İstanbul’da 5 Şubat Gulca Katliamı’nın 26. yıldönümü münasebetiyle Doğu Türkistan sivil toplum kuruluşları tarafından şehitleri anma etkinliği düzenlendi.
5 Şubat 1997 tarihinde Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde yapılan katliamın 26. yıldönümü münasebetiyle İli Meşrep Vakfı öncülüğünde, Doğu Türkistanlılar Federasyonu, Uygur Akademisi Vakfı, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği, Uygur Hak Arama ve Adalet Derneği, Doğu Türkistan İlim ve Marifet Derneği ve başka STK’ların destekleri ve katılımlarıyla İstanbul’da şehitleri anma etkinliği düzenledi.
İstanbul’daki Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezinde gerçekleştirilen faaliyete STK temsilcileri, akademisyen, araştırmacı ve aktivistler başta olmak üzere çok sayıda katilimci iştirak etti.
Doğu Türkistan ve Türkiye milli marşlarından sonra İli Meşrep Vakfı başkanı Cür’et Gulca’nın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Doğu Türkistanlılar Federasyonu başkanı Mahmud Damolla, Uygur Akademisi Vakfı Araştırmacısı Dr. Mağfiret Kemal Yunusoğlu, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı temsilcisi Dr. Dilşat Barışçı, Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Seyit Tümtürk, Uygur Hak Arama ve Adalet Derneği başkanı Abdullah Oğuz ve Doğu Türkistan İlim ve Marifet Derneği başkanı Hebibullah Kuseni, Uygur Özgürlük Platformu sözcüsü Ümid Agahi konuşma yaptı.
Araştırmacı ve aktivistlerden Halis Özdemir ve Kamer Artış, Doğu Türkistan devasıyla ilgili görüş ve önerilerini aktardı. Doğu Türkistan Ulemalar Birliği üyesi ve İli Meşrep Vakfı şeri sorumlusu Kasımcan Damolla, 5 Şubat Gulca katliamı şehitleri ve onların faziletleriyle ilgili sunum yaptı.
Gulca Katliamı:
Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde kadir gecesi münasebetiyle bir eve toplanan kadınlar, Çin polisleri tarafından baskın yapılarak gözaltına alındı. Kadınların suçsuz yere tutuklanmasını protesto eden gençler, 5 Şubat 1997 tarihinde, Gulca sokaklarında ellerinde suçsuz yere tutuklananların serbest bakılmasını isteyen pankartlar ile barışçıl yürüyüşler düzenledi.
Doğu Türkistan’da her protestoyu işgal yönetimine karşı büyük tehdit olarak algılayan Çin recimi, Gulca sokaklarındaki barışçıl yürüyüşü kanlı bir şekilde bastırdı. Uygur ve Kazak yüzlerce genç, Çin askerleri tarafından vurularak veya soğukta tazyikli su ile dondurularak katledildi.
Katliam sonrası geniş çaptı gözaltılar birkaç gün devam etti. Suçsuz yere tutuklanan binlerce genç ağır hapis cezalarına çarptırıldı, binlercesi zorla kaybedildi.
İlk yorum yapan siz olun