tarafından düzenlendi. Foruma üye olan teşkilatlar arasında Doğu Türkistanlılar Federasyonu, Uygur Akademisi Vakfı, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Uygur İlim ve Maarif Vakfı, Teklimakan Uygur Neşriyatı, Doğu Türkistan Cemiyeti, Geleneksel Uygur Tıbbı Araştırma Vakfı, Doğu Türkistan Haber ve Yayıncılık Cemiyeti, Yurtlar Birliği Cemiyeti ve Doğu Türkistan Gençlik ve Bağımsızlık Hareketi Cemiyeti gibi önemli kuruluşlar bulunuyor. Toplantı, foruma üye bu teşkilatların ortak çabaları ve dayanışmasıyla gerçekleşti.

Toplantıya yirmiye yakın Uygur teşkilatının yöneticileri, tanınmış aydınlar, âlimler ve İstanbul’da yaşayan Uygur toplumu mensupları katıldı. Üç yüzden fazla kişinin bir araya geldiği bu etkinlik, son derece canlı ve coşkulu bir atmosferde geçti. Etkinlik başlamadan önce, gelen tüm misafirlere yemek ikram edilerek sıcak bir karşılama yapıldı.

Anma toplantısı, Hikmetullah Karım’ın içe işleyen ve hüzün dolu Kur’an tilavetiyle başladı. Ardından Doğu Türkistan Milli Marşı çalındı ve vatan uğruna hayatlarını feda eden şehitlere derin bir saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra çeşitli teşkilatların temsilcileri sırayla söz aldı. Konuşmacılar, Barın şehitlerinin ruhlarının asla ölmeyeceğini, onların kahramanlık dolu milli ruhlarının, milletin bağımsızlığına kavuşması için her zaman yol gösterici bir ışık olacağını vurguladılar.

Toplantıda söz alan toplum önderi Abdulkadir Yapçan, Barın şehitlerine duyduğu derin saygıyı dile getirdi ve onların üstün özelliklerini ayrıntılı bir şekilde anlattı. Ayrıca, kendisiyle yol arkadaşlığı ve talebelik dönemini birlikte geçirdiği Barın direnişinin lideri Zeydin Yusuf’un faaliyetleri ve erdemlerinden bahsederek onu anımsadı.

Doğu Türkistanlılar Federasyonu Başkanı Emir Hasan Hacım, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdulhamid Abdurreşit ve Doğu Türkistan Cemiyeti Başkanı Ali Salih gibi isimler de konuşmalarında teşkilatlar arası iş birliği, birlik, güven ve hak mücadelesi konularına değindiler. Bugün Uygur halkının yaşadığı zulüm ve musibetlerden kurtuluşun, ancak güçlü bir iş birliğiyle mümkün olabileceğini özellikle ifade ettiler.

Üstad Ataullah Damolla Hacım, Darul İman Akademisi Başkanı Mahmut Damollam, Uygur İlim ve Maarif Vakfı Başkanı Habibullah Küseni ve Doğu Türkistan Gençlik ve Bağımsızlık Hareketi Cemiyeti Başkanı Ekrem Uygurhan gibi konuşmacılar da vatan uğruna canlarını veren barın kahramanlarını andı. Bunun yanı sıra, vatan ve millete karşı yapılan ihanet, casusluk ve hainlik gibi konulara da değinerek bu tür davranışların sonuçları hakkında konuşma yaptılar.

Toplantının ilerleyen dakikalarında, İbrahim adında genç bir Uygur, şehitleri anmak için yazılmış bir şiiri okudu. Bu duygu yüklü okuma, salondaki katılımcıları hem derinden etkiledi hem de genç şairin akıcı Uygur Türkçesiyle okuduğu şiirini herkes alkışladı.

Toplantı, toplum önderi Abdulkadir Yapçan’ın yürekleri titreten ve duygu dolu dualarıyla sona erdi. Bu dualar, etkinliğe katılanların kalplerinde derin bir iz bırakarak toplantıyı anlamlı bir şekilde noktaladı.

Uygur Haber kaynağını belirtmeyi unutmayın!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir